Daim yorğun hiss etməyinizin səbəbi bu ola bilər – Həkim digər əlamətləri açıqladı

Daim yorğun hiss etməyinizin səbəbi bu ola bilər – Həkim digər əlamətləri açıqladıƏgər zəiflik, tez yorulmaq, üşümək, baş ağrısı kimi şikayətləriniz varsa, anemiyanız ola bilər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Dr. Rüştü Vural anemiyanın qırmızı qan hüceyrələrinin sayının və ya hemoglobin miqdarının azalması olduğunu ifadə edərək bunun 3 səbəbini izah edib:
"Qan itkisi, qırmızı qan hüceyrəsi (eritrosit) istehsalının pozulması, qırmızı qan hüceyrələrinin məhvinin artması anemiyaya səbəb olur".
O bildirib ki, qan azlığından şübhələnən xəstə əvvəlcə sözügedən xəstəliyin həqiqətən olub-olmadığını müəyyən etməlidir. Bunun üçün qan analizi etməmiz lazımdır.
"Hansı növ anemiyaya sahib olduğunuzu tapmaq vacibdir. Səbəbini tapmaq üçün qırmızı qan hüceyrələrinin böyük və ya kiçik olduğunu və onların tərkibindəki hemoglobinin miqdarını bilmək önəmlidir", - deyə həkim qeyd edib.
Dr. Vural anemiyanın əlamətlərini belə sadalayıb:
* Yorğunluq, zəiflik, başgicəllənmə, asanlıqla yorulma
* İş qabiliyyətinin azalması
* Tez-tez xəstələnmək
* İştahsızlıq, ürəkbulanma
* Dərinin, göz qapaqlarının və ovucların daxili hissəsinin solğunluğu
* Ürək döyüntüsünün artması və nəfəs darlığı
* Üşümək
* Konsentrasiya pozğunluğu
Mütəxəssis böyüklərdə dəmir çatışmazlığının daha çox xroniki qan itkisindən qaynaqlandığını diqqətə çatdırıb:
"Xroniki qanaxmanın əsas səbəbləri mədə xorası, mədə yırtığı, qida borusu varikozu, yoğun bağırsaq polipləri, kolit, hemoroid, qanaxmalı bağırsaq parazitləri, sidik yollarında qanaxma, davamlı aspirin istifadəsi nəticəsində yaranan qanaxmalar və ağciyər qanaxmalarıdır. Bu səbəbdən anemiyası olan yetkinlərdə bu sistemlər ətraflı yoxlanılmalıdır".
Həkim anemiyadan əziyyət çəkənlərə aşağıdakı qidalanma tövsiyələrini verib:
- Pəhrizinizə bütün qida qruplarını daxil etmək vacibdir.
- Əgər vegetariansınızsa, anemiyadan qorunmaq üçün bu vəziyyət barədə həkiminizə məlumat vermək və müvafiq pəhriz proqramına riayət etmək lazımdır.
- Həkiminiz sizə dəmir preparatlarından istifadə etməyi tövsiyə edibsə, onu səhər yüngül səhər yeməyindən 1 saat sonra qəbul etməlisiniz. Xüsusilə süd kimi qidalarla qəbul edildikdə dəmirin udulması azalır.
- Acqarına dəmir preparatlarının qəbulu bəzi mədə-bağırsaq şikayətlərinə səbəb ola bilər.
- Dərman qəbizlik və nəcisin rənginin qaralmasına səbəb ola bilər. Dərmanı dayandırmazdan əvvəl bu şikayətləri həkiminizə çatdırmağınız vacibdir.
- Hamiləlik dövründə nə qədər dəmir əlavəsi istifadə edəcəyinizə həkiminiz qərar verməlidir.
Mütəxəssis bildirib ki, anemiya müalicəsi aparılmadıqda və ya gecikdikdə insan səhhətində ciddi problemlər yaranır:
HAMİLƏLİKDƏ
- Körpə ölümləri arta bilər.
- Aşağı çəkili körpənin dünyaya gəlməsi riski artır.
- Vaxtından əvvəl doğuş riski artır.
- Bədən müqaviməti azalır və xəstəliklər daha tez-tez baş verir.
- Doğuşdan sonra problemlər yarana, doğuş zamanı qan köçürülməsi tələb oluna bilər.
KÖRPƏ və UŞAQLARDA
- İnkişaf yavaşlayır.
- Fiziki fəaliyyət azalır.
- Xəstəliklər daha tez-tez baş verir.
- Qavrama, öyrənmə funksiyaları zəifləyir; diqqətin yayınması, yorğunluq və apatiya artır.
BÖYÜKLƏRDƏ
- Daimi yorğunluq hissi yaranır, halsızlıq baş verir, iş qabiliyyəti azalır.
- Xəstəliklərə qarşı müqavimət azalır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 888   Tarix: 31 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şəkəri salan ucuz vasitə

Diabetin kəskin ağırlaşması qan şəkərinin təhlükəli dərəcədə artmasına səbəb olan insulin yetməzliyindən yaranır. Lakin bununla mübarizə aparmaq üçün təbii vasitələr çoxdur.  xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov şəkər xəstələr

.

Sağlam bildiyimiz qidalar qanı qatılaşdırır - Nə yeyək?

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyyat və hətta bəz

.

Düyü ilə bu məhsulları yeməyin

Düyü ilə bəzi yeməklərin bir yerdə qəbulu mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Yağlı və qızardılmış yeməklərlə düyünün birlikdə istehlakı həzm prosesini çətinləşdirir. Süd və süd məhsulları ilə birlikdə yemək məd

.

Çiyələyi necə saxlayaq ki, dadı qaçmasın?

Çiyələyin acılaşmaması və uzun müddət təzə qalması üçün saxlama qaydaları açıqlanıb. xəbər verir ki, çiyələyi yuyaraq saxlamaq olmaz. Bu halda meyvə tez yumşalır və dadını itirir. Əgər yumaq zəruridirsə, bir hissə sirkə v

.

Şirin yemişi necə seçək?

Yay mövsümünün ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri olan yemişi düzgün seçmək bir çox insan üçün çətinlik yaradır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şirin və keyfiyyətli yemişi ayırd etmək üçün bir neçə sadə üsul var. Əvvəlc

.

22 yaşlı qızda xərçəng aşkarlandı

Avstraliyada 22 yaşlı qız xərçəng simptomlarını menstruasiya ilə səhv salıb. Şarlotta Lasike adlı qız uzun müddət bağırsaq xərçənginin simptomlarını menstruasiya ağrısı hesab edib. xəbər verir ki, bu barədə İspaniyanın "E

.

Qarpızın qabığına diqqət : Bu işarə təhlükə ola bilər

Yay mövsümündə sevilən meyvələrdən biri olan qarpızın seçimi qədər onun təhlükəsizliyi də önəmlidir. Mütəxəssislər qarpız alarkən xüsusilə qabığındakı bəzi işarələrə diqqət etməyi tövsiyə edirlər. xəbər verir ki, əgər qarpızı

.

Düyü ilə bu məhsulları qəti yemək olmaz

Dietoloqlar xəbərdarlıq edir ki, düyünün bəzi məhsullarla birlikdə qəbulu həzm problemlərinə səbəb ola bilər. bununla bağlı məlumatları təqdim edir:. Düyü ilə nəyi qarışdırmaq olmaz - sağlamlığınıza zərər verə bilərsini

.

Qocalmanı gecikdirir, yuxunu da yaxşılaşdırır

Yayın ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri də gilasdır. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  gilas yüksək miqdarda C vitamini, A vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini və B6 vitamini ehtiva edir. Bu meyvə həmçinin fosfor

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qaşların formalari kosmetika mehsullari qadin sayti royanin oglu sellulit atalar sözləri veten haqqinda 2025 qonaq otagi big.az ariqlamaq rus dili vətən haqqında bayatı brusell bakteriyası