DEMENSİYANIN İNKİŞAF RİSKİNİ 12% AZALDAN TƏBİİ ƏRZAQ
AVROPA ALİMLƏRİNİN ARAŞDIRMASI
İspaniyanın Kastilya-La-Mança və Portuqaliyanın Porto Universitetinin alimləri müəyyən edib ki, demans inkişaf riskini 12% azaltmaq üçün hər gün təxminən 30 qram duzsuz qoz-fındıq yemək lazımdır.
Araşdırmanın nəticələri GeroScience jurnalında dərc olunub.
Alimlər könüllülərdən pəhrizləri və qoz-fındıq yeyib-yetmədikləri barədə danışmağı xahiş ediblər.
Məlumat topladıqdan sonra tədqiqatçılar iştirakçıları müşahidə etməyə başlayıblar.
Müşahidə başlandıqdan 7 il sonra alimlər tədqiqat qrupunda demans hallarını təhlil ediblər.
Məlum olub ki, gündəlik 30 qram duzsuz və qovrulmamış qoz-fındıq istehlakı bu xəstəliyə tutulma riskini 12% azaldır.
Eyni zamanda, qoruyucu təsir qadınlarda, 60 yaşdan yuxarı insanlarda,
piylənmə və pis vərdişləri olmayan insanlarda daha çox özünü göstərib.
Alimlər qozun qida maddələri, sağlam yağlar, zülal, lif və beyin fəaliyyətinə
müsbət təsir göstərən bir sıra mikroelementlərlə zəngin olduğunu vurğulayıblar.
Saglamolun.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Belə məşq heç bir işə yaramır - Mif imiş
Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?
Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Şizofreniyanın yaranma səbəbi açıqlandı
İsti su ilə çimənlərə pis xəbər
Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq
Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış
Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd
Xəzər Süleymanlı Gəncədə konsert verəcək
Böyük sənətkarlar özündən aşağı müğənnilərdən pul dilənir' - Taleh Yahyayev