DEMENSİYANIN İNKİŞAF RİSKİNİ 12% AZALDAN TƏBİİ ƏRZAQ
AVROPA ALİMLƏRİNİN ARAŞDIRMASI
İspaniyanın Kastilya-La-Mança və Portuqaliyanın Porto Universitetinin alimləri müəyyən edib ki, demans inkişaf riskini 12% azaltmaq üçün hər gün təxminən 30 qram duzsuz qoz-fındıq yemək lazımdır.
Araşdırmanın nəticələri GeroScience jurnalında dərc olunub.
Alimlər könüllülərdən pəhrizləri və qoz-fındıq yeyib-yetmədikləri barədə danışmağı xahiş ediblər.
Məlumat topladıqdan sonra tədqiqatçılar iştirakçıları müşahidə etməyə başlayıblar.
Müşahidə başlandıqdan 7 il sonra alimlər tədqiqat qrupunda demans hallarını təhlil ediblər.
Məlum olub ki, gündəlik 30 qram duzsuz və qovrulmamış qoz-fındıq istehlakı bu xəstəliyə tutulma riskini 12% azaldır.
Eyni zamanda, qoruyucu təsir qadınlarda, 60 yaşdan yuxarı insanlarda,
piylənmə və pis vərdişləri olmayan insanlarda daha çox özünü göstərib.
Alimlər qozun qida maddələri, sağlam yağlar, zülal, lif və beyin fəaliyyətinə
müsbət təsir göstərən bir sıra mikroelementlərlə zəngin olduğunu vurğulayıblar.
Saglamolun.Az