Dərhal qana qarışır, dəmiri artırır, şəkəri isə... - Bir qaşığı bəs edir

Dərhal qana qarışır, dəmiri artırır, şəkəri isə... - Bir qaşığı bəs edirSoyuq havaların sevilən qidalarından olan bəhməz həm enerji mənbəyidir, həm də sağlamlıq üçün faydalıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, Qida və Diyet üzrə mütəxəssis Dyt. Nur Tatlıoğlu bəhməzin faydaları və istifadəsi ilə bağlı ətraflı məlumat verib.
Üzüm, keçibuynuzu, alma, tut, ərik, qarpız, əncir və şəkər çuğunduru kimi meyvələrdən əldə edilən bəhməz meyvə şirələrinin qaynadılaraq konsentrat halına gətirilməsi ilə hazırlanır. Yüksək şəkər tərkibi sayəsində bəhməz həm enerji verir, həm də kalsium, dəmir, kalium və maqnezium kimi minerallarla zəngindir.
Bəhməz tərkibindəki B vitaminləri (B1, B2, B3) və antioksidantlar sayəsində immuniteti gücləndirir, qanazlığının qarşısını alır və sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Bir yemək qaşığı bəhməz (10 qram) təxminən 29 kalori enerji, 1 mq dəmir və 40 mq kalsium ehtiva edir. Həmçinin qan təzyiqinin tənzimlənməsində və bədən müqavimətinin artırılmasında əhəmiyyətli rol oynayır. Öskürək və balğam problemlərində təsirli olduğu, hətta ağız içində yaranan yaraların sağalmasına yardım etdiyi qeyd olunur.
Bəhməz xüsusilə böyümə çağında olan uşaqlar, iştahsızlıq və halsızlıq problemi yaşayanlar üçün çox faydalıdır. Hamilə və süd verən analar, eləcə də xəstəlikdən sağalma mərhələsində olanlar bəhməz istehlakını menyularına əlavə etməlidirlər. Bununla belə, şəkər xəstələri bəhməzi məhdud miqdarda istifadə etməlidirlər, çünki tərkibindəki şəkər dərhal qana qarışır.
Bəhməzin düzgün saxlanılması vacibdir. Evdə hazırlanan bəhməz günəş işığından uzaq, otaq temperaturunda saxlanmalıdır. Mağazadan alınan və qapağı açılmış bəhməz isə soyuducuda qorunmalıdır. Bəhməz yüksək temperatura məruz qalmamalıdır; əgər donarsa, 70°C-dən aşağı temperaturda əridilməlidir. Həddindən artıq bəhməz istehlakı həzm problemlərinə, o cümlədən ishala səbəb ola biləcəyindən, balanslı şəkildə istifadə olunmalıdır. Günlük olaraq böyüklər 1-2 yemək qaşığı, uşaqlar isə 1-2 çay qaşığı bəhməz qəbul edə bilərlər.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 869   Tarix: 15 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

turlar.az

gelinlikler toy makiyajlari maskalar paltar olmaq mətbəx qadın sağlamlıq 2025 payiz qis kolleksiyasi kosmetika sevda tapmacalar yumurta burcler faydalı məsləhətlər