DİABET XƏSTƏLƏRİNƏ YERKÖKÜ RESEPTİ
ƏN MÜHÜM FAYDALARI
Yerkökü ən videminli tərəvəzlərdən biridir. Lakin sərt səthinə görə bişirilmədən və ya sürtgəcdən keçirilmiş forması hamı tərəfindən istehlak edilə bilmir. Bişmiş yerkökünün tamı isə çoxları üçün xoşagəlməzdir.
Xüsusilə şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanlar üçün çox faydalı və dadlı sobada bişirilən yerkökü reseptini təqdim edirik:
Tərkibi:
TƏR YERKÖKÜ - 1 kq
KEŞİŞ – 4 DƏSTƏ
ZEYTUN YAĞI – 3 XÖRƏK QAŞIĞI
ZİRƏ TOXUMU – 2 ÇAY QAŞIĞI
DUZ – 2 QRAM
HAZIRLANMA QAYDASI:
Yerkökü bir fırça ilə yaxşıca yuyulub, qurudulur. Üstünə zeytun yağı çəkilir və zirə toxumu və duz səpilir.
Soba sinisinə düzülüb 180°C-yə qədər qızdırılmış sobada 20-25 dəqiqə bişirilir.
Hazır olduqdan sonra üzəinə doğranmış keşniş səpilir.
Həm isti həm də soyuq halda yeyilir.
KÖKÜN ƏN MÜHÜM FAYDALARI
Vitamin və minerallar baxımından zəngin tərkibə malik olan kök, başda A vitamini olmaqla K, C, B, B6 və E kimi vacib vitaminləri ehtiva etdiyi üçün orqanizmin bir çox vitamin və mineral maddələrə olan sutkalıq tələbatını təmin edən ən faydalı tərəvəzlər arasında yer tutur.
Kökün insan sağlamlığına möcüzəvi təsiri vardır.
Göz sağlamlığına faydalıdır.
Saçların uzanmasına kömək edir.
Dərini təravətləndirir.
Beyin sağlamlığına dəstək verir.
Ürəyə xeyirdir.
Həzm sistemini yaxşılaşdırır.
Qan şəkərini tənzimləyir.
Piyləmənin qarşısını alır.
İltihabı azaldır
Xüsusilə Alzheimer, artrit və ürək sağlamlığı ilə əlaqəli xroniki xəstəliklərdə iltihaba qarşı mübarizə edir.
Öd kisəsi və qaraciyər fermentlərinin tənzimlənməsinə kömək edir.
İmmunitet sistemini gücləndirmək üçün vacibdir.
Antioksidantla zəngin olan yerkökü sərbəst radikallara qarşı mübarizədə ən təsirli tərəvəz hesab edilir.
Xatırladaq ki, kök bişdikdə qida dəyəri dəyişən tərəvəzdir. Çiy kökdə daha çox C və A vitamini, bişmiş yerkökdə isə daha çox beta-karotin var.
Saglamolun.Az