Əncirin faydaları

Əncirin faydalarıƏncirin çox faydalı meyvə olduğu hamıya məlumdur. Faydalanmaq üçün əncirin qurusundan da geniş istifadə edilir. Əncir qurusu müxtəlif növ əncir meyvəsini qurudaraq əldə edilir. Əncir ən qədim meyvələrdən hesab edilir. Onun yetişdirilməsi ilə qədim zamanlarda Ərəb ölkələrində geniş istifadə edilib. Sonralar Suriya, Finlandiya və Misirdə də əncir ağacının yetişdirilməsinə başlanılıb. Əncir ilk dəfə Amerika ölkələrinə XVI əsrdə gətirilib. MDB ölkələri arasında ən çox Türkmənistanda, Azərbaycanda, Özbəkistanda, Gürcüstanda, Tacikistanda əncir ağaclarına rast gəlinir.
Əncir subtropik bitkilərdəndir. Onun ağacı 12 metr hündürlüyə qədər qalxa bilir. Onun iri, tünd yaşıl və sərt yarpaqları olur. Əncirin yarpaqları insanın dərisini qıcıqlandırır və onu qopardıqda südə bənzər maye axır. Əncirin müxtəlif növləri var. Onun həm təzəsindən, həm də qurudulmuşundan istifadə edilir. Əncir meyvəsi yay aylarında yetişir. Onun şirin dadı olur. Əncir orqanizm üçün faydalı olan meyvələrdəndir. Ənciri yetişdiyi zaman toplayır və qurudurlar. Əncirdən mürəbbə və cemlər də hazırlanır.
100 qram əncirin tərkibində olanlar:
- Züllar - 1,5 qr
- Yağlar - 0,4 qr
- Karbohidratlar - 4,9 qr
- Su - 1,4 qr
- Kalori - 74 kKal.
Əncirin tərkibində çoxlu faydalı makro və mikro elementlər var. Onun tərkibi dəmir, maqnium, kalsium, kalium və A və B vitaminləri ilə zəngindir. Təzə dərilmiş əncirin 24%-ni, qurudulmuş əncirin isə 37%-ni şəkər təşkil edir.
Əncirin faydalı xüsusiyyətləri
Əncir qızdırmasalıcı və tərqovucu təsirə malikdir. Ondan daha çox faydalanmaq üçün təzə halda yemək lazımdır. Qurudulmuş ənciri isə suda və ya süddə saxlayıb yedikdə orqanizm üçün faydalı olur.
Əncir mədənin və böyrəklərin işini yaxşılaşdırır. Xalq təbabətində əncir həlimindən soyuqlama, angina, diş xəstəlikləri və tənəffüs yollarının xəstəlikləri zamanı istifadə edilir. Əncir ürək-damar xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır. Onun tərkibində olan kalium ürək əzələsini möhkəmləndirir. Kaliumun miqdarı damarların da möhkəmlənməsinə səbəb olur. Əncir damarların fəaliyyətini yaxşılaşdırır və venoz damar çatışmazlığı əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Əncirin tərkibində olan fitsin fermenti qanın laxtalanmasının qarşısını alır və trobların əriməsinə səbəb olur.
Əncir bağırsaq möhtəviyyatının yumşalmasına və qəbizliyin aradan qalxmasına səbəb olur. Əncir ürəkdöyünmənin azalmasına səbəb olur. Əncir artıq çəkidən xilas olmağa yardım edir. O stress səbəbli meydana çıxan öskürmələrin və alkohol qəbulundan sonra meydana çıxan əlamətlərin aradan qalxmasına səbəb olur. Əncirin tərkibində olan kalium, maqnium və kalsium qarışığı əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə səbəb olur. Əncir yemək çox faydalıdır. Ondan hazırlanan bəzi uşaq qidaları uşaqların həzmini sürətləndirir.
Əncir yemək pis xolesterinin azalmasına səbəb olur və atereskleroz əlamətlərini aradan qaldırır.
Əncirirn zərərli xüsusiyyətləri
Şəkərli diabet xəstələrinə əncir yemək məsləhət görülmür. Podaqra və bağırsağın kəskin xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə də əncir yemək tövsiyə edilmir. Buna səbəb isə əncirin tərkibində əncir liflərinin və əvəlik turşusunun olmasıdır. Piylənmə və pankretitdən əziyyət çəkənlərə quru əncir yemək məsləhət görülmür.
Əncirin bağırsaq yumşaldıcı xüsusiyyətini də diqqət mərkəzində saxlamaq lazımdır. Belə ki, uzun məsafəli yola çıxan adamlara acqarına əncir yemək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 994   Tarix: 22 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kişilər və qadınlar üçün kritik yaş dövrü nə vaxt başlayır?

Sağlamlığa erkən yaşlardan diqqət göstərmək xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq və aktiv qalmaq üçün vacibdir. Kişilər və qadınlar üçün kritik yaş dövrq nə vaxt başlayır?. xəbər verir ki, Texas Sağlamlıq Mərkəzi və Helsink

.

5 dəqiqəyə xoşbəxt olmağın yolu

İnsanlar adətən xoşbəxtliyi pulda, karyera uğurlarında və ya tanınmaqda axtarırlar. Lakin araşdırmalar göstərir ki, əsl xoşbəxtlik daha sadə və gündəlik sosial münasibətlərdə gizlənir. Bir insanla səmimi sarılmaq, ya da sadəc

.

Çiyələyi necə saxlayaq ki, dadı qaçmasın?

Çiyələyin acılaşmaması və uzun müddət təzə qalması üçün saxlama qaydaları açıqlanıb. xəbər verir ki, çiyələyi yuyaraq saxlamaq olmaz. Bu halda meyvə tez yumşalır və dadını itirir. Əgər yumaq zəruridirsə, bir hissə sirkə v

.

Şəkəri salan ucuz vasitə

Diabetin kəskin ağırlaşması qan şəkərinin təhlükəli dərəcədə artmasına səbəb olan insulin yetməzliyindən yaranır. Lakin bununla mübarizə aparmaq üçün təbii vasitələr çoxdur.  xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov şəkər xəstələr

.

Arıqlama dərmanları ilə bağlı yeni təhlükə üzə çıxdı

GLP-1 tipli dərmanlar ( bədəndəki GLP-1 hormonunun funksiyasını təqlid edən, əsasən diabet və arıqlama müalicəsində istifadə olunan dərmanlardır), xüsusilə də Ozempic, arıqlama sahəsində inqilabi irəliləyişlərə səbəb ols

.

Cəfəri bu xəstəliklərin dərmanıdır

Cəfəri antioksidantdır. O, orqanizmdə sərbəst radikalları məhv edən və karbohidrat mübadiləsini yaxşılaşdıran luteolinlə zəngindir. Luteolinin başqa bir faydası onun iltihab əleyhinə təsiridir. Gündə kiçik bir hissə cəfər

.

70 qəpiyə satılan "ölüm içkiləri"

Tibb elmləri doktoru Elvira Xaçirova enerji içkilərinin sağlamlığa mənfi təsirləri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə bu cür içkilər tərkibində yüksək dozada kofein, şəkər və sintetik maddələr ehtiv

.

Soyuq duşun əsas FAYDALARI

Soyuq duşun sağlamlığa təsirləri ilə bağlı maraq artmaqdadır. Araşdırmalar göstərir ki, bu vərdiş həm fiziki, həm də zehni sağlamlığa müəyyən faydalar verə bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, soyuq su ilə duş almaq qan dövranın

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy makiyajlari toy gecesi sade makiyaj sekilleri badimcan murebbesi hazirlanmasi gənc ailə bilinçik resepti boğaz ağrısı gözəllik mekteb maraqli hakistalar 8 mart babasil