"Hisə verilmiş kolbasanın müntəzəm istehlakı xərçəngə tutulma riskini artırır"

Şəkərin orqanizm üçün əsl "zəhər" olduğu barədə artıq hamı məlumatlıdır. Ancaq bəzi qidalar sağlamlığımıza şəkərdən daha çox zərər vura bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Gazeta.Ru"ya müsahibəsində endokrinoloq Ancela Tolmasova danışıb.
O, karbohidratları və yağları birləşdirən, əlavə olaraq da duz və şəkər ehtiva edən qidaalrın çox təhlükəli olduğunu bildirib.
"Ən pis seçim emal olunmuş ət məhsullarıdır (bekon, kolbasa, sosis və s). Onları yağsız zülallar, meyvələr, tərəvəzlər, göyərti, çərəz və toxumlarla əvəz etmək lazımdır. İşlənmiş qidalar piylənməyə səbəb olur".
Həkim bu cür qidaları menyudan çıxarmaq üçün əsas 3 səbəbi açıqlayıb:
"Birincisi, ürək və qan damarlarına zərər verir, təhlükəli xəstəliklərə səbəb olurlar.
İkincisi, belə qidalar qan təzyiqi və yüksək xolesterol ilə əlaqələndirilir.
Üçüncüsü isə emal edilmiş ət məhsulları kanserogenlər kimi təsnif edilir. Məsələn, hisə verilmiş kolbasanın müntəzəm istehlakı xərçəngə tutulma riskini artırır".
O, qida rasionunda ağ çörəyin, şəkərli və qazlı içkilərin, eləcə də "fast food"ların olmasının da narahatlıq yaratdığını bildirib:
"Qazlı içkilər artıq çəki, piylənmə; ağ çörək diabet; kartof qızartması isə ürək üçün əlavə risklərlə əlaqələndirilir".
Endokrinoloq alkoqolun da sağlamlıq üçün böyük risk yaratdığını qeyd edib. O, spirtli içkilərdən tamamilə imtina etməyə hazır olmayanlara hələlik alkoqolsuz və ya az alkoqollu şərablar, eləcə də pivə ilə kifayətlənməyi məsləhət görüb:
"Nə qədər az spirt içsək, bir o qədər yaxşıdır. Bu, qaraciyərin və mədəaltı vəzin yükünü azaldacaq".
Ancela Tolmasova vurğulayıb ki, zərərli qidaları tamamilə qadağan etmək deyil, daha sağlam və aşağı kalorili qidalara üstünlük vermək vacibdir.
"Mütəxəssislər tez-tez pəhrizdə lifin faydalarını xatırladırlar. Lifin çatışmazlığı bağırsaqlarda pozğunluqlara səbəb olur. Əgər kifayət qədər lifli qidalar yeyirsinizsə və çoxlu su içirsinizsə, orqan disfunksiyası ehtimalınız əhəmiyyətli dərəcədə azalacaq", - deyə həkim nəzərə çatdırıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 907   Tarix: 16 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Kondisioner yaşlılarda ölüm riskini azaldır – Yeni araşdırma

Kanadalı alimlərin araşdırmasına görə, kondisioner istifadə edən yaşlı insanlar isti havalarda daha uzun yaşayır. Tədqiqat 2010-2023-cü illər arasında qocalar evlərində 74.00 ölüm hadisəsini analiz edib. xəbər verir ki, nəticələ

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı

Alman alimlər səhər zəif işığın depressiyaya səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, Alman tədqiqatçıların araşdırmasına görə səhər saatlarını zəif işıq altında keçirmək sağlam insanlarda depressiyaya xa

turlar.az

aksessuarlar gozel gorunmek kosmetika mehsullari dişlər kosmetologiya mede siresi qonaq otagi dizaynlari kosmetika tərəzi bürcü novruz hakıştası maska faydalı bilgilər oxu az