İstədiyini ye və arıqla: Alimlər beyində "sehrli düymə" aşkarlayıblar

İstədiyini ye və arıqla: Alimlər beyində İstədiyini ye və arıqla - bu, qeyri-real səslənir, lakin alimlər bunun artıq mümkün ola biləcəyini elan ediblər.
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, elm adamlarının bu barədə araşdırmalarının nəticələri "IFLScience" jurnalında dərc olunub.
Məqalədə qeyd olunub ki, siçanlar üzərində aparılan təcrübə zamanı beyində rasionu dəyişdirmədən əlavə çəkini atmağa kömək edə biləcək bir növ "düymə" aşkar edilib. Eyni təsirlər insanlarda müşahidə olunarsa, bu, standart pəhrizlərlə əlaqəli aclıq və dietik məhdudiyyətlər olmadan çəki idarə etməyə imkan verən yeni müalicələrə səbəb ola bilər.
Bədənimiz qidaları emal edir və beyinin lateral hipotalamus (LHA) kimi tanınan sahəsi ətrafında enerji mərkəzləri yaradır. Yağ toxuması adlandırılan bədənimizin yağ ehtiyatlarına siqnal göndərən də məhz odur.
Yeni araşdırmada elm adamları siçanlar üzərində təcrübələr vasitəsilə bu prosesin necə getdiyini öyrənməyə çalışıblar. Məlum olub ki, qidayla əlaqədar kökələn siçanların LHA sahəsində GABRA5- müsbət neyronların fəaliyyəti yavaşlayıb.
Elm adamları bunu yoxlamaq üçün kimyəvi maddələrlə GABRA5 neyronlarının fəaliyyətini daha da yavaşladıblar. Nəticədə gəmiricilərin çəkisi artmağa davam edib.
Bu tapıntı onları əks effekt axtarmağa ruhlandırıb, alimlər GABRA5 neyronlarını aktivləşdirmək qərarına gəlirlər. Bunun üçün isə təsadüf nəticəsində "Neurobiogen biotexnoloji" şirkətinin tamamilə başqa məqsədlə hazırladığı və neyronları aktivləşdirən dərmandan (KDS2010) istifadə ediblər. Nəticədə preparatın təsirindən kök siçanlar qida qəbulunu azaltmadan arıqlamağa başlayıblar.
Beləliklə, tədqiqatın müəllifləri rasionu dəyişmədən arıqlamağa imkan verən "düyməni" tapa bildiklərini elan ediblər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 873   Tarix: 18 sentyabr 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

İnternetdən yemək sifariş etməyin - SƏBƏB

Son zamanlar sosial şəbəkələrdə satılan müxtəlif "diyetik hazır qidalar", "fit çərəzlər", "detoks menyular" və "kalorisi az paket qidalar" böyük populyarlıq qazanıb. Satıcılar bu məhsulları

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?

Qadınların kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirməsinin səbəbi məlum olub. xəbər verir ki, insult hələ də dünyada əlilliyin əsas səbəblərindən biridir və getdikcə yalnız yaşlılara deyil, həm də həyatının ən akti

.

Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranır

Son illər adını çox eşitdiyimiz mikrobiota anlayışı bədənimizdə, xüsusilə bağırsaqlarda yaşayan trilyonlarla mikroorqanizmi bildirir. xəbər verir ki, sözügedən mikroorqanizmlər həzm prosesindən immun sisteminə, hormon tarazlığında

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

turlar.az

yaz geyimleri 2025 hamilelikde qidalanma donlar 2025 toy dəbi yay koftalari həzm orqanları ana ve usaq kosmetika hakista pomidor ziyafet geyimleri intim vətən həsrətinə aid bayatılar