İsveçrə alimləri ilə türkləri qarşı-qarşıya qoyan iddia! Türk qəhvəsi sağlamlığa zərərlidir?

İsveçrə alimləri ilə türkləri qarşı-qarşıya qoyan iddia! Türk qəhvəsi sağlamlığa zərərlidir?İsveç alimləri son açıqlamaları ilə böyük müzakirələrə başlayıblar. Türk qəhvəsinin sağlamlığa zərərli olduğu iddiaları Türkiyədə qəhvə sevərləri və mütəxəssisləri səfərbər etdi.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, iddialara görə, qəhvə yüksək kofein tərkibi ilə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Lakin Türkiyədəki mütəxəssislər türk qəhvəsindən fərqli olaraq, onun faydalarla dolu bir içki olduğunu bildirir və bu şərhlərə sərt reaksiya verirlər.
Normasında istifadə olunarsa, türk qəhvəsi sağlamlıq üçün faydalıdır
Türk qəhvəsinin sağlamlığa faydalarını müdafiə edən mütəxəssislər qəhvənin ürək sağlamlığına müsbət təsirləri olduğunu vurğulayırlar. Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar, "Türk qəhvəsinin ürək sağlamlığına faydaları elmi araşdırmalarla sübut edilmiş bir həqiqətdir. Ölçülü istehlak edildikdə ürək çatışmazlığını düzəldə bilər, ürək-damar xəstəliklərini azalda bilər və hətta bəzi ritm pozğunluqlarını yaxşılaşdıra bilər" deyir. Türk qəhvəsinin müntəzəm istehlakının çəki idarə etməyə kömək etdiyini və piylənmə ilə mübarizədə təsirli olduğunu bildirən Uçar, həddindən artıq kofein istehlakının zərərli ola biləcəyinə də diqqət çəkir. Ancaq hər şey kimi çox qəhvənin də zərər verə biləcəyi bildirilir.
Türk qəhvəsinin tərkibindəki kofein baxımından ən məsum içkilərdən biri olduğu vurğulanır. Qəhvə Mütəxəssisi Yunus Çakmak, "Türk qəhvəsinin kofeinin miqdarı 50 mq civarındadır. Bu nisbət espresso (80 mq) və filtr qəhvə (150-200 mq) ilə müqayisədə olduqca aşağıdır. Bu səbəbdən türk qəhvəsi digərlərindən daha yüngül bir seçim təqdim edir", - deyə izah edir.
Mütəxəssislər türk qəhvəsinin tərkibindəki antioksidanlar və qida dəyəri sayəsində çoxlu sağlamlıq faydaları təqdim etdiyini bildirirlər. Ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmaqla yanaşı, sinir sisteminə müsbət təsirləri də diqqəti cəlb edir.
Türk qəhvəsi ilə bağlı mənfi rəylər Türkiyədə bir çox mütəxəssis tərəfindən sərt şəkildə tənqid edilib. İsveçli alimlərin bu mövzuda daha çox araşdırma aparması lazım olduğu bildirilərkən, qəhvənin ənənəvi türk mədəniyyətindəki əhəmiyyəti də vurğulanıb. Prof. Dr. Canan Karatay türk qəhvəsinin sağlamlıq üçün son dərəcə faydalı olduğuna inandığını bildirib və qəhvə haqqında yazılan mənfi fikirləri qəti şəkildə rədd edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 812   Tarix: 04 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Gecə xoruldamaq ürək xəstəliyinin xəbərçisidir?

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecələr güclü xorultu yalnız yuxu pozuntusu deyil, həm də ürək-damar xəstəliklərinin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, xoruldama bəzən obstruktiv yuxu apnesi il

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

turlar.az

hamilelikde qidalanma reseptler hamiləlik infarkt elametleri xatire islamin sekilleri soyuqdəymə psixoloq meslehetleri kosmetika tərəzi novruz hakistalari mikayıl abdullayev arxadan olmaq webnem tovuzlu