İsveçrə alimləri ilə türkləri qarşı-qarşıya qoyan iddia! Türk qəhvəsi sağlamlığa zərərlidir?
İsveç alimləri son açıqlamaları ilə böyük müzakirələrə başlayıblar. Türk qəhvəsinin sağlamlığa zərərli olduğu iddiaları Türkiyədə qəhvə sevərləri və mütəxəssisləri səfərbər etdi.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, iddialara görə, qəhvə yüksək kofein tərkibi ilə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Lakin Türkiyədəki mütəxəssislər türk qəhvəsindən fərqli olaraq, onun faydalarla dolu bir içki olduğunu bildirir və bu şərhlərə sərt reaksiya verirlər.
Normasında istifadə olunarsa, türk qəhvəsi sağlamlıq üçün faydalıdır
Türk qəhvəsinin sağlamlığa faydalarını müdafiə edən mütəxəssislər qəhvənin ürək sağlamlığına müsbət təsirləri olduğunu vurğulayırlar. Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar, "Türk qəhvəsinin ürək sağlamlığına faydaları elmi araşdırmalarla sübut edilmiş bir həqiqətdir. Ölçülü istehlak edildikdə ürək çatışmazlığını düzəldə bilər, ürək-damar xəstəliklərini azalda bilər və hətta bəzi ritm pozğunluqlarını yaxşılaşdıra bilər" deyir. Türk qəhvəsinin müntəzəm istehlakının çəki idarə etməyə kömək etdiyini və piylənmə ilə mübarizədə təsirli olduğunu bildirən Uçar, həddindən artıq kofein istehlakının zərərli ola biləcəyinə də diqqət çəkir. Ancaq hər şey kimi çox qəhvənin də zərər verə biləcəyi bildirilir.
Türk qəhvəsinin tərkibindəki kofein baxımından ən məsum içkilərdən biri olduğu vurğulanır. Qəhvə Mütəxəssisi Yunus Çakmak, "Türk qəhvəsinin kofeinin miqdarı 50 mq civarındadır. Bu nisbət espresso (80 mq) və filtr qəhvə (150-200 mq) ilə müqayisədə olduqca aşağıdır. Bu səbəbdən türk qəhvəsi digərlərindən daha yüngül bir seçim təqdim edir", - deyə izah edir.
Mütəxəssislər türk qəhvəsinin tərkibindəki antioksidanlar və qida dəyəri sayəsində çoxlu sağlamlıq faydaları təqdim etdiyini bildirirlər. Ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmaqla yanaşı, sinir sisteminə müsbət təsirləri də diqqəti cəlb edir.
Türk qəhvəsi ilə bağlı mənfi rəylər Türkiyədə bir çox mütəxəssis tərəfindən sərt şəkildə tənqid edilib. İsveçli alimlərin bu mövzuda daha çox araşdırma aparması lazım olduğu bildirilərkən, qəhvənin ənənəvi türk mədəniyyətindəki əhəmiyyəti də vurğulanıb. Prof. Dr. Canan Karatay türk qəhvəsinin sağlamlıq üçün son dərəcə faydalı olduğuna inandığını bildirib və qəhvə haqqında yazılan mənfi fikirləri qəti şəkildə rədd edib.
Milli.Az









Ajda Pekkan villasının təmirinə 30 milyon xərclədi
Qazaxıstanda musiqiçilər arasında dava düşdü - Müğənninin burnu sındı
Çarpıntı'final qərarı aldı
Şəbnəm Tacirin oğlunun nişanına getmədi
Ziyansız kimi görünüb, zəhər saçan içkilər açıqlandı
Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir
Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik
Boğazınız ağrıyanda bahalı dərmanlara pul verməyin - 2 qəpiklik çarə
Yumurtanı soyuducuda tərs saxlayın - Görün nə olacaq
Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası
Oksana bu teatrda çalışacaq
Hər 45 dəqiqədən bir oturmağa ara vermək lazımdır: Hərəkətsiz bədəndə nələr baş verir?
Xəzər Süleymanlı bu radioda aparıcılıq edəcək
Şampuna bu qarışımı əlavə edin - saçınız 7 gün yağlanmayacaq
Türk kişiləri yaraşıqlılığa görə dünya ikincisi oldu