Kəklikotunun bilinməyən FAYDALARI

Kəklikotunun bilinməyən FAYDALARIKəklikotu yeməkdə, xalq təbabətində və kosmetologiyada istifadə olunur.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu bitki müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir, antiinflamatuar təsir göstərir və yeməklərə ədviyyatlı ətir və dad verir.
Ancaq hər kəsin ondan istifadə etməsi məsləhət görülmür.
Kəklikotunun yetişdiyi  şərtlərin müxtəlifliyi bu bitkinin müəyyən bir yaşayış mühitinə uyğunlaşan müxtəlif növlərinin inkişafına kömək edir.
Dünyanın müxtəlif yerlərində, ən çox quru qumlu torpaqlarda, qayalı sahillərdə, alp çəmənliklərində və çöllərdə tapıla bilər. Kəklikotunun bəzi növləri meşələrdə, digərləri isə yüksək dağ otlaqlarında bitir.
Təvazökar görünüşünə baxmayaraq, kəklikotu minerallar və vitaminlərlə zəngindir.
Tərkibində A, C, K vitaminləri, B qrupunun demək olar ki, bütün nümayəndələri, fol və nikotinik turşular, adermin B6 izləri aşkar edilib. Minerallara dəmir, kalsium, mis, manqan, molibden, selen və az miqdarda kalium, fosfor və sink daxildir.
Kəklikotunun tərkibindəki dəmir bədənin enerji mübadiləsini qorumağa kömək edir, kalsium sağlam sümüklər və dişlər, həmçinin əzələlərin və sinir sisteminin düzgün işləməsi üçün lazımdır. Maqnezium ürək-damar sisteminin, əzələlərin və sinir sisteminin fəaliyyətinə təsir göstərir, kalium orqanizmdə maye balansını tənzimləyir və qan təzyiqini normal saxlayır, sink isə immunitet sistemi, böyümə və inkişaf, dəri sağlamlığı üçün vacibdir.
Ümumiyyətlə, kəklikotu antimikrobiyal, iltihab əleyhinə, antioksidant və immunomodulyator xüsusiyyətlərinə görə sağlamlıq üçün faydalıdırş
Ümumiyyətlə, kəklikotu yeməkdə istifadə üçün, həmçinin aromaterapiya, masaj və ya evdə hazırlanmış dəriyə qulluq məhsulları üçün efir yağı kimi təhlükəsiz bir bitki hesab olunur.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 653   Tarix: 09 may 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vərdiş diabet riskini azaldır

Alimlər deyirlər ki, sadə yemək vərdişi diabet riskini azaltmağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, düzgün pəhriz şəkər səviyyənizi nəzarət altına almağa kömək edəcək. Son elmi araşdırmalar müəyyən bir pəhrizin diabe

.

Xoşbəxt cütlüklərin heç vaxt etmədiyi 6 ADDIM

Xoşbəxt münasibətlər harmoniyanı qorumağa və ümumi səhvlərdən qaçmağa kömək edən müəyyən prinsiplərə malikdir.   -a istinadən xəbər verir ki, psixoloqlar əlaqənizi yaxşı vəziyyətdə saxlamağınıza kömək edəcək əsas aspektlər

.

Ürəyi dərmansız gücləndirməyin yolu

Stress, təşviş və gərginlik ürək və digər orqanlarda problemlər yaradır.   -a istinadən xəbər verir ki, alimlər ürəyi qüvvətləndirmək üçün dərmansız təsirli metod açıqlayıblar. Stress və narahatıq, fikir və kədər miokar

.

Gündə nə qədər "arı çörəyi" yemək olar? – Doğru istifadə qaydası

Arı məhsulları dedikdə ağla bal, polen, arı südü, propolis, arı zəhəri, apilarnil və arı çörəyi gəlir. Bunların hamısı apiterapevtikdir. Elm adamları son illərdə bu məhsullarla bağlı geniş tədqiqatlar aparırlar.   -a istinadən xəbə

.

Şaftalı bu xəstəliyi olanlara faydalıdır

Şaftalı şirin və dadlı meyvə olması ilə yanaşı, vitamin, minerallar, orqanik turşular, efir yağları, qidalı liflər və s. faydalı maddələrlə zəngindir. Həmçinin bu meyvənin insan sağlamlığına bir çox faydaları var. -a istinadə

.

Kolon xərçənginə səbəb olan iki əsas amil

Elm adamları kolon xərçəngi riskinin artması ilə əlaqəli iki anatomik quruluşa diqqət yetiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, bu tapıntılar müxtəlif ölkələrdən, o cümlədən Avropa və ABŞ-dan olan tibb mütəxəssisləri tərəfində

.

Qəbizliyi dərhal aradan qaldıran tərəvəz

Qəbizlik geniş yayılan və haqqında çox danışılmayan bir problemdir. Bu problem çox vaxt həyat keyfiyyətini aşağı salır və insanı narahat hiss etdirir. Uzun müddət davam etdikdə isə xroniki hal ala bilər. Ona görə də qəbizliy

.

Soğanın hansı növü daha faydalıdır?

Soğan immuniteti möhkəmlədir, dərini cavanlaşdırır, virusları öldürür, damarları təmizləyir. Amma hansı soğanı daha çox yeməliyik- yaşıl, ağ, yoxsa qırmızı?. Eləcə də porey soğanı unutmamalıyıq. İmtahandan əvvəl bunları YEYİN

.

Çiyələyi bu qidalar ilə birlikdə yemək olmaz

Çiyələyin müəyyən qidalarla birləşməsi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. .   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər çiyələyi süd məhsulları ilə birləşdirməyi məsləhət görürlər. Ağciyəri toksinlərdən təmizləyən qidalar

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik yemek reseptleri yay geyimləri 2024 qış salatları salatlar və qəlyanaltılar zirinc haqqinda qara qaragatin faydalari kosmetika vicdan vetene aid atalar sozleri novruz bayramına aid hakıştalar efsaneler pehriz