Kəklikotunun faydaları haqqında

Kəklikotunun faydaları haqqında"Kəklikotulu çay iç" - bu ifadəni adətən nənə-babaların çox yorğun olan insanlara gördüyü məsləhət kimi qəbul etmişik. Bəzilərimiz də bunu çaydan zövq almanın xüsusi sirri kimi bilirik. Amma kəklikotunun əsl hikməti başqadır. Elə buna görə də ondan 3 sahədə, yeyinti, ətriyyat və əczaçılıqda istifadə olunur.
KƏKLİKOTU MƏTBƏXDƏ
Əvvəla onu deyək ki, kəklikotuna el arasında qısaca "kəkotu" da deyirlər. Onun 400-ə qədər növü var. Azərbaycanda isə bir neçə növü yayılıb. Yığım qaydası da növə görə dəyişə bilir. Elə vaxt olur ki, kəklikotunun yaşıl yerüstü hissəsini bitki çiçəkləyəndə, bəzən isə bu prosesdən əvvəl yığırlar.
Kulinariyada isifadəsinə gəldikdə isə bu otun işi təkcə çaya ətir vermək qabiliyyəti ilə bitmir. Ət və balıq yeməklərində kəklikotunun xüsusi rolu var. Bunun üçün xüsusi resept lazım deyil. Qurudularaq döyülən və ya döyülməyən, əlinizin altında olan kəklikotunu doğranmış ətə qatmağınız kifayətdir. Balıq yeməklərindədə kəklikotundan istifadə xüsusi tam gətirir. Siz onu yağlı və yağsız bütün növ balıqlarda istifadə edə bilərsiniz. Bir sözlə zövqə görə bir çox yeməyə bu otu ədviyyat kimi qatmaq olar.
MÜALİCƏVİ ƏHƏMİYYƏTİ
Bu bitki sinir sisteminə çox müsbət təsir edir. Beyində qan dövranını və mübadilə proseslərini yaxşılaşdırır, əsəbləri sakitləşdirir, əhval-ruhiyyəni yüksəldir, baş ağrılarını yügülləşdirir, yuxunu bərpa edir, yaddaşı gücləndirir. Nədə necə isifadə olunmasına gəlincə:
İmmun sistemini gücləndirir - kəklikotu çayı soyuqdəymə xəstəliklərinin profilaktikasında xeyirlidir. Çaya bal, limon da əlavə etmək olar. Bu çay xəstəliyin inkişafını dayandırır.
SPAZMALARI YOX EDİR - kəklikotunun köməyi ilə spazma ağrılarını (baş ağrısı, bağırsaq spazmı və s.) azaltmaq və ya tam yox etmək mümkündür.
BƏLĞƏMGƏTİRİCİ - kəklikotu respirator xəstəliklər (öskürək, bronxit və s.) zamanı nəfəs yollarında yığılan bəlğəmi durulaşdırır və onun çıxmasını asanlaşdırır.
Antiseptik xüsusiyyətlərə malik olan kəklikotu bağırsaqlarda yaşayan ziyanlı mikroorqanizmləri yox edir, qurdqovucu təsir edir. Kəklikotu həmçinin sistit, nefrit zamanı antiseptik və iltihab əleyhinə təsir edir, təbii sidikqovucu vasitə kimi istifadə etmək olar.
Kəklikotunun qəbulu bəzi xəstəliklər zamanı tövsiyə edilmir. Bu ot hamilə qadınlar üçün ziyanlı ola bilər. Əmizdirmədə isə kəklikotu laktasiyanı gücləndirir. Ciddi proseslərdə həkimlə məsləhətləşmədən istifadə etməyin.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 912   Tarix: 08 noyabr 2022
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Gündə hansı miqdarda spirtli içki xərçəng riskini artırır?

"Gündə 45 qram etil spirti istehlakı mədə xərçəngi ehtimalını artırır". -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı həkim-onkoloq Vladislav Yevseyev xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, spirt - tərkibində etanol ola

.

Yerkökü xərçəng riskini azalda bilər

Nyukasl Universitetinin alimləri yerkökünün xərçəngin qarşısını almağa kömək etdiyini aşkar ediblər.   -a istinadən bildirir ki, bu nəticəyə gəlmək üçün onlar 4 milyondan çox insanı əhatə edən 200-ə yaxın tədqiqatın meta-analizin

.

Çoxlu qəhvə içmək varikoz yaradır

Varikozu olan və ya bu xəstəliyə irsi meyli olan insanlara qəhvə olmaz. "Medicina"-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə cərrah Aleksandr Umnov danışıb:. "Venaların genişlənməsi venoz damarın naziləşməsidir

.

Qaraciyəri təmizləyən qidaların SİYAHISI

Qaraciyəri təmizləməyə kömək edəcək və bu orqanın fəaliyyətini dəstəkləyəcək məhsulların siyahısı tərtib edilib.   -a istinadən bildirir ki, siyahını kardioloq Olqa Bokeriya tərtib edib. Onun sözlərinə görə, sağlam qaraciyə

.

Kimlər balqabaq tumu yeməməlidir: Bu siyahıda olub-olmadığınızı yoxlayın

Balqabaq tumu orqanizm üçün çox sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar üçün faydalı olmaya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, allergik reaksiyalarla müşayiət olunan fərdi dözümsüzlüyünüz varsa, bu məhsulu istifadə etməməlisiniz

.

Bu şəxslər hər gün yumurta yeməlidir

a istinadən yumurtanın faydalarını təqdim edir:. Gündə hansı miqdarda spirtli içki xərçəng riskini artırır?. Çoxlu qəhvə içmək varikoz yaradır. Cökə çayının bilmədiyimiz faydaları . - Uzun müddət tox tutur. - Güclü bir protein

.

Hava dəyişdikdə oynaqlar niyə ağrıyır?

"Dayaq-hərəkət aparatının xəstəlikləri, xüsusən də artroz olan xəstələrdə hava şəraiti dəyişdikdə ağrılar artır". Yatmazdan əvvəl bunu etmək sağlamlığınıza zərər verə bilər - Həkim AÇIQLADI . Mədə üçün ən faydal

.

Mədə üçün ən faydalı ədviyyat: qastritin dərmanı

Ədviyyatlar arasında mədə üçün ən faydalısı hildir. -a istinadən xəbər verir ki, dünyanın ən bahalı ədviyyatlarından biri olan hil Cənubi Asiyanın məhdud bölgələrində bitir. Bu səbəbdən nadir və qiymətli ədviyyatdır. - Hi

.

Bu yağlar qanda laxtalanma riskini artırır

Həkimlər qan laxtalanma riskini artıran yağ növlərini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bu yağlar qızartma zamanı xüsusilə təhlükəli olur. Banan yeməyin faydaları və zərərləri. Soğanın hansı növü daha faydalıdır?

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi sade makiyaj sekilleri qis geyimləri 2024 1 hefteye 5 kq ariqlamaq balaca qablarda keks yarpizin faydalari sözlü şəkillər kosmetika janrlar qoğalın nağlı öpüşme ikizler novruz bayramına aid hakıştalar