Kimlərə əncir yemək kimlərə qəti qadağandır?

Kimlərə əncir yemək kimlərə qəti qadağandır?Əncir təkcə ləzzətli meyvə deyil, həm də ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, orqanizm üçün bir çox faydalı maddələrin mənbəyi hesab olunur.
Milli.Az bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:
Əncirin faydaları
Faydalı maddələrlə zəngindir
Əncir yüksək miqdarda vitaminlər (A, C, K və B qrupu) və minerallar (kalium, kalsium, maqnezium, dəmir) ehtiva edir. Kalium qan təzyiqini azaltmağa kömək edir, kalsium isə sümüklərin sağlamlığını qoruyur.
Antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir
Əncirin tərkibində flavonoidlər və polifenollar kimi antioksidantlar var. Onlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq xroniki xəstəliklərin, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini azaldır.
Həzm sistemini yaxşılaşdırır
Tərkibindəki liflər və təbii fermentlər sayəsində əncir həzmi yaxşılaşdırır, köpməni azaldır və bağırsaq mikroflorasının balansını qoruyur.
Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır
Əncirin iltihab əleyhinə təsiri var. O, sızanaq, ekzema və digər dəri problemlərinə kömək edə bilər. Antioksidantları dərini qocalmaya qarşı qoruyaraq sağlam görünüşünü saxlayır.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Əncirin tərkibində olan kalium və antioksidantlar xolesterin səviyyəsini aşağı salır və ürək-damar sistemini qoruyur. Ənciri təzə və ya qurudulmuş halda, həmçinin desertlərə, salatlara, şirniyyatlara əlavə edərək və ya müstəqil qəlyanaltı kimi istehlak etmək mümkündür.
Kalorisi və qidalanma dəyərləri
100 qram təzə əncir - 43 kalori, 1.3 qram protein, 0.3 qram yağ, 9.5 qram karbohidrat (əsasən fruktoza), 2 qram lif.
100 qram qurudulmuş əncir - 200 kalori, 3.3 qram protein, 1.5 qram yağ, 48.6 qram karbohidrat, 9.2 qram lif.
Kimlərə qadağandır?
Aşağıdakı hallarda əncirin qəbulu tövsiyə edilmir:
Şəkərli diabet xəstələri - yüksək şəkər tərkibinə görə.
Pankreatit xəstələri - həzm sisteminə əlavə yük yaratdığı üçün.
Kəskin iltihabi bağırsaq xəstəlikləri zamanı.
Sidik turşusunun mübadilə pozğunluğu olan şəxslər - məsələn, podaqra (gut)  xəstələri. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1003   Tarix: 14 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı

Həkim soyuqdəymə və qrip simptomları arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, soyuqdəymə və qrip arasında əsas fərqlərdən biri simptomların inkişaf sürətidir. Bu barədə Puerto-del-Sur, Monteprinsipe və Torrelodone

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Sağlam arıqlamanın yolları: Effektiv və davamlı üsullar

Arıqlamaq təkcə çəki itirmək deyil, həm də daha sağlam həyat tərzi qazanmaq deməkdir. Davamlı nəticələr almaq üçün məqsəd yalnız sürətli arıqlamaq yox, bədənin ehtiyaclarına uyğun balanslı plan qurmaq olmalıdır. xəbər veri

.

Qarsız qış sağlamlığımıza zərər vurur - Psixiatr

Tutqun hava və qar örtüyünün olmaması insanın psixi sağlamlığı üçün zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı psixiatr Aleksandr Semçenkov deyib. O bildirib ki, bu hallar səbəbindən səhərlər oyanmaq çətinləşir, apatiya v

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

turlar.az

hamilelikde qidalanma adlarin menasi kosmetik vasiteler mede tursusu mantılar azerbaycan xalq mahnilari adlari azadqadin kosmetika novruza aid lakonizim şəkərbura novruz sevgi