Kolbasalarda gizli dəhşət? - Dietoloq şok edən tərkibləri ifşa edir

Kolbasalarda gizli dəhşət? - Dietoloq şok edən tərkibləri ifşa edirKolbasa, frankfurter, cips və qəlyanaltılar uzun müddətdir ki, bir çox ukraynalıların qidalanmasının adi hissəsinə çevrilib. Lakin dietoloqun sözlərinə görə, rəngarəng qablaşdırmanın və iştahaaçan görünüşün arxasında sağlamlığınız üçün təhlükəli ola biləcək tərkiblər gizlənir.
Milli.Az xəbər verir ki, RBC-Ukrayna ilə müsahibəsində Ukraynanın Əməkdar Həkimi, professor, qastroenteroloq və dietoloq Halyna Anokhina emal olunmuş ət məhsullarında ola biləcək şok edən detallar barədə danışıb.
Onun sözlərinə görə, frankfurterlərin hazırlanmasında bəzən istifadə edilən tərkiblərdən biri... dezinfeksiya olunmuş toyuq tullantılarıdır.
Kolbasa və frankfurterlər: Gözlənilməz zülal mənbəyi
Qastroenteroloqun fikrincə, kolbasa və frankfurterlərdən mümkün qədər uzaq durmaq lazımdır. O, öz məruzələrindən birində heyrətamiz məlumat paylaşdı: quşçuluq fermalarından çıxan toyuq tullantılarının harada istifadə olunduğunu həkimlərdən soruşduqda belə nəticə çıxdı.
Məlum oldu ki, bu tullantılar gübrə kimi istifadə olunmaqla yanaşı (indi daha az yayılıb), bloklar şəklində hazırlanaraq həm yanacaq kimi, həm də qida sənayesində istifadə olunur.
"Həzm məhsullarında çoxlu mikroorqanizmlər və zülallar olur. Onlar dezinfeksiya edilir və tam zülala çevrilir, sonra həmin zülal eyni frankfurterlərə əlavə olunur", - həkim gündəlik məhsullardakı gizli tərkiblərə diqqət çəkdi.
"Ət" neftdən və qoxusuz qızartma yağından hazırlanır
Daha da şok edən məlumat isə odur ki, bu gün ət neftdən də istehsal edilə bilər.
Proses belə gedir: suya qarışmayan yağlı xam neftə (məsələn, tanker qəzasından tökülmüş) xüsusi göbələklər, xüsusilə Candida əlavə olunur. Bu göbələklər yağı yeyir və onu zülal kütləsinə çevirirlər. Bu kütlə təmizlənərək "ət" şəklində formalaşdırılır.
Bu saxta əti təbii ətdən ayırmaq asandır - sümükləri və damarları yoxdur, yağsızdır, şəffafdır və kiçik parçalarda satılır.
Amin turşuları tərkibinə görə "tam normal məhsul" olsa da, mənşəyi ciddi narahatlıqlar doğurur.
Bundan əlavə, cips və müxtəlif qəlyanaltıların qızardılması üçün istifadə olunan yağ da neftdən əldə edilir. Buna görə belə məhsullar bir-iki il saxlandıqdan sonra korlamır və toxunuşda yağlı hiss yaratmır. Bu "olyestra" adlanan, neftdən əldə edilən yağın istifadəsi ilə bağlıdır, çünki təbii yağlar zamanla mütləq korlanır.
Bu açıqlamalar kütləvi istehlak üçün nəzərdə tutulan qida məhsullarının keyfiyyəti ilə bağlı ciddi suallar doğurur. Ekspertlər tərkib hissələrini diqqətlə oxumağı, az işlənmiş qidaları seçməyi və emal olunmuş ət məhsulları ilə qəlyanaltıların qəbulunu azaltmağı tövsiyə edir.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 788   Tarix: 31 iyul 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir

Yuxusunda pişik görən adamın, qadın və kişi cinsiyyətinə malik olmasına görə yuxunun təbirləri dəyişir. Əgər bu yuxunu görən adam bir kişisə, bu kişinin normal həyatında diqqətsiz bir şəxsiyyətə sahib olduğu, ətrafındak

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Şizofreniyanın yaranma səbəbi açıqlandı

Bəzi şizofreniya halları insanın öz immun sistemi ilə bağlı ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyasının müxbir üzvü, FMBA-nın Federal Beyin və Neyrotexnologiyalar Mərkəzinin direktoru Vsevolod Belousov danışıb

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

turlar.az

qadin dunyasi yay geyimləri 2025 geyim dəbləri yuxuyozmalar maraqli toy ideyalari payiz haqqinda insa displaziya kosmetika maska masturbasiya novruz hakista öpüşme novruz hakıştası