Kolbasalarda gizli dəhşət? - Dietoloq şok edən tərkibləri ifşa edir

Kolbasalarda gizli dəhşət? - Dietoloq şok edən tərkibləri ifşa edirKolbasa, frankfurter, cips və qəlyanaltılar uzun müddətdir ki, bir çox ukraynalıların qidalanmasının adi hissəsinə çevrilib. Lakin dietoloqun sözlərinə görə, rəngarəng qablaşdırmanın və iştahaaçan görünüşün arxasında sağlamlığınız üçün təhlükəli ola biləcək tərkiblər gizlənir.
Milli.Az xəbər verir ki, RBC-Ukrayna ilə müsahibəsində Ukraynanın Əməkdar Həkimi, professor, qastroenteroloq və dietoloq Halyna Anokhina emal olunmuş ət məhsullarında ola biləcək şok edən detallar barədə danışıb.
Onun sözlərinə görə, frankfurterlərin hazırlanmasında bəzən istifadə edilən tərkiblərdən biri... dezinfeksiya olunmuş toyuq tullantılarıdır.
Kolbasa və frankfurterlər: Gözlənilməz zülal mənbəyi
Qastroenteroloqun fikrincə, kolbasa və frankfurterlərdən mümkün qədər uzaq durmaq lazımdır. O, öz məruzələrindən birində heyrətamiz məlumat paylaşdı: quşçuluq fermalarından çıxan toyuq tullantılarının harada istifadə olunduğunu həkimlərdən soruşduqda belə nəticə çıxdı.
Məlum oldu ki, bu tullantılar gübrə kimi istifadə olunmaqla yanaşı (indi daha az yayılıb), bloklar şəklində hazırlanaraq həm yanacaq kimi, həm də qida sənayesində istifadə olunur.
"Həzm məhsullarında çoxlu mikroorqanizmlər və zülallar olur. Onlar dezinfeksiya edilir və tam zülala çevrilir, sonra həmin zülal eyni frankfurterlərə əlavə olunur", - həkim gündəlik məhsullardakı gizli tərkiblərə diqqət çəkdi.
"Ət" neftdən və qoxusuz qızartma yağından hazırlanır
Daha da şok edən məlumat isə odur ki, bu gün ət neftdən də istehsal edilə bilər.
Proses belə gedir: suya qarışmayan yağlı xam neftə (məsələn, tanker qəzasından tökülmüş) xüsusi göbələklər, xüsusilə Candida əlavə olunur. Bu göbələklər yağı yeyir və onu zülal kütləsinə çevirirlər. Bu kütlə təmizlənərək "ət" şəklində formalaşdırılır.
Bu saxta əti təbii ətdən ayırmaq asandır - sümükləri və damarları yoxdur, yağsızdır, şəffafdır və kiçik parçalarda satılır.
Amin turşuları tərkibinə görə "tam normal məhsul" olsa da, mənşəyi ciddi narahatlıqlar doğurur.
Bundan əlavə, cips və müxtəlif qəlyanaltıların qızardılması üçün istifadə olunan yağ da neftdən əldə edilir. Buna görə belə məhsullar bir-iki il saxlandıqdan sonra korlamır və toxunuşda yağlı hiss yaratmır. Bu "olyestra" adlanan, neftdən əldə edilən yağın istifadəsi ilə bağlıdır, çünki təbii yağlar zamanla mütləq korlanır.
Bu açıqlamalar kütləvi istehlak üçün nəzərdə tutulan qida məhsullarının keyfiyyəti ilə bağlı ciddi suallar doğurur. Ekspertlər tərkib hissələrini diqqətlə oxumağı, az işlənmiş qidaları seçməyi və emal olunmuş ət məhsulları ilə qəlyanaltıların qəbulunu azaltmağı tövsiyə edir.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 562   Tarix: 31 iyul 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Koronavirus peyvəndlərinin dörd ildə xilas etdiyi insan sayı açıqlandı

COVID-19 pandemiyasının ilk dörd ili başa çatarkən, peyvəndlərin bu müddətdə dünyada milyonlarla insanın həyatını xilas etdiyi rəqəmlərlə təsdiqlənib. . xəbər verir ki, yeni bir araşdırma peyvəndlərin xilas etdiyi yaşam illərin

.

Yayda günəş şüasından necə qorunmaq lazımdır?

Son günlər dünyada və Azərbaycanda havaların kəskin istiləşməsi, ölkəmizdə temperaturun 40 dərəcədən yuxarı qalxması ilə bağlı mütəmadi məlumatlar verilir. Yayı digər fəsillərdən fərqləndirən cəhət məhz bol günəş işığını

.

Yeni epidemiya təhlükəsi - 5,6 milyard insan risk altındadır

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ağcaqanadlar vasitəsilə yayılan "Çikungunya" virusunun sürətlə yayılması ilə bağlı ölkələri təxirəsalınmaz ehtiyat tədbirləri görməyə çağırıb. Təşkilat virusun 20 il əvvəl Hin

.

Soyuq duşun faydaları

Mövsumdən asılı olmayaraq bəzi insanlar soyuq duş qəbul etməyi xoşlayır. Araşdırmalar göstərir ki, bu vərdiş həm fiziki, həm də zehni sağlamlığa müəyyən faydalar verə bilər. xəbər verir ki, soyuq su ilə duş almaq qan dövranın

.

Azərbaycanda bu xəstələrə verilən dərmanların sayı artırıldı

Səhiyyə Nazirliyinin Kollegiyasının 2017-ci il 27 iyul tarixli 34 nömrəli qərarı ilə təsdiq edilmiş "Nadir hallarda rast gəlinən və spesifik müalicə tələb edən xəstəliklərin müalicəsi üçün nəzərdə tutulan dərman vasitələrini

.

Banan yeyərkən orqanizimdə nə baş verir?

Banan yeyərkən orqanizmdə baş verənlər həm qısa müddətli enerji artımı, həm də uzunmüddətli sağlamlıq faydaları ilə müşayiət olunur. Bu meyvə təkcə dadlı deyil, eyni zamanda bədən və beyin üçün çox yönlü bir "superqida"

.

İshal zamanı necə qidalanaq?

İshal zamanı düzgün qidalanma bədənin su və elektrolit balansını qorumaq, bağırsaqları yormamaq və sağalmanı sürətləndirmək baxımından çox vacibdir. ishal zamanı necə qidalanmaq lazım olduğunu ətraflı şəkildə izah edir:

.

Böyrək xəstəliyinin gözlənilməz əlaməti aşkarlandı

Koreyalı alimlər xroniki böyrək xəstəliyi ilə dişlərin tökülməsi arasında əlaqə olduğunu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Chonnam Universitetinin tədqiqatçıları Koreya Milli Sağlamlıq və Qidalanma Sorğusunun 40 yaşdan yuxar

.

Yastığınızın altına qoyun - Sərin yatın

Yayda istidən yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, bu sadə, lakin təsirli üsulu sınaya bilərsiniz. Bu üsul kondisioner və ya ventilyatordan istifadə etmədən sərin qalmaq istəyənlər üçün xüsusilə faydalıdır. İsti yay gecələri yuxun

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yaz geyimleri 2025 kosmetik vasiteler geymler 2025 paltar modelleri kişi xəyanəti murebbelerin hazirlanmasi monika belluççi oxu az pizza seksual kondom qu quşu