Körpəyə ilk verilən bu qidalar təhlükəlidir

Körpəyə ilk verilən bu qidalar təhlükəlidirKörpələrə verilən ilk qidalar zamanı çox diqqətli olunmalıdır.
Milli.Az immunitet.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə Türkiyənin Kocaeli universitetinin pediatrı, professor Nazan Sarper məlumat verib. Onun sözlərinə görə, ilk dəfə körpəyə yumurtanın sarısı verilməlidir:
"Yumurtanın ağında yad protein olduğu üçün bunu uşağa bir yaşından öncə verməməliyik. Körpələrə bal verilməyi də düzgün hesab etmirik. Əsl balı tapmaq çətindir deyə əvəzinə bəhməzi məsləhət görürük".
İlk 6 ayda uşağa inək südünün verilməsini düzgün hesab etməyən pediatr valideynlərə tövsiyələr edib:
"Xüsusilə də ilk 6 ayda ana südü əsasdır. Südünüz çatmırsa hazır qidalardan istifadə edə bilərsiniz. Mümkün qədər 1 il ərzində ana südü verilməlidir. İlk 6 ayın sonunda qatıq, tərəvəz, suplar, kök, kartof kimi qidalar uşağa verilə bilər. Bir həftə alma vermisinizsə, digər həftə mandarina verməlisiniz. Bunun sayəsində uşağın allergiya olub-olmadığını da yoxlaya bilərsiniz".
Sarper, uşaqlara qızartma yeməyin verilməsini yanlış addım kimi dəyələndirib.
"İlk 8 aydan sonra uşağa balıq, toyuq, qırmızı ət verilə bilər. Adətən analar yeməyi yedizdirmək əvəzinə suyuna çörəyi batırıb verməyə çalışırlar. Qeyd edim ki, bunun elə də faydası yoxdur",-deyə Sarper vurğulayıb.
Uşaqlara ət suyu qədər ətin özünü də vermək vacibdir. Mütəxəssis, azyaşlının ət suyunu içməsi ət yediyi anlamına gəlmədiyini qeyd edib:
"Bunun üçün valideynlər qidalandırma zamanı diqqətli olmalı və bol vitaminlərlə zəngin yeməklərə üstünlük verməlidirlər".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1394   Tarix: 19 dekabr 2020
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Dar geyinən qadınlara xəbərdarlıq

Qadınların əksəriyyəti həyatlarının müəyyən dövründə vaginal infeksiyalara tutulur. xəbər verir ki, Türkiyəli həkim Ecem Eren dar geyimlərin və bəzi digər amillərin vaginal infeksiyalara səbəb olduğunu bildirib. Dar geyim

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

turlar.az

qaşların formalari toy makiyaji sekilleri geyim şəkilləri yanıltmacalar təmizlik hamiləlik hesablama dirnaq manikuru kosmetika xeyanet sanama bir arzum var maraqli hakistalar sevda