Mədə yanması nədir?

Mədə yanması nədir?Alt sinə hissəsində yanma və narahatlıq, ürəkaçan yeməkdən sonra ürək bulanması çoxları tərəfindən yaşanılır. Qidalanma, həyat tərzi və bir sıra xəstəliklərin əlaməti olaraq mədə yanması demək olar ki, hər kəsə tanışdır.
Mədə yanması nədir?
Çox vaxt mədə yanması- mədə şirəsinin turşuluğunun artması ilə baş verir. Xoşagəlməz hisslər yeməkdən yarım saat və ya bir saat sonra - mədədən xlor turşusunun sərbəst buraxılması səbəbindən başlayır. Mədə şirəsi xlor turşusu ilə birlikdə özofagusun divarlarına çıxır, selikli qişa qıcıqlanır, narahatlıq və yanmağa səbəb olur. Bədənin normal fəaliyyəti zamanı bu cür pozuntular baş verməməlidir, çünki özofagus sfinkteri (əzələ halqası) bağlanır və bir növ "qapı" funksiyasını yerinə yetirir, mədə şirəsi mədədə qalır.Mədə yanmasının səbəbləri çoxdur. Artan turşuluq qastrit, mədəaltı vəz, safra sisteminin funksional pozğunluqlarının əlamətlərindən biridir. Mədə yanması ürək-damar sistemi və qaraciyər problemlərindən də xəbər verə bilər.Ən çox görülən səbəblər stres, ədviyyatlı, yağlı qidalanma və alkoqol sevgisidir. Əsəbi olan insanlar, başqalarına nisbətən daha tez-tez mədə yanması keçirirlər.
Mədə yanması zamanı yaranan narahatlıqdan qurtulmazdan əvvəl onun baş verməsinin səbəbini müəyyənləşdirmək lazımdır. Xroniki bir xəstəlikdə hərəkət və ya qidalanma şəkli bir az fərqli olmalıdır. Mədə yanması xəstəliklərdən birinin simptomu deyilsə, sağlam olmayan qidaları qəbul etməyin birdəfəlik nəticəsidirsə, narahatlıq vəziyyəti pəhrizinizi və bəlkə də həyat tərzinizi düzəldərək aradan qaldırıla bilər.
Mədə şirəsinin turşuluğuna səbəb olan qidaları diyetdən xaric etmək və ya məhdudlaşdırmaq istənir: ədviyyatlı, duzlu, marinadlar, sitrus meyvələri və pomidor, bir sıra mayalanmış süd məhsulları, mayalanmış pendirlər.
Qadağa olunan, qıcıqlandırıcı təsir göstərən məhsullar: spirt, qəhvə və kofeinli məhsullar, şokolad, soğan, sarımsaq, turp, göbələk; həmçinin doyumluluğa səbəb olan qidalar: çovdar və maya çörəyi, qazlı içkilər və s. Nanə, özofagusdakı əzələ halqasına rahatlaşdırıcı təsir göstərdiyindən mentol ləzzətləri və ya sadəcə nanə çayı olan məhsulların istifadəsinə üstünlük verə bilərsiniz.Tərəvəz (pomidor istisna olmaqla), meyvələr (sitrus meyvələrindən başqa), şirin giləmeyvə, müxtəlif dənli bitkilər (irmik, qarabaşaq yarması, düyü), davamlı buğda makaronu, az yağlı kəsmik və qatılmamış pendirlər, az yağlı ət və balıq, yumurta yeyə bilərsiniz. Lazımsız fermentasiya etməmək üçün çörəyi bir qədər qurudub götürmək daha yaxşıdır. Yeməklərə bitki yağı əlavə etdiyinizə əmin olun (günəbaxan, zeytun, balqabaq). İçki olaraq, südlü çay, bitki mənşəli preparatlar, meyvə içkiləri, şirələr və müxtəlif həlimlər tövsiyə olunur. Sadə su içmək faydalıdır.
Yemək tez-tez və kiçik hissələrdə gündə 4-5 dəfə qəbul edilməlidir. Bişmiş yemək çox isti və ya çox soyuq olmamalıdır. Yeməkdən sonra dərhal yatmağınız məsləhət görülmür, yalnız oturmaq və ya gəzmək daha yaxşıdır, çəki artırmayın. Yemək həzm olunana və mənimsənilməyincə bir neçə saat idmanla məşğul olmaq daha yaxşıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1105   Tarix: 09 aprel 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İncə görünmək üçün korset taxanlara xəbərdarlıq

Son dövrlər ideal bədən silueti trendi ilə korsetlər, bədən formalaşdıran bodilər və sıxıcı kolqotlar gündəlik geyimə daxil olub. Lakin, onlar sağlamlıq üçün zərərlidir. xəbər verir ki, Perm Politexnik Universitetinin "HimBio"

.

Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun

Gündəlik yorgunluq, motivasiya çatışmazlığı və bitməyən halsızlıq çox vaxt keyfiyyətli yuxunun olmamasından qaynaqlanır.  xəbər verir ki, səhərlər enerjili oyanmağın yolu isə düşündüyünüz qədər mürəkkəb deyil. . Ev şəraitind

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Bu məşqin 1 dəqiqəsi gəzməkdən 6 dəfə daha təsirlidir

Hərəkət, uzun və sağlam həyatın ən vacib elementlərindən biridir. Lakin yeni bir araşdırma göstərir ki, idmana uzun saatlar ayırmaq həmişə zəruri deyil.  xəbər verir ki, Nature Communications jurnalında dərc olunan yeni elm

.

Xolestrini azaldan meyvə - Kilosu 1 manat 50 qəpikdir

Alma yemək xolesterinin səviyyəsini 5-8% qədər azalda bilər. xəbər verir ki, bunu həkim-kardioloq, tibb elmləri namizədi Elena Reznik deyib. Onun sözlərinə görə bu xüsusilə orta səviyyəli xolesterin və ya profilaktik məqsə

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkild

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin

Soyuq, küləkli və dəyişkən hava şəraitində ürək sağlamlığını qorumaq digər mövsümlərlə müqayisədə daha çox diqqət tələb edir. Kardioloq İosif Şubitidze xəbərdarlıq edir ki, belə havalarda ürək xəstələri, təzyiqdən əziyyə

turlar.az

geymler 2025 yaz geyimleri 2025 gözəllik məhsulları qadın və kişi tursu qovurma hakışta xınayaxdı qaşların formalari kosmetika statuslar novruz hakistasi oğlaq öpüşme hakiwda