Ofis işçilərinin qida rasionu
Hər gün ən az 1.5 litr su içdiyinizdən əmin olun. Çox çay, qəhvə içməyin. Stress azaltdığı üçün raziyana, çobanyastığı, quşburnu, adaçayı kimi bitki çayları için.
Daha çox hərəkət edin. Masanın arxasından durub idman hərəkətləri edin. Hərəkətsizliyə bağlı olaraq yarana biləcək həzm sistemi probemləri üçün lif və maye qəbulunu artırın.
İşə gedib qayıdarkən maşınla düz işin, ya evin önündə deyil, bir az geridə düşüb bir az piyada gəzin. Gündəlik 15-20 dəqiqəlik piyada gəzinti enerjini artıracaq.
Zamanımızın çoxu iş yerində keçir. Şərtlər çətinləşdiyindən işdə evdə olduğu kimi sağlam şəkildə qidalanmaq mümkün olmur. Ancaq yenə də nizamlı qidalana və hərəkət sahəsi yarada bilərsiz.
Səhər yeməyi çalışanlar üçün çox halda problemli olur. Ya iştaha, ya da vaxt olmadığına görə işçilər səhər yeməyi yemirlər. Ancaq araşdırmalar zamanı səhər yeməyinin diqqət müddətini 210-a qədər artırdığı müəyyən olunub.
Günə enerjili başlamaq üçün dükandan alınan börək, ya bulka yerinə, pendir-çörək və ya meyvə-yoqurt, yulaf-süd qarışımı daha düzgün seçim olacaq.
Günorta yeməkləri işdə verilirsə, karbohidratlı, çox yağlı və ağır yeməklər əvəzinə qızartma, yüngül və tərəvəz kimi az kalorili yeməklər yeyin. Makaron yerinə bulğur plovu, ağ çörək yerinə kəpəkli çörək yeyin. Özəlliklə salat və protein tərkibli günorta yeməyi bütün günü enerjili hiss etmənizə kömək edəcək.
Günorta yeməyini vaxrtında yemək maddələr mübadiləsini canlı tutacaq. Ofis masanızda qaysı, ərik, kişmiş kimi quru meyvələrlə fındıq, qoz, badam kimi çərəzlərin olması yaxşıdır. Qan şəkərinə nəzarət üçün iki-üç saatdan bir bunlardan yeyin.
Axşam yeməyində də salat və tərəvəzlərə üstünlük verin. Yeməklərin üzərinə tökülən souslara diqqət edin. Bəzən sousun kalorisi yeməyin kalorisindən daha çox olur.
Şirniyyat yeyirsizsə, südlü, kremli, xəmirli şirniyyatlardan uzaq durun. Spirt miqdarı aşağı olan içkilər için.
f Paylaş