Pıtraq haqqında bimədikləriniz

Pıtraq haqqında bimədiklərinizPırtaq Astrakimilər fəsiləsinə adiddir. Onun hündürlüyü 50 santimetrə qədər qalxır, kökü möhkəm olub, uzunluğu 1,5 metr dərinliyə qədər gedib çata bilir. Pıtrağın yarpaqları orta ölçüyə malik, dairəvi formada və sadə quruluşa malik olur. Pıtrağın çiçəkləri sadə, tək və beş ləçəkli olur.Onun toxumları zənbil şəklində olur və tikanları isanların paltarlarına və heyvanların tükünə yapışır. Müalicə məqsədilə pıtrağın körpələridən istifadə edir. Bir yaşı bitməmiş pıtraq bitkisinin kökləri müalicə üçün ən çox yararlı hesab edilir. Pıtraq kökünü payız aylarında toplayırlar. Toplanan köklər ərtaf kökcüklərdən təmizlənir, soyuq su ilə yuyulur, hər tərəfinə hava dəymək şərti ilə qurudulur. Qurutmaq üçün ən yaxşı vasitə onu isti havalarda qurumaqdır. Onun qurumuş kökü 25 sm uzunluğunda kəsilir. Kökün daxili solğun, boz rəngdə, mərkəzi isə tünd boz olur. Dəmləməsi isə şirin dada və xüsusi qoxuya malik olur. Qurumuş pıtraq kökünü pambıq parçanın içərisində və ya kağıza bükülü hada saxlamaq lazımdır. Pıtraqdan ilk dəfə Aralıq dənizi sahilləri ölkələrində istifadə edilmişdir. Sonralar isə bütün dünyaya onun faydalı olması xəbəri yayılmışdır. İndi bütün dünyanın hər yerində pıtrağa rast gəlmək mümkündür. O dağlarda, parklarda, həyətyanı sahələrdə, hətta dibçəkdə bitə bilən bir bitkidir. Pıtraq bal verən bitkilərdəndir. Onun tərkibində sterin, polisaxarid inulin, sitosterin və stilmasterin, sərt qətran maddəsi, askorbin turşusu, mineral duzlar, saqqız maddəsi və s. var.
Müalicə məqsədilə əsasən pıtrağın kökündən, bəzi hallarda isə yarpaqlarından istifadə edilir. Pıtrağı podaqra, qastrit və babasil xəstəlikləri zamanı başqa bitki dəmləmələri ilə birlikdə qəbul etmək olur. Pıtraq kökündən tərqovucu, sidikqovucu, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmaq məqsədilə istifadə olunur. Onun sidik ifrazını stimulyasiyaedici təsiri vardır. Pıtrağı qastrit, mədə yarası, frunkullar, irinli yaralar və qanaxmalar zamanı istifadə edirlər.
Pıtraqdan uzun müddət istifadə etdikdə raxit xəstəliyinin əlamətləri aradan qalxır. Onun dəmləməsi bağırsaq və oynaq ağrılarının azalmasına, şəkərli diabetin əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Pıtraq yarpaqlarından hazırlanan dəmləmədən öd və sidik kisəsinin daş xəstəliyində geniş istifadə edilir. Ondan bağırsaq möhtəviyyatını yumşaltmaq məqsədilə də istifadə edilir. Pıtraq kökünün dəmləməsini revmatizm xəstəliyi zamanı, qızdırmasalıcı və yaraların sağalması məqsədilə istifadə etdikdə xəstəliklərin əlaməti azalır.
Pıtrağın zərərli və təhlükəli xüsusiyyətləri
Eksperimentlər pıtraq kökünün qaraciyərdə qlikogenin toplanmasına səbəb olduğunu sübut edib. Şəkər xəstələrinə bu dəmləmədən istifadə edərkən həkimləri ilə məsləhətləşmələri tövsiyə edilir.
Hamiləlik və südəmizdirmə dövründə pıtraq dəmləməsindən istifadə etmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1320   Tarix: 17 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsult zamanı insan nə hiss edir

İnsult təkcə tibbi bir hadisə deyil, həm də həyatı dəyişdirən bir hadisədir. Bu, insanın fiziki vəziyyətinə, duyğularına və sosial münasibətlərinə təsir göstərir. Ancaq müasir müalicə üsulları, vaxtında diaqnoz və hərtərəfl

.

İmsakın ən məsləhətli yeməyi... - 40 dəqiqə sonra da yatın

Müsəlman aləmi üçün müqəddəs sayılan Ramazan ayının artıq 15-ci günüdür. Builki Ramazan təqviminə nəzər saldıqda görə bilərik ki, imsak-iftar arası zaman ölkəmiz üçün təxminən 14 saatdır. Bundan başqa, havaların yaz ayın

.

Ağıllı və çalışqan uşaqlar necə qidalanırlar?

Ağıllı və çalışqan uşaqların düzgün qidalanması onların beyin funksiyalarını və ümumi sağlamlıqlarını dəstəkləmək üçün çox önəmlidir. Bəs uşaqları necə düzgün qidalandıraq ? . xəbər verir ki, balıq, yumurta, qoz, təzə meyv

.

Yumurta, yoxsa badam: Hansında daha çox protein var?

Yumurtanın yoxsa badamın daha çox protein ehtiva etdiyini bilirsinizmi? Protein, bədənin əsas quruluş daşlarından biri olub, əzələ quruluşu, toxuma bərpası və ümumi sağlamlıq üçün vacibdir. İnsanlar tez-tez protein mənbəy

.

Bütün günü işdə və yolda yuxulu olmaq nəyin əlamətidir?

Yuxusuz gecələrdən sonra yatmaq istəyi tamamilə normaldır, amma bəzən bu hiss bütün bir gün boyu davam edə bilər. Əgər işdə və yolda yuxulu olmaq, hətta günün digər vaxtlarında da yorğun hiss etmək bir vərdiş halını alıbsa

.

Bu qidalar ömrünüzü uzadır - 100 yaşa qədər YAŞAYIN

100 yaşına qədər yaşayan insanların qidalanma vərdişləri əsasən sağlam, təbii və balanslı qidalanmaya əsaslanır. Dünyada ən çox uzunömürlü insanların yaşadığı bölgələr (məsələn, Yaponiyanın Okinava adası, İtaliyanın Sardiniy

.

Nahardan sonra insan niyə süstləşir, yuxusu gəlir? - Həkim vəziyyətdən çıxmağın yolunu açıqladı

Nahardan sonra süstlük bir çox insanın tanış olduğu vəziyyətdir. Bu vaxt enerji və konsentrasiya azalır, iş isə dözülməz bir yükə çevrilir. -a istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı terapevt və ultrasəs diaqnostikası üzr

.

Yatmazdan əvvəl kivi yeyin, görün nə olur

Axşam yatmazdan əvvəl kivi yemək bədənin müxtəlif sistemlərinə müsbət təsir edə bilər. xəbər verir ki, axşam yatmazdan əvvəl kivi yemək yuxu keyfiyyətini artırır, həzmi yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir və ürək sağlamlığın

.

Noxudu necə tez bişirmək olar?

Təcrübəli ev xanımları adətən noxudu bişirməzdən əvvəl 8-10 saat ərzində isladır, lakin bu proses çox vaxt aparır. Bəs gecədən islatmadan noxudu tez bişirmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, əgər noxudu gecədən islatmadan te

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar toy makiyaji sekilleri qadin dunyasi sepkilere qarsi mualice bayatılar vətən haqqında qadın orqanizmi ziyafət geyimləri 2025 novruza aid hakışda bürclər birlik haqqinda vetene aid bayati qiz evi haxista