Pıtraq haqqında bimədikləriniz

Pıtraq haqqında bimədiklərinizPırtaq Astrakimilər fəsiləsinə adiddir. Onun hündürlüyü 50 santimetrə qədər qalxır, kökü möhkəm olub, uzunluğu 1,5 metr dərinliyə qədər gedib çata bilir. Pıtrağın yarpaqları orta ölçüyə malik, dairəvi formada və sadə quruluşa malik olur. Pıtrağın çiçəkləri sadə, tək və beş ləçəkli olur.Onun toxumları zənbil şəklində olur və tikanları isanların paltarlarına və heyvanların tükünə yapışır. Müalicə məqsədilə pıtrağın körpələridən istifadə edir. Bir yaşı bitməmiş pıtraq bitkisinin kökləri müalicə üçün ən çox yararlı hesab edilir. Pıtraq kökünü payız aylarında toplayırlar. Toplanan köklər ərtaf kökcüklərdən təmizlənir, soyuq su ilə yuyulur, hər tərəfinə hava dəymək şərti ilə qurudulur. Qurutmaq üçün ən yaxşı vasitə onu isti havalarda qurumaqdır. Onun qurumuş kökü 25 sm uzunluğunda kəsilir. Kökün daxili solğun, boz rəngdə, mərkəzi isə tünd boz olur. Dəmləməsi isə şirin dada və xüsusi qoxuya malik olur. Qurumuş pıtraq kökünü pambıq parçanın içərisində və ya kağıza bükülü hada saxlamaq lazımdır. Pıtraqdan ilk dəfə Aralıq dənizi sahilləri ölkələrində istifadə edilmişdir. Sonralar isə bütün dünyaya onun faydalı olması xəbəri yayılmışdır. İndi bütün dünyanın hər yerində pıtrağa rast gəlmək mümkündür. O dağlarda, parklarda, həyətyanı sahələrdə, hətta dibçəkdə bitə bilən bir bitkidir. Pıtraq bal verən bitkilərdəndir. Onun tərkibində sterin, polisaxarid inulin, sitosterin və stilmasterin, sərt qətran maddəsi, askorbin turşusu, mineral duzlar, saqqız maddəsi və s. var.
Müalicə məqsədilə əsasən pıtrağın kökündən, bəzi hallarda isə yarpaqlarından istifadə edilir. Pıtrağı podaqra, qastrit və babasil xəstəlikləri zamanı başqa bitki dəmləmələri ilə birlikdə qəbul etmək olur. Pıtraq kökündən tərqovucu, sidikqovucu, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmaq məqsədilə istifadə olunur. Onun sidik ifrazını stimulyasiyaedici təsiri vardır. Pıtrağı qastrit, mədə yarası, frunkullar, irinli yaralar və qanaxmalar zamanı istifadə edirlər.
Pıtraqdan uzun müddət istifadə etdikdə raxit xəstəliyinin əlamətləri aradan qalxır. Onun dəmləməsi bağırsaq və oynaq ağrılarının azalmasına, şəkərli diabetin əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Pıtraq yarpaqlarından hazırlanan dəmləmədən öd və sidik kisəsinin daş xəstəliyində geniş istifadə edilir. Ondan bağırsaq möhtəviyyatını yumşaltmaq məqsədilə də istifadə edilir. Pıtraq kökünün dəmləməsini revmatizm xəstəliyi zamanı, qızdırmasalıcı və yaraların sağalması məqsədilə istifadə etdikdə xəstəliklərin əlaməti azalır.
Pıtrağın zərərli və təhlükəli xüsusiyyətləri
Eksperimentlər pıtraq kökünün qaraciyərdə qlikogenin toplanmasına səbəb olduğunu sübut edib. Şəkər xəstələrinə bu dəmləmədən istifadə edərkən həkimləri ilə məsləhətləşmələri tövsiyə edilir.
Hamiləlik və südəmizdirmə dövründə pıtraq dəmləməsindən istifadə etmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1433   Tarix: 17 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ofis işçilərinin ən böyük "dərdi" - Həkimdən çarə

Hər bir ofis işçisi ən azı bir dəfə bel ağrısı ilə üzləşib. Bəziləri isə bu problemi daim yaşayır. xəbər verir ki, neyroxirurq Stanislav Timonin açıqlamasında ofis işçilərində bel ağrılarının dörd əsas səbəbini açıqlayıb

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin

Soyuq, küləkli və dəyişkən hava şəraitində ürək sağlamlığını qorumaq digər mövsümlərlə müqayisədə daha çox diqqət tələb edir. Kardioloq İosif Şubitidze xəbərdarlıq edir ki, belə havalarda ürək xəstələri, təzyiqdən əziyyə

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik

Beynin sağlamlığını təhlükəyə atan 8 qida açıqlanıb. xəbər verir ki, aşağıdakı qidaların çoxluğu beynin sürətini zəiflədir. Uzunmüddətli spirt istifadəsi qərarvermə və impulsları idarə edən beyin bölgələrinə zərər verə bilər

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası

Qışda immuniteti gücləndirən C vitamini bədən tərəfindən istehsal olunmadığı üçün gündəlik qidalarla qəbul edilməlidir. xəbər verir ki, kardioloq Dr. Demet Erciyesin sözlərinə görə, C vitamini çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik

.

İncə görünmək üçün korset taxanlara xəbərdarlıq

Son dövrlər ideal bədən silueti trendi ilə korsetlər, bədən formalaşdıran bodilər və sıxıcı kolqotlar gündəlik geyimə daxil olub. Lakin, onlar sağlamlıq üçün zərərlidir. xəbər verir ki, Perm Politexnik Universitetinin "HimBio"

turlar.az

gözəllik məhsulları maskalar yay kolleksiyasi cennet almasi öpüşmək qirmizi uzun donlar plastik əməliyyat kosmetika damla həsən bəy zərdabi tanisliq pizza hakistalar