Pıtraq haqqında bimədikləriniz

Pıtraq haqqında bimədiklərinizPırtaq Astrakimilər fəsiləsinə adiddir. Onun hündürlüyü 50 santimetrə qədər qalxır, kökü möhkəm olub, uzunluğu 1,5 metr dərinliyə qədər gedib çata bilir. Pıtrağın yarpaqları orta ölçüyə malik, dairəvi formada və sadə quruluşa malik olur. Pıtrağın çiçəkləri sadə, tək və beş ləçəkli olur.Onun toxumları zənbil şəklində olur və tikanları isanların paltarlarına və heyvanların tükünə yapışır. Müalicə məqsədilə pıtrağın körpələridən istifadə edir. Bir yaşı bitməmiş pıtraq bitkisinin kökləri müalicə üçün ən çox yararlı hesab edilir. Pıtraq kökünü payız aylarında toplayırlar. Toplanan köklər ərtaf kökcüklərdən təmizlənir, soyuq su ilə yuyulur, hər tərəfinə hava dəymək şərti ilə qurudulur. Qurutmaq üçün ən yaxşı vasitə onu isti havalarda qurumaqdır. Onun qurumuş kökü 25 sm uzunluğunda kəsilir. Kökün daxili solğun, boz rəngdə, mərkəzi isə tünd boz olur. Dəmləməsi isə şirin dada və xüsusi qoxuya malik olur. Qurumuş pıtraq kökünü pambıq parçanın içərisində və ya kağıza bükülü hada saxlamaq lazımdır. Pıtraqdan ilk dəfə Aralıq dənizi sahilləri ölkələrində istifadə edilmişdir. Sonralar isə bütün dünyaya onun faydalı olması xəbəri yayılmışdır. İndi bütün dünyanın hər yerində pıtrağa rast gəlmək mümkündür. O dağlarda, parklarda, həyətyanı sahələrdə, hətta dibçəkdə bitə bilən bir bitkidir. Pıtraq bal verən bitkilərdəndir. Onun tərkibində sterin, polisaxarid inulin, sitosterin və stilmasterin, sərt qətran maddəsi, askorbin turşusu, mineral duzlar, saqqız maddəsi və s. var.
Müalicə məqsədilə əsasən pıtrağın kökündən, bəzi hallarda isə yarpaqlarından istifadə edilir. Pıtrağı podaqra, qastrit və babasil xəstəlikləri zamanı başqa bitki dəmləmələri ilə birlikdə qəbul etmək olur. Pıtraq kökündən tərqovucu, sidikqovucu, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmaq məqsədilə istifadə olunur. Onun sidik ifrazını stimulyasiyaedici təsiri vardır. Pıtrağı qastrit, mədə yarası, frunkullar, irinli yaralar və qanaxmalar zamanı istifadə edirlər.
Pıtraqdan uzun müddət istifadə etdikdə raxit xəstəliyinin əlamətləri aradan qalxır. Onun dəmləməsi bağırsaq və oynaq ağrılarının azalmasına, şəkərli diabetin əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Pıtraq yarpaqlarından hazırlanan dəmləmədən öd və sidik kisəsinin daş xəstəliyində geniş istifadə edilir. Ondan bağırsaq möhtəviyyatını yumşaltmaq məqsədilə də istifadə edilir. Pıtraq kökünün dəmləməsini revmatizm xəstəliyi zamanı, qızdırmasalıcı və yaraların sağalması məqsədilə istifadə etdikdə xəstəliklərin əlaməti azalır.
Pıtrağın zərərli və təhlükəli xüsusiyyətləri
Eksperimentlər pıtraq kökünün qaraciyərdə qlikogenin toplanmasına səbəb olduğunu sübut edib. Şəkər xəstələrinə bu dəmləmədən istifadə edərkən həkimləri ilə məsləhətləşmələri tövsiyə edilir.
Hamiləlik və südəmizdirmə dövründə pıtraq dəmləməsindən istifadə etmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1611   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Miqreni olanlar bu qidaları yeməsin

Miqren sadəcə adi baş ağrısı ilə kifayətlənməyən, bir çox insana gündəlik həyatında ciddi maneələr yaradan nevroloji pozuntudur. Bu xəstəlik bəzi hallarda iş qabiliyyətini azaldır, yuxu və qidalanma rejimini pozur, həmçini

.

Bu üç qida sizi daha ağıllı edəcək

"Zehni performansı artırmağın qızıl üçlüyü balıq, qoz və yumurtadır". xəbər verir ki, bunu Liv Hospital Ankara-nın terapevti Dr. Elif Başaran bildirib. O, balanslı qəbul edildikdə neyro-qidaların yaddaşı gücləndirdiyini

.

Yataq otağınızda görünməyən zəhər: Alimlərin şok araşdırması

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeni tikili mənzillərin sakinləri tez-tez xəstəliklərə meyilli olurlar. . xəbər verir ki, səbəb müasir tikinti materiallarından ayrılan kimyəvi maddələrdədir. Formaldehid, benzol, toluo

.

Alçanı duzlayıb yeyənlərə vacib xəbərdarlıq

Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir. Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?. xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdard

.

Yeməkdən əvvəl dondurma yemək olar? - Mütəxəsisslərdən XƏBƏRDARLIQ

Yaz aylarının yaxınlaşması ilə birlikdə, dondurma sevənlərin sayının artacağı şübhəsizdir. Lakin yay aylarının istilərində bəzən insanlar bu soyuq və şirin qidanın vaxtı ilə necə istehlak edilməsi mövzusunda suallar verir

.

Bu insanlar ən az 90 il yaşayır - Sirri Nədir?

Dünyada 100 və daha artıq il yaşayan insanların sayı ildən-ilə artır. BMT-nin son məlumatlarına görə, hazırda dünyada 100 yaşı keçmiş 600 mindən çox insan var.  xəbər verir ki, onların əksəriyyəti Yaponiyada, ABŞ-da, İtaliyad

.

Psixologiyamızın alt-üst olduğunu göstərən əlamətlər

Psixoloji vəziyyətimizin pozulduğunu göstərən bəzi əlamətlər vardır ki, bunlar bəzən adi yorğunluq və ya stress kimi görünə bilər, lakin əslində daha ciddi problemlərin xəbərçisidir. Aşağıda psixologiyanın alt-üst olduğun

.

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qadin dunyasi makiyaj instagram toy makiyajlari evin bəzədilməsi xina yaxdi sozleri geyimlər intim haqda birlik bürcler sağlamlığa aid atalar sözləri babasil novruz bayramına aid hakışda