Qastroezofageal reflyuks xəstəliyi

Qastroezofageal reflyuks xəstəliyiQastroezofageal reflyuks xəstəliyi -mədə möhtəviyyatının qida borusuna retroqrad daxil olması ilə şərtlənən xroniki xəstəlikdir.
Qastroezofagel relflyuks normada ,adətən gündüzlər yeməkdən sonra və bəzən gecə vaxtı (horizontal vəziyyətdə) sağlam şəxslərdə rast gəlinir.Qida borusu pH monitorinqdə sutka ərzində 1 saatdan çox çəkməyən 50 dən çox erizodları olur.
Normal şəraitdə qida borusunun aşağı hıssəsində pH 6,0 -a bərəbərdir.Bu xəstəlik zamanı pH ya 4,0-a qədər azalır, ya da 7.0-a qədər yüksəlir. pH-ın azalması qida borusuna mədənin turş möhtəviyyatı düşdükdə,artması isə qida borusuna öd və pankreatik şirənin qatışığı ilə duodenal möhtəviyyatın düşməsi zamanı baş verir.Daha tez-tez qastroezofageal reflyuks və qida borusunun zədələnməsinin qarşısının alınması üçün aşağıdakı mexanizmlər vardır.
-qastroezofageal birləşmənin və qida borusunun aşağı sfinkterinin
antireflyuks baryer funksiyası
-ezofagial təmizlənmə
-qida borusu selikli qişasının rezistenliyi
- mədənin turşu əmələ gətirməsinə nəzarət
ETİOLOGİYASI VƏ PATOGENEZİ: Yuxarıda adları çəkilən müdafiə mexanizmləri arasında əsas aşağı ezofageal sfinkter hesab olunur.Onun funksiyasının pozulması qastroezofageal reflyuks xəstəliyinə gətirib çıxarır.Qida borusunun aşağı sfinkterinin pozulması onun hipotoniyası zamanı baş verir .
Qida borusunun aşağı sfinkterinin hipotoniyasına səbəb olanlar:
- kofeinli məhsullar (kofe, çay,koka -kola)
-nanə cövhəri qəbul edilməsi
-bəzi dərman maddələri
-azan sinirin zədələnməsi
- papirosçəkmə
-alkoqoldan istifadə
-hamiləlik
Qida borusunun aşağı sfinkterinin spontan relaksiyasının (boşalmasının) tezləşməsinə səbəb olanlar:
- qida borusunun diskneziyası
-tələsik , sürətli, çoxlu qida qəbulu
- meteorizm
-xora xəstəliyi
-yağlı ət ,sala, un məmularları
- kəskin qidalar və s.
SİMPTOMLARI:qıcqırma,gəyirmə,ağızda həddən artıq salivasiya hissi,döş sümüyünün arxasında düyün hissi,hıçqırma qusma.
MÜALİCƏSİ:Həyat tərzinin dəyişdirilməsi,bədən kütləsinin azaldılmsı,qazlı,spirtli içkilərdən imtina,pəhrizə nəzarət və həkimin müalicəsinə düzgün əməl etmək.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1270   Tarix: 15 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu halda ölüm riski artır

"Son zamanlar idman zallarında qəfil ürək ölümü və infarkt hallarının artması ictimaiyyətin ciddi narahatlığına səbəb olub. Məsələnin kökündə bir neçə amil dayanır. Əvvəla, gizli ürək-damar xəstəlikləri bu halların əsa

.

Alimlər ürəyin özünü sağalda biləcəyini göstərən inqilabi kəşf etdilər

Alimlər, ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsində inqilabi dəyişikliklərə yol açacaq bir kəşf ediblər. xəbər verir ki, yeni araşdırmalar göstərir ki, doğuşdan sonra bərpa qabiliyyətini itirən yetkin insan ürəyi, əslində, özün

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

Səhər yeyilən bu yemək başdan ayağa "zəhər"dir

Rusiyalı həkim ən zərərli səhər yeməyini açıqlayıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Maksim Kuznetsov səhər yeməyi üçün ən zərərli variantın hansı olduğunu açıqlayıb. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində bir neçə növ yağ mənbəyini

.

Pendirin beyinə faydası nədir?

Müntəzəm olaraq pendir yemək demensiyanın (ağıl zəifləməsinin) inkişaf ehtimalını azalda bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Nutrients" jurnalında dərc olunan yeni elmi araşdırmada göstərilib. Tədqiqat 65 yaşdan yuxar

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

Bu yeməkləri folqaya bükmək olmaz - Tərkibinə alminium qarışır

"Folqada kələm və kartof bişirmək məsləhət görülmür, çünki bu zaman yemək içəridə buxarlanır və çiy qalır". xəbər verir ki, rusiyalı qida mütəxəssisi Dmitri Bıstrovun sözlərinə görə bəzi qidalar folqa ilə reaksiyay

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyəti təkcə istedad deyil, onların zirvəyə çatmasında çalışqanlıq, səylə çalışma və qətiyyət əsas rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə psixoloq Anjela Dakvort "Mel Robbins" podkastınd

turlar.az

toy gecesi aksessuarlar gözəllik məhsulları islamda hicab aparici serxan keremoglu körpələrin qidalanması şalvar modelləri kosmetika arxadan olmag masturbasiya nedir hekaye janri webnem tovuzlu meseller