Qastroezofageal reflyuks xəstəliyi

Qastroezofageal reflyuks xəstəliyiQastroezofageal reflyuks xəstəliyi -mədə möhtəviyyatının qida borusuna retroqrad daxil olması ilə şərtlənən xroniki xəstəlikdir.
Qastroezofagel relflyuks normada ,adətən gündüzlər yeməkdən sonra və bəzən gecə vaxtı (horizontal vəziyyətdə) sağlam şəxslərdə rast gəlinir.Qida borusu pH monitorinqdə sutka ərzində 1 saatdan çox çəkməyən 50 dən çox erizodları olur.
Normal şəraitdə qida borusunun aşağı hıssəsində pH 6,0 -a bərəbərdir.Bu xəstəlik zamanı pH ya 4,0-a qədər azalır, ya da 7.0-a qədər yüksəlir. pH-ın azalması qida borusuna mədənin turş möhtəviyyatı düşdükdə,artması isə qida borusuna öd və pankreatik şirənin qatışığı ilə duodenal möhtəviyyatın düşməsi zamanı baş verir.Daha tez-tez qastroezofageal reflyuks və qida borusunun zədələnməsinin qarşısının alınması üçün aşağıdakı mexanizmlər vardır.
-qastroezofageal birləşmənin və qida borusunun aşağı sfinkterinin
antireflyuks baryer funksiyası
-ezofagial təmizlənmə
-qida borusu selikli qişasının rezistenliyi
- mədənin turşu əmələ gətirməsinə nəzarət
ETİOLOGİYASI VƏ PATOGENEZİ: Yuxarıda adları çəkilən müdafiə mexanizmləri arasında əsas aşağı ezofageal sfinkter hesab olunur.Onun funksiyasının pozulması qastroezofageal reflyuks xəstəliyinə gətirib çıxarır.Qida borusunun aşağı sfinkterinin pozulması onun hipotoniyası zamanı baş verir .
Qida borusunun aşağı sfinkterinin hipotoniyasına səbəb olanlar:
- kofeinli məhsullar (kofe, çay,koka -kola)
-nanə cövhəri qəbul edilməsi
-bəzi dərman maddələri
-azan sinirin zədələnməsi
- papirosçəkmə
-alkoqoldan istifadə
-hamiləlik
Qida borusunun aşağı sfinkterinin spontan relaksiyasının (boşalmasının) tezləşməsinə səbəb olanlar:
- qida borusunun diskneziyası
-tələsik , sürətli, çoxlu qida qəbulu
- meteorizm
-xora xəstəliyi
-yağlı ət ,sala, un məmularları
- kəskin qidalar və s.
SİMPTOMLARI:qıcqırma,gəyirmə,ağızda həddən artıq salivasiya hissi,döş sümüyünün arxasında düyün hissi,hıçqırma qusma.
MÜALİCƏSİ:Həyat tərzinin dəyişdirilməsi,bədən kütləsinin azaldılmsı,qazlı,spirtli içkilərdən imtina,pəhrizə nəzarət və həkimin müalicəsinə düzgün əməl etmək.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1285   Tarix: 15 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır

Gündə yalnız iki siqaret çəkmək belə ürək-damar xəstəlikləri riskini 50%-dən çox, erkən ölüm riskini isə 60% artırır.  xəbər verir ki, ABŞ-nin Johns Hopkins Universitetindən alimlərin araşdırması göstərir ki, özünü "sosia

.

Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər

Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq

.

Budun forması sağlamlıq problemlərini göstərirmiş

Bud əzələsinin forması yaşlanma, fiziki passivlik, xroniki xəstəliklər və hətta ikinci tip diabet barədə məlumat verə bilər. xəbər verir ki, bu qənaətə alimlər gəlib. Budun formasının dərin metabolik dəyişiklikləri əks etdirdiyin

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida

Yüksək xolesterol bu gün geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Vaxtında müdaxilə edilmədikdə infarkt, insult və ateroskleroz riskini artıran bu vəziyyət daha çox həyat tərzi və gündəlik qidalanma il

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Qocalmanı sürətləndirən üç gündəlik VƏRDİŞ

Mütəxəssislər bir çox insanın gündəlik həyatında fərqində olmadan etdiyi bəzi davranışların bədən hüceyrələrini sürətlə yaşlandırdığını bildiriblər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, aşağıdakı üç vərdiş qocalma prosesin

.

Gündə 4 fincan içmək qocalmanı yavaşladır

Norveçdə aparılan yeni araşdırma göstərir ki, gündə üç-dörd fincan qəhvə içmək bioloji qocalma prosesini yavaşlada bilər. xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, orta miqdarda qəhvə istehlakı hüceyrələrin qoruyucu hissəs

.

Yağlısı infarkta aparır - Yağsızı min bir dərdə dərmandır

Yağlı süd zərərlidir. xəbər verir ki, bunu diyetoloq və qastroenteroloq Nuriyə Dianova bildirib. Onun fikrincə tam yağlı südün (3,8% yağlılıq) istifadəsi ölüm riskinin artıra bilər. Dianova qeyd edib ki, alimlər uzun müddətdi

turlar.az

həkim məsləhəti yemek reseptleri geyim dəbləri uşaqlar və tərbiyə ayaqqabı saca xina qoymaq qaydasi kətə reseptləri kosmetika birlik novruz bayramı haxışta kahfe fali qu quşu haxista