Qəbizlikdən bu üsulla xilas olun - Həkim AÇIQLADI

Qəbizlikdən bu üsulla xilas olun - Həkim AÇIQLADI"Qəbizlik bağırsaq hərəkətliliyinin azalması və defekasiya aktının çətinləşməsidir. Müasir dövrün yaşam şərtlərinin gətirdiyi stres, hərəkətsizlik və yaxşı qidalanmamaq kimi faktorlar əhali arasında qəbizliyin geniş yayılmasına səbəb olur".

Bu sözləri Metbuat.az-a açıqlamasında qastroenteroloq-hepatoloq-endoskopist Ülvi İbrahimov deyib. O bildirib ki, bu çox cansıxıcı problem olsa da, ciddi problem sayılmır. Qəbizlikdən əziyyət çəkən insanların bir qismi həkimə getmədən də sağala bilirlər. Lakin xroniki qəbizlik kimi hallar olduqda mütləq buna diqqət edilməli və həkimə müraciət edilməlidir. Xroniki qəbizlik hər hansı ciddi xəstəliyin xəbərçisi ola bilər.
Xroniki qəbizliyin əlamətlərindən danışan həkim deyib ki, həftədə 3 dəfədən az defekasiya aktı baş verərsə, nəcisdə qan, rektal ağrı, qələm nazikliyində nəcis, səbəbi məlum olmayan çəki itkisi baş verərsə, həkimə gedilməlidir.

Həkim qastroenteroloq Ülvi İbrahimov qəbizliyin yaranma səbəblərindən danışıb. O qeyd edib ki, qəbizliyin yaranma səbəbi çox zaman dəqiq bilinmir. Lakin qəbizlik, bağırsaqdakı atqıların və nəcis kütləsinin həzm sistemindən çox yavaş keçməsi halıdır. Bu isə nəcis kütləsinin sərtləşməsinə və qurumasına səbəb olur. Normalda belə atqılar bağırsaqların hərəkətliliyi ilə həzm sistemi boyunca irəliləyər. Lakin az su içdikdə, lifli qidalardan istifadə etmədikdə bağırsaqlarda hərəkətlilik zəifləyir. Belə olduqda isə nəciz sərtləşir və quruyur. Bu hal da qəbizliyə səbəb olur. Bağırsaqların hərəkətliliyini yavaşladan bəzi metabolik və həzm sistemi xəstəlikləri, hormonal balansın pozulması, poliplər və s. qəbizliyə səbəb ola bilər.

Həkim vurğulayıb ki, hamiləlik zamanı da qəbizlik görülməkdədir. Bunun da səbəbi yenə qeyd etdiyimiz kimi hormonal balansda baş verən dəyişikliklər və böyüyən uşaqlığın bağırsağa göstərdiyi təzyiqlərlə bağlıdır.

Həkim-fitoterapevt Sadıq Salami Metbuat.az-a qəbizliyin təbii üsullarla müalicəsindən danışıb.

Həkim qeyd edib ki, qəbizlik zamanı ilk növbədə pəhriz gözlənilməlidir. Quru yeməklər rasiondan çıxarılmalıdır. Kətan toxumu qəbizlik əleyhinə yaxşı vasitədir. Bunun üçün kətan toxumu üyüdülüb hər axşam yatmazdan əvvəl bir stəkan qatığa bir xörək qaşığı əlavə edilib yeyilir. Bu məqsədlə buğda kəpəyindən də istifadə etmək olar. Qaraqınıq, zəncirotu kökü, murdarça qabığı, bağayarpağı toxumları qəbizlik əleyhinə yaxşı vasitələrdir.

Xəbərlər     Baxılıb: 1637   Tarix: 28 yanvar 2019
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Bu əlamətlər sizdə də varsa, diqqət edin

Cəmiyyət arasında kifayət qədər yayılmış olmasına baxmayaraq, çox vaxt fərq edilməyən hipertoniya, yəni yüksək qan təzyiqi, mütəxəssislərə görə səssiz irəliləyən ən təhlükəli sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Mütəxəssislə

.

Beyinə zərər verən qidalar açıqlandı

ABŞ-də aparılan yeni araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidələrin ultra işlənmiş ət məhsulları və şəkərli içkilər olduğunu göstərib.  xəbər verir ki, Virginia Tech Universitetindən alimlərin həyata keçirdiyi tədqiqatda

.

Aspirinin diabetə də xeyri var imiş

Aspirin diabet xəstələrində ürək riskini azalda bilər. xəbər verir ki, ABŞ-nin Pittsburq Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, az dozada aspirin qəbul etmək ikinci tip şəkərli diabeti olan insanlarda ürək və beyi

.

Kompüter qarşısında işləyənlər üçün təhlükə siqnalı: Görmə və onurğa

Müasir dövrdə iş həyatının əksər hissəsi kompüter qarşısında keçir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, uzunmüddətli oturaq iş rejimi və ekran qarşısında saatlarla qalmaq həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa cidd

.

Yaddaş üçün möcüzəvi qida: Həftədə bir dəfə yemək bəs edir

Yeni elmi araşdırma pendirin beyinə olan təsiri ilə bağlı maraqlı nəticələr ortaya qoyub. 8 minə yaxın insanın iştirak etdiyi tədqiqatda məlum olub ki, həftədə ən az bir dəfə pendir yeyənlərdə demans riski 24 faiz daha aşağıdır

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Heyvanlardan yoluxur, qızdırmayla başlayır - Ölümcül xəstəlik yayıldı

Seneqalda sentyabrın sonunda başlayan "Rift Vadisi Qızdırması" epidemiyası getdikcə daha da geniş yayılır. xəbər verir ki, ölkənin Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, aşkarlanan 381 yoluxmadan 312 nəfər sağalıb

.

Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"

Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

turlar.az

adlarin menasi hamiləlik qaşların formalari viruslar uşaqlara yemək hazırlama maraqlıdır psixologiya kosmetika irem derici rus dili 2ci ders salatlar intim həsən bəy zərdabi