Qəhvəyi gözlülərə bəd xəbər

Qəhvəyi gözlülərə bəd xəbərLiverpul Con Moores Universitetindən Kyoko Yamaquçi və onun tələbəsi Faith Erin Cain göz rəngi ilə vizual qavrayış arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün maraqlı təcrübə aparıblar.
Milli.Az xəbər verir ki, bu tədqiqatda 39 yetkin könüllü üzərində aparılan sadə görmə testindən istifadə edilib. Test zəif işıq şəraitində, yəni azaldılmış işıq şəraitində aparılıb.
Tədqiqatçıların göz rənglərinin müayinəsi nəticəsində müəyyən edilib ki, iştirakçılardan 25-nin mavi və ya mavi tonlu, 14-nün isə qəhvəyi və ya qəhvəyi tonlu göz rənginə malik olub. Bu paylama tədqiqatın məqsədinə yönəlmiş mühüm məlumatları ortaya çıxardıb. 
Testin nəticələri mavi gözlü fərdlərin işıq azaldıqca qəhvəyi gözlü şəxslərdən fərqli vizual qavrayış nümayiş etdirib-göstərmədiyini öyrənmək üçün daha dərindən təhlil aparmağa imkan verib.
Təcrübənin nəticələri, irisdə rəng piqmentinin itirilməsinin zəif işıqlı mühitlərdə daha yaxşı görmə üçün faydalı dəyişiklik olduğu nəzəriyyəsini dəstəkləyib.
Onu da qeyd edək ki, qəhvəyi gözlər əslində bir çox mühüm təkamül üstünlüklərinə sahibdirlər. Qaranlıq gözləri olan insanlar ultrabənövşəyi (UV) şüalara qarşı daha çox qorunur. 
Qəhvəyi gözlərin başqa bir təkamül üstünlüyü onların göz sağlamlığına verdiyi töhfələrdən qaynaqlanır. Yaşla əlaqəli göz xəstəliyi olan makula degenerasiyası, xüsusilə də, qəhvəyi gözlü insanlarda mavi gözlülərə nisbətən daha az nisbətdə görülür. Bunun səbəbi qaranlıq gözlərdə olan melanin piqmentinin gözləri zərərli UV şüalarından və mavi işıq dalğalarından daha yaxşı qorumasıdır.
Nəticədə, təkamül nöqteyi-nəzərindən qəhvəyi gözlərin təmin etdiyi bu bioloji qorunma mexanizmləri fərdlərin sağ qalma şansını artıran mühüm amil olub. Bununla belə, hər bir göz rəngi ətraf mühit şəraitinə və bioloji xüsusiyyətlərinə görə fərqli üstünlüklər təqdim edir; beləliklə, hər birinin özünəməxsus təkamül rolu var./news24.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 743   Tarix: 17 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gilası yeyəndən sonra atmayın - Saplağı çox faydalıdır

Yayın əsas meyvəsi sayılan gilas olduqca faydalıdır. . Ancaq yeyildikdən sonra atılan gilasın saplağı da faydalıdır. . xəbər verir ki, bu bitki B, C və D vitamini ilə zəngindir:. "Bu məhsuldan arıqlamaq istəyənlərd

.

Növbəti koronavirus pandemiyasına gəlir? - virus AŞKARLANDI

Amerikalı alimlər insan üçün potensial təhlükə yaradan yeni koronavirus aşkarlayıblar. -nın xəbərin görə, bu barədə təhqiqatın nəticələri "Nature Communications" elmi jurnalında dərc edilib. HKU5-CoV-2 adlandırıla

.

Gecələr çığırmaq və əl-qol atmaq təhlükəli xəstəliyin əlaməti ola bilər

Yuxuda çığırmaq və əl-qol atmaq Parkinson və demensiyanın erkən əlaməti ola bilər. Əgər bir insan yuxu zamanı çığırır, əl-qol və ya ayaq hərəkətləri edirsə, bu hal ciddi nevroloji problemlərin - Parkinson xəstəliyi və y

.

Yay istisində "ventilyator"la yatmaq: Rahatladıcı, amma təhlükəli

Mütəxəssislər isti havalarda rahat yuxu üçün tez-tez istifadə olunan "ventilyator"un gözlənilməz sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər. Bu vərdişin hansı risklər daşıdığını nəzər

.

Bu əməliyyat dünyaya səs saldı - İnsana ilk dəfə

İsraildə ilk dəfə süni ürək transplantasiyası uğurla həyata keçirilib. Qüdsdəki Hadassah Ein Kerem xəstəxanasında baş tutan tarixi əməliyyat sayəsində 63 yaşlı xəstənin həyatı xilas edilib. xəbər verir ki, yeddi saat dava

.

Məşhur şirkətin makaronlarında görün nə tapıldı - Marketlərdən yığışdırılır

"Barilla" makaronunda sağlamlıq üçün təhlükəli maddə aşkarlanıb. Dünyaca məşhur makaron istehsalçısı "Barilla" şirkətinə məxsus məhsulda sağlamlıq üçün potensial təhlükəli maddə - qlifosat pestisidi aşkarlanıb

.

Səhər yeməyində "bəh-bəh"lə yeyilən bu tərəvəz acqarına zərərli imiş

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər yeməyində bol istifadə edilən çiy pomidorun əslində acqarına yeyildikdə bəzi insanlar üçün təhlükəli olduğu üzə çıxıb. bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə çiy pomido

.

Qarpızı illərdir səhv yeyirmişik - Pendirlə yox

Yay mövsümünün ən sevilən meyvələrindən biri olan qarpızın təkcə sərinləşdirici dadı ilə deyil, sağlamlığa olan faydaları ilə də diqqət çəkir. Son elmi araşdırmalara əsasən, qarpız düzgün şəkildə istehlak edildikdə əzəl

.

Bu içki qaraciyəri piylənmədən qoruyur

"Orta dərəcədə qəhvə qəbulu qaraciyərin sağlamlığına müsbət təsir edir və qaraciyərin piylənmə riskini azaldır".  xəbər verir ki, bunu amerikalı diyetoloq Kelsi Mur "WellnessPulse" nəşrinə müsahibəsind

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qadin dunyasi gozel gorunmek toy makiyajlari dekorasiya mələk kartları çək seks pozalari paltar modelleri seksi vətənə aid bayatı veten haqqinda bayati novruz bayramına aid hakıştalar bir arzum var