Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMAGünəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.
Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.
"Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır", - deyə həkim qeyd edib.
Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.
"Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur", - deyə həkim xəbərdarlıq edib.
O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.
"Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir", - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 621   Tarix: 09 fevral 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Xərçəngə daha çox bu qadınlarda rast gəlinir

"Uşaqların süni qidalanması son 20 ildə sürətli şəkildə artıb. Ana südü ilə qidalanma kəskin azalıb". . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu fikirləri Milli Məclisin Səhiyyə komitəsinin sədri Əhliman Əmiraslano

.

Fındığın qabığını atmayın - Canan Karatay faydalarından danışdı

Fındığın özü qədər qabıqları da faydalıdır. Canan Karatayın tövsiyə etdiyi qidalardan biri olan fındığın qabıqları belə şəfalıdır. Canan Karatay müsahibəsində çay və fındığın insan sağlamlığı üçün çox faydalı olduğunu ifad

.

Üzdəki sızanaqlar ciddi xəstəliyin xəbərçisi ola bilər

"Qadının üzündəki sızanaqlar ciddi bir xəstəliyin xəbərçisi ola bilər". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanın tanınmış terapevti və teleaparıcısı Yelena Malışeva xəbərdarlıq edib. O, zərərsiz görünən b

.

Qarın piylərinin təhlükələri üzə çıxdı

ABŞ-ın Rutgers Universitetinin alimləri qarın yağının potensial zərərini aşkar ediblər. . -a istinadən bildirir ki, aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, qarın piyləri Alzheimer xəstəliyinə tutulma riski yüksək ola

.

Qulaqları bu cür təmizləməyin, yoxsa

Həkimlər qulaqlarınızı pambıq çubuqlarla təmizləməyin nələrə səbəb olduğunu açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, qulaqlar öz-özünə təmizləndiyi üçün qulaq kirini çıxarmağa ehtiyac yoxdur. Ancaq təbii ki, bəzən insanla

.

Qida rasionumuzdakı gizli kabus: Siqaretdən daha təhlükəli

Alimlər son araşdırmalarında belə qənaətə gəliblər ki, fastfud və digər zərərli qidaların istehlakı ürək-damar sisteminə mənfi təsir edir və ölüm riskini artırır. Onlar eksperimental olaraq bu qidaların 32 zərərli təsirin

.

Çörəklə bağlı yalnış fikirlər

Dietoloq Natalya Denisova çörəyin zərərləri haqqında yanlış fikirləri açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, hər şey çörəyin miqdarından və keyfiyyətindən asılıdır. Onun sözlərinə görə, çovdar ununda

.

Banan və kəsmikdən hazırlanan dadlı desert

Kəsmik və banandan asan və çox dadlı desert hazırlamaq mümkündür. Həmçinin, bu desert qismən dietik də sayılır. . -a istinadən banan və kəsmikdən hazırlanan deserti təqdim edir: . Lazım olan ərzaqlar: . Bir paket kəsmik;

.

Depressiyaya qalib gəlmək üçün mühüm KƏŞF

Pittsburq Universitetinin tədqiqatçıları tərəfindən aparılan bir araşdırma, qoxuların sözlərdən daha çox müsbət xatirələri tətikləməyə güclü təsir göstərdiyini ortaya qoyub. Bu kəşf depressiyadan əziyyət çəkən insanlara mənf

turlar.az

sonxeber.az geyim və ayaqqabılar adlarin menasi maskalar veten haqqinda insa hiperaktiv usaqlarin mualicesi atalar sozu elm haqqinda toyuq buglamasi kosmetika novruz hakistalari uşaq şeirləri oyunlar naz mila damla