Qripdən qorunmağın dadlı yolu

Qripdən qorunmağın dadlı yoluQış aylarında orqanizmin soyuğa və xəstəlik törədən mikroorqanizmlərə qarşı dözümlü olması üçün güclü immunitet sistemi vacibdir. Tərəvəzlər vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngin olduğundan qış aylarında immuniteti gücləndirmək üçün ideal seçimdir.
Milli.Az bu qış sizi qripdən qoruyacaq, immunitetə faydalı tərəvəzləri təqdim edir:
KƏLƏM (Ağ kələm, brokoli, brüssel kələmi)
Kələm ailəsindən olan tərəvəzlər C vitamini ilə zəngindir. C vitamini immunitet sistemini stimullaşdırır və bədəndəki infeksiyalara qarşı mübarizə aparır. Xüsusilə brokoli antioksidantlar, beta-karotin və fol turşusu ilə zəngindir.
YERKÖKÜ
Yerkökü yüksək miqdarda beta-karotin ehtiva edir, bu da bədəndə A vitamininə çevrilir. A vitamini selikli qişaları gücləndirir və mikrobların bədənə daxil olmasının qarşısını alır.
SOĞAN və SARIMSAQ
Soğan və sarımsaq təbii antibiotiklərdir. Onların tərkibindəki allisin maddəsi (bu maddə qan damarlarındakı spazmı aradan qaldırır, qan dövranını aktivləşdirir ) antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bu tərəvəzlər yüz illərdir qrip və soyuqdəyməyə qarşı qoruyucu vasitə kimi istifadə olunur.
İSPANAQ
İspanaq dəmir, fol turşusu, C və E vitaminləri ilə zəngindir. Bu maddələr bədənin müdafiə mexanizmini gücləndirir, infeksiyalara qarşı müqaviməti artırır.
BALQABAQ
Balqabaq da beta-karotinlə zəngindir və immuniteti dəstəkləyən A vitamini qaynağıdır. Balqabağın tumu isə sink mineralı ilə zəngindir ki, bu da immun hüceyrələrin fəaliyyətini artırır.
ÇUĞUNDUR
Çuğundur qan dövranını yaxşılaşdırır, orqanizmi toksinlərdən təmizləyir və enerjini artırır. Onun tərkibindəki antioksidantlar və C vitamini bədən müdafiəsini gücləndirir.
ACI BİBƏR 
Bibər, xüsusilə acı bibər, C vitamini ilə zəngindir. Tərkibində olan flavonoidlər isə immun sisteminin fəaliyyətini dəstəkləyir.
Sadaladığımız tərəvəzləri çiy halda salat şəklində yemək daha faydalıdır, çünki bu zaman onların vitamin tərkibi tam qorunur.
Şorbalarda tərəvəzlərdən istifadə edərək həm bədəni isidə, həm də vitamin ehtiyacını qarşılaya bilərsiniz. 
Qeyd edək ki, qış aylarında qripdən qorunmaq və immuniteti gücləndirmək üçün tərəvəzlər gündəlik qida rasionunuzun ayrılmaz hissəsi olmalıdır. Tərəvəzlərdən düzgün istifadə etməklə soyuq fəsildə sağlam qalmaq və enerjili olmaq mümkündür./yenisabah.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 911   Tarix: 21 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Mayalı məhsullar ürəyin "evini yıxır"

Kardioloq ürəyin sağlam qalmasına kömək edən qidaları açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı kardioloq Anton Vaxlyaev gündəlik qidalanmada daha çox təzə tərəvəz, meyvə və göyərtiyə yer verilməsini tövsiyə edib. "Kaliuml

.

Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb

Anemiyaya səbəb ola biləcək xəstəlik məlum olub. xəbər verir ki, revmatod artrit zamanı bədəndə gedən iltihabi proseslər qanda hemoqlobin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. İltihab artdıqda "interleykin-6"

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Dəri xərçəngindən bu sadə üsulla qorunmaq olar

ABŞ-nın Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirə bilən mexanizmini də müəyyən ediblər. . xəbər verir ki, araşdırmaya görə, uzunmüddətli ultrabənövşəyi (UB) şüalanm

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

turlar.az

reseptler sac duzumleri hamilelikde qidalanma yuxuyozmalar qadın orqanizmi ədəbiyyat testləri psixoliji məsləhətlər kosmetika novruz haqistalari bayati bayatilar faydalı maskalar sanama