SARIMSAQ YEYƏNLƏRƏ PİS XƏBƏR
FAYDALI OLDUĞU QƏDƏR DƏ ZƏRƏRLIDIR
Təbii antibiotik kimi tanınan sarımsaq, güclü antibakterial xüsusiyyətləri ilə orqanizmdəki infeksiyalarla mübarizə aparır.
Hər mətbəxdə rast gəlinən, yeməklərə ləzzət qatan və sağlamlığa faydaları ilə tanınan sarımsaq,
həddindən artıq istehlak edildikdə bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Sarımsaq xalq arasında "təbii antibiotik" kimi tanınır və çoxlu sağlamlıq faydaları var.
Bədəndəki infeksiyalarla mübarizə aparır və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Tərkibindaə antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan allisin adlı ferment olduğu üçün
bəzi xəstəliklərin riskini də azaldır. O, həmçinin bəzi xərçəng növlərindən qoruyur.
Çiy sarımsaq dişlərini çeynəmək, ümumi sağlamlıq üçün müxtəlif faydalar təklif edən
kükürd tərkibli birləşmələrin faydalarını əldə etməyə kömək edə bilər. Lakin sarımsağın
həddindən artıq istehlakı sağlamlığınız üçün ciddi problemlər yarada bilər.
HƏZM PROBLEMİ
Çiy sarımsaq müxtəlif sağlamlıq vəziyyətlərini idarə etməkdə təsirli olur, lakin
həddindən artıq yeyildikdə həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Sarımsağın tərkibində böyük miqdarda qəbul edildikdə həzm və bağırsaq narahatlığına
səbəb ola bilən bir birləşmə olan fruktan var. Həddindən artıq sarımsaq istehlakı
həzm sistemini qıcıqlandıra bilər, mədə selikli qişasına zərər verə bilər və ürək yanmas,
turşu axını, şişkinlik, ürək bulanması, qaz və hətta mədə xorasına səbəb ola bilər.
PİS QOX
Sarımsaq güclü aroması ilə ağız qoxusuna səbəb ola bilər.
Qəribə qoxu adətən dişlərinizi fırçaladığınız zaman keçmir. Bunun səbəbi, sarımsağın
tərkibində həzm edildikdən sonra qana buraxılan kükürd birləşmələri var.
Ağciyərlərə doğru irəliləyir və boğaza qədər uzanır və ağızdan ağız qoxusuna səbəb olur.
SARIMSAQ ALLERGIYASI
Bəzi insanların sarımsağa qarşı allergiyası ola bilər. Bu növ allergiyanın əlamətləri və simptomlarına səpgilər,
qaşınma və ya hətta anafilaksi daxildir. Allergik olduğunuz bir maddəni yedikdən saniyələr
və ya dəqiqələr sonra baş verə biləcək həyati təhlükə yaradan reaksiya.
Nəfəs almaqda çətinlik yarada bilər. Sarımsağa qarşı allergiyası olan insanlar etiketləri oxumalı
və tərkibində sarımsaq ola biləcək qidalardan ehtiyatlı olmalıdırlar.
QANAXMA RİSKİ
Çox sarımsaq yeməyin ciddi yan təsirlərindən biri qanaxma riskinin artmasıdır.
Bu, artıq qan durulaşdıran dərmanlar qəbul edən və ya əməliyyat keçirmiş insanlarda
daha çox ola bilər. Sarımsaq qan durulaşdırıcı və ya antitrombotik xüsusiyyətlərə malikdir,
yəni qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Əməliyyatdan əvvəl sarımsaq istehlakından qaçınmaq lazımdır.
AŞAĞI TƏZYQİYƏ GÖRE RƏQƏM
Sarımsaq qan təzyiqini aşağı salması ilə tanınır, çünki tərkibində
qan damarlarını rahatlaşdıra bilən kükürd birləşmələri var.
Bununla belə, çox yemək və ya qan təzyiqi dərmanı ilə birləşdirmək
qan təzyiqini təhlükəli səviyyələrə endirə bilər, başgicəllənmə,
başgicəllənmə, huşunu itirmə, baş ağrısı və bulanıq görmə kimi simptomlara səbəb ola bilər.
DƏRİ YANGILARI
Sarımsaq bütün dəri tipləri üçün uyğun olmaya bilər və həssas dərili insanlar üçün
problem yarada bilər. Sarımsağı birbaşa dəriyə sürtmək yanıqlara, qabarcıqlara və ya qıcıqlanmaya səbəb ola bilər.
Çiy sarımsaq yerinə bişmiş sarımsağın istehlakı bu yan təsirlərin bir qismini azalda bilər.
Sarımsağı qovurmaq və ya sote etmək həzmi yaxşılaşdıra və mədə problemlərinin qarşısını ala bilər.
XƏBƏRDARLIQ: Bu xəbər yalnız ümumi məlumat məqsədi ilə yazılmışdır və tibbi məsləhət kimi qəbul edilməməlidir.
Sağlamlığınızla bağlı hər hansı narahatlığınız varsa, həkiminizlə məsləhətləşin.
Saglamolun.Az