Səhər yediyimiz bu qida böyrəklərdə daş yaradır
Səhər yeməyi üçün vacib olan pendir sağlamlığa faydaları ilə tanınır. Ancaq pendirin həddindən artıq və ya yanlış istehlakı böyrək sağlamlığına zərər verə bilər. Bura işlənmiş pendirlərin (digər mayalanmamış süd məhsullarından hazırlanan) istehlakı da daxildir.
Milli.Az baku.ws-ə istinadən bildirir ki, kalsium, zülal və müxtəlif vitaminlərlə zəngin olan pendir sümük sağlamlığını dəstəkləyir, əzələlərin inkişafına kömək edir. Ümumi sağlamlığımız üçün vacib qida mənbəyidir.
Lakin işlənmiş pendir sağlamlığa ziyandır.
Pendir böyrək xəstəlikləri yarada bilər
Pendir kalori mənbəyidir. Xüsusilə yağlı pendirlər yüksək kalorili ola bilər. Həddindən artıq istehlak edildikdə çəki artımına səbəb olur. Bəzi pendirlərdə yüksək miqdarda doymuş yağ ola bilər. Bu növ yağlar xolesterol səviyyəsini yüksəldə və ürək sağlamlığına zərər verə bilər. Ürək xəstəliyi riski olan insanlara yağlı pendirlərdən yeməmək tövsiyə olunur.
Pendirdə yüksək miqdarda natrium ola bilər.
Yüksək natrium istehlakı yüksək təzyiq, ürək problemləri və böyrək xəstəlikləri kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda laktoza dözümsüzlüyü var, yəni süd məhsulları kimi tərkibində laktoza olan qidalar həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər bildirir ki, yüksək miqdarda natrium ehtiva edən qidalar, məsələn, duzlu qidalar, işlənmiş pendir və ət məhsulları, fastfood və yüksək proteinli qidalar böyrək daşının yaranmasına səbəb ola bilər.
Süd məhsulları vitamin və qida maddələri ilə zəngin olsa da, həddindən artıq süd, qatıq və pendir istehlakı zərər verə bilər. Bu, qidalarda olan yüksək fosfor səbəbiylə baş verir ki, bu da böyrəklərdə stress yaradır.
Bundan əlavə, böyrəkləriniz düzgün işləmirsə, qanınızdan əlavə fosforu çıxara bilməz, bu da zamanla sümüklərinizin incəlməsinə və zəifləməsinə səbəb olub, sınıq riskini artıra bilər.
Pendirin həddən artıq istifadəsi sağlamlığa ziyandır.
Pendir yüksək protein mənbəyidir. Həddindən artıq protein qəbulu isə böyrəklərin daha çox işləməsinə və yorulmasına səbəb olur. Bu da böyrək daşının əmələ gəlmə riskini artıra bilər. Böyrək sağlamlığını qorumaq üçün pendir istehlakında balansa diqqət etmək lazımdır.
Milli.Az