Səhər yeməyində verilən bu iki qida ölümə aparır - DİQQƏT
Səhər yeməyində kolbasa və sosis kimi emal edilmiş ətlərdən istifadə bağırsaq xərçəngi yarada bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, bu məhsulların sağlamlığa təhlükələri elm adamları tərəfindən dəfələrlə vurğulanıb.
Emal olunmuş ətlər, kolbasa, sosiska yüksək miqdarda duz, nitrit və nitrat tərkibli olduğu üçün xərçəng, ürək xəstəlikləri və şəkərli diabet kimi ciddi xəstəliklərin riskini artırır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) 2015-ci ildə işlənmiş ətlərin xərçəngə səbəb ola biləcəyini açıqlamış və onları "1-ci qrup" kanserogen maddələr kimi təsnif etmişdi.
Elmi araşdırmalar göstərir ki, gündəlik 50 qram işlənmiş ət istifadəsi kolorektal xərçəng riskini 18%, ürək xəstəlikləri riskini 42% və II tip diabet riskini 19% artırır. Bu məhsullar həmçinin qan təzyiqinin yüksəlməsi, damar tıxanması və obezite kimi əlavə sağlamlıq problemlərinə də yol açır. 2013-cü ildə aparılmış araşdırmalar işlənmiş ətlərin demensiya və Alzheimer xəstəliyi ilə əlaqəli ola biləcəyini də ortaya qoyub.
İşlənmiş ətlərdən müntəzəm istifadənin sağlamlıq üzərindəki ciddi fəsadları nəzərə alınaraq, bu qidaların istehlakının məhdudlaşdırılması tövsiyə olunur.
İsmayıl
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri
Ülviyyə onu tənqid edənlərə cavab verdi
Əfsanə geri qayıtdı: Bakıda möhtəşəm rok gecəsi - FOTOLAR
Tanınmış aktrisa Bakı-Sumqayıt avtobusunun sürücüsünü '102'yə şikayət edəcək
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Bunu biləndən sonra hər gün xurma yeyəcəksiniz - Ürəkdən şəkərə hər şeyə təsir edir
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir