Şəkərli içkilər xərçəngə səbəb olmur, lakin dişləri çürüdür

Şəkərli içkilər xərçəngə səbəb olmur, lakin dişləri çürüdürNyu York Universitetinin Qrossman Tibb Məktəbinin alimləri şəkərli içkilərin istehlakı ilə xərçəngin inkişafı arasında heç bir əlaqə tapmayıblar. Bununla belə, onlar şirələrin və qazlı içkilərin tərkibindəki şəkərin ağız boşluğunun mikrob tərkibini dəyişdirərək dişlərin və diş ətlərinin məhvinə kömək etdiyini müəyyən ediblər. 
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatda 70 mindən çox insan iştirak edib.
Bunlara əvvəllər mədəaltı vəzi xərçəngi və ya baş-boyun bədxassəli şişləri diaqnozu qoyulmuş könüllülər daxildir. Alimlər bütün könüllülərin qida rasionunu təhlil edərək, onların adətən nə qədər şəkərli içki qəbul etdiyini müəyyən ediblər. Şirin kateqoriyasına şirələr, qazlı içkilər, çay, limonadlar və təbii şəkərli qəhvə içkiləri daxildir.
Tədqiqat şəkərli içkilərin istifadəsi ilə xərçəngin inkişafı arasında heç bir əhəmiyyətli əlaqə tapmayıb. Bununla belə, elm adamları "maye şəkərin" ağız mikrobiomunun bakterial tərkibinə mənfi təsir göstərdiyini aşkar ediblər.
Xüsusilə, şəkərlə zəngin içkilərin istehlakı Lactobacillus rhamnosus və Streptococcus tigurinus da daxil olmaqla Bifidobacteriaceae ailəsinin taksonlarının (mikroorqanizm növlərinin) daha çox nisbi bolluğu ilə əlaqələndirilib. Bakteriya Fusobacteriales (Leptotrichia və Campylobacter) və Lachnospiraceae və Peptostreptococcaceae cinsləri, əksinə, şirin içki həvəskarları arasında daha az yayılıb.
Alimlər qeyd ediblər ki, mikrobiomada bu cür dəyişikliklər dərin kariyesin inkişafına, lövhə əmələ gəlməsinin intensivliyinin artmasına və iltihablı diş əti xəstəlikləri zamanı əmələ gələn patoloji formalaşmaların yaranmasına səbəb ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 990   Tarix: 14 iyun 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Hamiləlik testinin səhv göstərdiyi saatlar açıqlandı

Hamiləlik testinin hansı vaxtda edilməsi nəticənin dəqiqliyinə təsir edir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı ginekoloq Yuliya Lobaçeva deyib. O bildirib ki, testin axşam edilməsi yalnış nəticə ehtimalını artıra bilər. "Mayalanmada

.

Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır

Gündə yalnız iki siqaret çəkmək belə ürək-damar xəstəlikləri riskini 50%-dən çox, erkən ölüm riskini isə 60% artırır.  xəbər verir ki, ABŞ-nin Johns Hopkins Universitetindən alimlərin araşdırması göstərir ki, özünü "sosia

.

İdman edənlər xərçəngə daha az tutulur - Araşdırma

Fiziki məşqlər xərçəngin böyüməsini 60 faiz yavaşlada bilər. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqatlar göstərir ki, fiziki aktivlik xərçəng hüceyrələrinin enerji mənbəyini azaltmaqla onların böyüməsini ləngidə bilər. Bu nətic

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Boğazınız ağrıyanda bahalı dərmanlara pul verməyin - 2 qəpiklik çarə

Britaniyalı otolarinqoloq Nirmal Kumar boğaz ağrısını azaltmağa kömək edən sadə və gözlənilməz üsullar barədə danışıb. xəbər verir ki, onun tövsiyələri "Daily Mirror" nəşri tərəfindən yayımlanıb. Həkimin sözlərin

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

turlar.az

geyim və ayaqqabılar gözəllik məhsulları hamiləlik vannalar peçenye reseptləri geyimler salat reseptləri kosmetika oglan evi bürclər haxisda rus dili 2ci ders masqalar