Süd vəzini əllə yoxlamaq olmaz - Həkimlərin ciddi XƏTASI

Süd vəzini əllə yoxlamaq olmaz - Həkimlərin ciddi XƏTASIDünyada hər il 1,4 milyon qadına süd vəzi xərçəngi diaqnozu qoyulur. Amerikada hər 8, Avropada isə 10 qadından birində bu növ xərçəng diaqnozu aşkarlanır.
Medicina.az xəbər verir ki, türkiyəli professor həkim Ayşegül Özdemir bunun bağlı "Məmənizi qoruyun" adlı kitab yazıb və bir sıra nüansları qeyd edib.
Toxunduğu əsas mövzulardan biri insanların süd vəzilərini əllə, özlərinin kortəbii surətdə yoxlamasıdır. Bu hərəkətin yanlış olduğunu vurğulayan həkim səbəbini belə izah edib: "10 il əvvələ qədər mən də düşünürdüm ki, hər qadın özü yoxlamalıdır. Sonra zamanla şübhələnərək məsələni daha çox araşdırdım və bildim ki, əslində biz həkimlər qadınlara döş müayinəsi məsləhət görərək ciddi xətaya yol veririk".
Bəzi xəstələrin "Öz-özünü müayinədə nə problem ola bilər ki" sualını isə Özdemir kitabında belə cavablandırıb: "Əllə müayinə peşəkar tərəfindən edilsə belə güvəniləcək qədər dəqiq olmaz. Bu cür yoxlanışda tapıla biləcək sadəcə şişdir. Amma şiş xoşxassəli də ola bilər, bədxassəli də".
Həmçinin bir çox qadınların əlləri ilə özlərini müayinə etdiyi zaman bir şey tapmadıqda rahatlanıb yoxlanışa getməkdən imtina etdiklərini bildirən professor bu xərçəng növündə şişin çox gec böyüdüyünü və əksər vaxt ağrı vermədiyini vurğulayıb.
"Bu səbəbdən qadınlar "məndə heç nə yoxdur" deyib rahatlaşırlar. Bəzən isə xəstəlik daxildə artmağa başlayır ki, gec üstünə düşdükdə də təhlükəli hal ola bilər", - deyə mütəxəssis bildirib.
Qadınlara 12 aydan bir USM müayinəsindən keçməklərini tövsiyə edən həkim, bununla da baş verə biləcək problemlərin öhdəsindən daha rahat gəlinə biləcəyini qeyd edib.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 842   Tarix: 05 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

Yorğun olanda gözlərimizi ovuşdurmağın SƏBƏBLƏRİ

Alimlər çoxlu araşdırmalar aparıb və gözlərin ovuşdurulmasının bir neçə səbəbini tapıblar. .   -a istinadən bildirir ki, yeni doğulan körpələr gözlərini ovuşdurursa, bu yorğunluğun açıq əlaməti və yuxu vaxtının gəldiyin

.

Ən təhlükəli xərçəng növlərindən birinin ilk əlamətləri

Britaniyalı həkimlər dörd narahatedici əlamət açıqlayıblar. Bəzi xərçəng növləri əlamətlərinə görə erkən mərhələdə tanınır. .   -a istinadən bildirir ki, bu barədə Böyük Britaniya Milli Səhiyyə Xidmətinin ekspertləri bildiriblər

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Dünya əhalisi ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ: 2050-ci ilə qədər

Dünyada doğum nisbətləri azalmağa davam edir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə beynəlxalq alimlər qrupunun "MedicalXpress"də dərc olunan araşdırmalarında bildirilir. Məlumatda deyilir ki, dünya ölkələrinin yarısınd

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

turlar.az

sonxeber.az geyim və ayaqqabılar sac duzumleri geyim necə seçməli qadın geyimi debli cantalar 2024 nişan və evlilik hakisda kosmetika ana haqqinda bayati dostluq cekc pornuxa qaynanaya aid