Tez-tez əsnəmək nəyin əlamətidir?

Tez-tez əsnəmək nəyin əlamətidir?Türkiyəli qulaq burun boğaz xəstəlikləri mütəxəssisi prof.dr.Yavuz Səlim Yıldırım, tez-tez əsnəməyin normal olmadığını bildirib.
Milli.Az xəbər verir ki, həkim qeyd edib ki, əsnəmə qeyri-iradi bir refleksdir.
- Əsnəmə fizioloji olaraq yata bilməyən insanlarda, səhər yeni oyandıqda, yatmaq vaxtı çatdıqda müşahidə edilə bilər. Və ya davamlı əsnəyən insanları görmüş ola bilərsiniz. Bu, fizioloji mərhələdən kənar bir xəstəliyin əlaməti kimi qəbul edilə bilər.
- Kifayət qədər yatmasına baxmayaraq əsnəməyə davam edən insanlarda daimi əsnəmə yuxu pozğunluğuna işarədir. Davamlı əsnəmə yuxu pozğunluğundan başqa oksigenin beynə çatmasına mane olan yuxu apnesi və ürək-damar xəstəlikləri kimi xəstəliklərin əlaməti və göstəricisidir. Bu insanlar tez bir zamanda həkimə müraciət etməli və müalicə almalıdırlar.
-Əsnəməyin ictimaiyyət arasında yoluxucu olduğu bilinsə də, dəfələrlə əsnəyən insanlar bunu psixoloji problemlərdən tutmuş ürək xəstəliklərinə qədər bir çox xəstəliyin əlaməti kimi şərh edə bilərlər.
Yuxu zamanı nəfəs darlığı olduqda beyinə və ürəyə oksigen çatmaması infarkt riskini artırır və beyin yuxu ehtiyacını ödəyə bilmədiyi üçün davamlı yatmağa meyl olaraq bir refleks olaraq əsnəmə meydana gəlir. Yəni yuxu apnesi səbəbiylə kifayət qədər yata bilməyən (oksigen ala bilməyən) beyin bədəninizə hər zaman yatmaq istədiyini göstərəcək.
Yuxu apnesi xəstələri səhərlər yorğun oyanırlar, kifayət qədər yata bilmirlər, işdə daim yatmağa meyllidirlər, konsentrasiyada çətinlik, unutqanlıq və əsəbilik əlamətləri olur. Yuxu apnesi olan insanlar avtomobildə yatıb yol-nəqliyyat hadisələrinə səbəb ola, oturduqları yerdə qəfil yuxuya gedə bilərlər.
Davamlı əsnəyən insanlar əvvəlcə qulaq burun boğaz mütəxəssisi tərəfindən müayinə edilməli, problemləri varsa müalicə olunmalıdır. (Medicina.az)
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 863   Tarix: 07 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Gözlə görünmür, iyi də yoxdur - Amma, öldürür - Evində kombi olanlar, diqqət

"Heçnə hiss etmirsən, ruhun da incimir, amma. xəbər verir ki, kombi düzgün quraşdırılmadıqda və qazı normal yanmadıqda karbon monoksid adlı qaz ətrafa yayılır. Hansı ki, bu qazın nə iyi var, nə rəngi. O, qapalı məkand

.

Xəstəlik geni yaradır - Hər gün istəmədən biraz yeyirik

Mikroplastik nəsil sağlamlığını dəyişdirir. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mikroplastiklərlə təmasda olan siçanların erkək fərdlərində spermanın tərkibi dəyişir və bu, onların nəslind

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

turlar.az

sac duzumleri toy makiyaji sekilleri qaşların formalari ayaqqabı modelləri həftəlik bürclər səyahət qadin dunyasi az kosmetika tapmaca paxlava dostluq yemekler atalar sozleri