Ürək nədən ağrıyır?

Ürək nədən ağrıyır?Ürək-damar xəstəlikləri dunyada ölümə səbəb olan ən çox yayılmış xəstəliklərdən biridir.Bəs necə olur ki,ürək damarları tutulur və infarkt baş verir?
Ürəyin əsas bir neçə xəstəliyi var. Bunların da özünəməxsus xüsusiyyətləri vardır.
Bunlardan biri ürəyin işemik xəstəliyidir. Ürəyin işemik xəstəliyi yəni, ürək əzələsinin xəstəliyi dünyada ən geniş yayılmış xəstəliklərdən biridir. Əsas əlaməti ürəkdə ağrıdır ki, biz bu ağrıya stenokardiya deyirik. Stenokardiya zamanı xəstənin döş hissəsində bərk ağrı olur, nəfəsalma çətinləşir, ağrılı olur. Xəstədə boğulma hissi olur. Ağrının şiddətindən xəstə müvazinatını itirir.
Ürəyin işemik xəstəliyinə adətən yüksək təzyiq, şəkərli diabet xəstəliyi, zərərli vərdişlər və ən çox da irsi faktor səbəb olur.
Ürəyin işemik xəstəliyi ürəkdə qan dövranının pozulmasına, ürək ritminin pozulmasına, ürəkdə durğunluğun əmələ gəlməsinə səbəb olur ki, bu da ürəkdə infarkta səbəb olur.
Bu xəstəlik əvvəllər 40 yaşdan yuxarı xəstələrdə baş verirdisə, indi həkimlər 30 yaşında da xəstələrə rast gəldiklərini deyirlər. Tez həzm olunmayan yüksək kaloroli qida, pis həyat tərzi, siqaretdən asılılıq , spirtli içkilər və əsasən də irsi faktor bu xəstəliyin tezləşməsinə səbəb olur.
Ürəyin işemik xəstəliyindən ən çox kişilər əziyyət çəkir. Qadınlarda olan estrogen hormonu onları bu xəstəlikdən qoruyur. Ancaq menopauza dövründə bu hormonun miqdari azalır və qadınlar da ürəyin işemik xəstəliyindən əziyyət çəkirlər.
Bu xəstəlikdən qorunmaq üçün nə etməliyik:
1. Yağlı, hisə verilmiş qidalardan uzaq durmalı.
2. Balıq məhsullarından, duru yağlardan istifadə etməli.
3. Zərərli vərdişlərdən uzaq durmalı.
4. Ən azı ildə bir dəfə ürək həkiminə profilaktika məqsədilə müraciət etməli.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 937   Tarix: 30 yanvar 2023
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Təhlükəli virusun yeni ştammının yayılması ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının nümayəndələri insanlar üçün böyük təhlükə yaradan H5N1 "quş qripi"nin yeni ştammının yayılması ilə bağlı həyəcan təbili çalır.   -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar bildirirlə

.

Çay içərkən bu səhvə yol verməyin

Azərbaycanda ən çox istehlak edilən mayelər arasında yer alan çay tək başına istifadə edildikdə zərərli içki sayılmır. Lakin çay içərkən edilən bir səhv mədə və böyrəklərinizə ciddi zərər verə bilər. -a istinadən xəbər veri

.

İki həftədə bir dəfə pəhrizi pozmaq olar - Zərərsizdir

Sağlam qalmaq üçün yağlı, şirin və çox duzlu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Ancaq iki həftədə bir dəfə zərərli yemək sağlamlığa o qədər də böyük zərər verməz. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinolo

.

Düzgün yastıq seçimi rahat yatmağa kömək edir

Gərgin iş günündən sonra çarpayıda rahat yatmaq, yorğunluğu atmaq, ertəsi gün təravətli oyanmaq hər kəsin arzusudur. Təəssüf ki, əksəriyyət yaxşı yata bilmədiyini deyir. Bunun əsas səbəblərindən biri yastığın düzgün seçilməməsidir

.

Qulaq cingildəməsinin elmi izahı

Qulaqlardakı davamlı səslər təhlükəli bir siqnal ola bilər. Bu əlamətin səbəbinin B12 vitamini çatışmazlığı olduğu bilinir. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bu əlaməti "tinnitus" adlandırırlar. Bu əlaqəni

.

Bu insanlara tatu olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Tatu bəzi insanlar üçün qəti şəkildə zərərlidir. . Milli. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dermatoloq-kosmetoloq Svetlana Jaboeva müsahibəsi zamanı deyib. Həkimin sözlərinə görə, tarixdə dəri xərçəngi, melanoma, skuamö

.

Qaraciyərimiz bu 5 qidanı sevir

Pəhrizinizə müəyyən qidaları daxil etməklə qaraciyərin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz.   -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu 5 qida qaraciyərin sağlamlığında xüsusi rol oynayır

.

Damarları təmizləyən və təzyiqi salan çox sadə TƏBİİ VASİTƏ

Xolesterinin əsas hissəsi (75%) qaraciyərdə sintez olunur, daha az hissəsi isə (25%) orqanizmə qida ilə daxil olur. -a istinadən xəbər verir ki, xolesterin həyati vacib maddədir - bütün hüceyrələrin membranlarına daxildir

.

Duzlu yemək də xərçəng yaradır – Onkoloq

Yağlı, qızarmış qidaların xərçəng riski yaratdığını bilirdik. Artıq duzlu qidalar da bura daxil edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Yevgeniy Çeremuşkin bu qidaları nə ilə əvəz etmək yollarını açıqlayıb. "Xərçəngdə

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik qadin dunyasi yemek reseptleri gəlin qaynana üzdə civzələr xiyar tutmasi günel facebook kosmetika hakışda novruza aid hakışta tapmacalar bürcler haxisda