Uşaqların qidalanmasındakı yanlışlar - Həkimdən ÇAĞIRIŞ

Uşaqların qidalanmasındakı yanlışlar - Həkimdən ÇAĞIRIŞUşaqların sağlam qidalanması onların gələcək inkişafına təsirsiz ötüşmür. Hər bir valideyn uşağının gələcəkdə daha sağlam, cəmiyyətə yararlı olması üçün əlindən gələni etməyə çalışır. Bəzi gənc analar isə onları necə qidalandırmaq lazım olduğunu bilmirlər.
Maraqlıdır, uşaqlar əslində necə qidalanmalıdır?
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı lent.az-ın suallarını cavablayan Sara Mansurova bildirib ki, körpələr müəyyən bir yaşa qədər təbii qidalanmalıdır:
"Təbii qida dedikdə ana südü nəzərdə tutulur. Uşaqların 1 yaşa qədər düzgün qidalanması onların gələcək inkişafı üçün olduqca vacibdir. Müasir zamanda bir çox gənc analar uşaqları döşlə əmizdirmədən imtina edirlər, lakin bu düzgün deyil. Uşaqlar 1 yaşa qədər ana südü ilə qidalanmalıdır. Çünki ana südünün tərkibində olan bir çox maddələri, süni qidadan almaq mümkün deyil. Bundan başqa təbii qidalanmaya, vitamin D və 4 ayından sonra dəmir əlavə edilir. Bunları meyvə şirələri ilə də əvəz etmək olar. Amma vitamin D mütləq 21 günündən verilməlidir. 6 ayından sonra isə uşağın qidasına əlavələr etmək olar. Bu əlavələr sıyıqlar (kaşalar), meyvə-tərəvəz püreləri (gül kələmi, kartof və s.), peçenyelər nəzərdə tutulur. Ancaq süni qida alan uşaqlara 4 ayından həmin əlavə qidalar məsləhət görülür. Uşaqlara ana südünü 2 yaşa qədər vermək olar. 2 yaşdan sonra uşağa ana südü vermək mənasızdır. Amma 1 yaşından sonra uşaqlara, böyüklərin yedikləri yeməklərdən verilməlidir. Çünki artıq 1 yaşdan sonra ana südünün tərkibində olan inqiridentlər uşağın inkişafına kifayət etmir".
"Fastfood", tez hazırlanan yeməklərlə bağlı isə həkimin xüsusi çağırışı oldu:
"Onları ümumiyyətlə uşaqlara vermək məsləhət deyil. Ən azından 5-6 yaşa qədər həmin qidalardan uşaqları uzaq tutmaq məsləhətdir. Hamıya bəllidir ki, həmin qidaların tərkibində kanserogen maddələr var ki, şişin yaranmasına, mədə bağırsaq probleminə, eyni zamanda piylənməyə gətirib çıxarır".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1226   Tarix: 02 yanvar 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Yaponların uzunömürlü olmasının SİRRİ - Hər gün bunu edirlər

Moskvada gözlənilən ömür uzunluğu orta hesabla rekord həddə - 78 yaşa çatıb. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Moskvanın Əmək və Əhalinin Sosial Müdafiəsi Departamentinin rəis müavini, Moskvanın uzunömürlülük proqramını

.

Ömrü uzadan məşğuliyyətlər BUNLARDIR

"Gəzinti, bağçılıq, sevimli işlə məşğul olmaq və kitab oxumaq ömür uzunluğuna müsbət təsir göstərir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanın Severnoye Tuşino Herontoloji Mərkəzinin həkim-geriatrı Fyodor Semeno

.

Soğan doğrayanda gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün 3 SADƏ ÜSUL

Soğan doğramaq əksər hallarda göz yaşı ilə nəticələnir.   -a istinadən xəbər verir ki, soğan doğrayarkən gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün onu dondurucuda 30 dəqiqə saxlamaq lazımdır. Soyuq temperatur fermentləri

.

Hamilə qadınların boyu niyə qısalır? – İZAH

Hamiləlik dövründə onurğanın əyriliklərinin artması səbəbindən qadının boyu kiçilir və bu, tamamilə təbii prosesdir. -a istinadən bildirir ki, bunu həkim-osteopat Dmitri Simkin açıqlayıb. Həkim prosesi belə izah edir:. "Qadını

.

Yazda xəstələnməmək üçün bu vitaminləri qəbul edin

Fəsil dəyişkənliyi səbəbindən insanlar daha çox yaz və payız fəslində viruslara yoluxur. Dəyişən hava və zəifləmiş bədən infeksiyalar və digər viruslar üçün münbit zəmindir. .   -a istinadən bildirir ki, bu zaman xəstələnməmə

.

Səhər, nahar və şam yeməyini nə vaxt yeməlisiniz?

Həyatın müasir ritmi həmişə qida qəbuluna, xüsusilə səhər yeməyinə lazımi diqqət yetirməyə imkan vermir. Bir çoxumuz səhər yeməyini atlayırıq və ya yolda yeyirik. Ancaq bu yanaşmanın sağlamlığımız və çəkimiz üçün mənfi nəticələr

.

Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?

Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur. Bəşəriyyət üçü

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri gelinlikler sac duzumleri merlin monro xina haqqinda melumat neyrosirkulyator distoniya qadın haqqinda kosmetika bayatilar qiz evi ucun hüzeyir hacibəyov haxisda haxista