ÜST ən zərərli məhsulların siyahısını hazırlayıb

ÜST ən zərərli məhsulların siyahısını hazırlayıbÜmumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) "qara siyahı" reytinqini tərtib edib. Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, hər kəsə mağazaya gedərkən bu qara siyahını xatırlamağı tövsiyə edir.
Kolbasa və hisə verilmiş ət
Kolbasa, sosislər, hisə verilmiş ətlər və s. bu kimi məhsulların hamısında mənşəyi məlum olmayan heyvani yağ və ya (daha da pis) işlənmiş bitki yağları var. Bu, yalnız artıq çəki və piylənmə deyil, bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini də artırır.
Başqa bir məqam. Kolbasa və bu qəbildən olan qidaların hazırlanması üçün istifadə müddəti ötmüş məhsullar istifadə olunur, bu da beş qat daha ziyanlıdır deməkdir. Emal zamanı maye tüstü, ümumiyyətlə insan orqanizminə uyğun olmayan boyalar, dadlandırıcı və kimyəvi maddələrdən istifadə olunur.
Bu səbəbdən, 2015-ci ildə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) kolbasa və kolbasa məhsullarını orqanizmə zərər dərəcəsinə görə kimyəvi asbest və tütünə bərabərləşdirib.
Qızartma ət
Bişmiş qabığı iştahaaçan görünür. Ancaq əslində bu qlikasiyanın (CNG) son məhsuludur. CNG molekulları nədir? Mümkün qədər aydın dillə izah etsək, CNG həll olması çətin və parçalanmaya davamlı molekullardır (təbii olaraq xaric oluna bilməz), ancaq kimyəvi cəhətdən aktivdir: qan damarlarının daxili divarlarına yığılır və bədəndə bir çox iltihab prosesinə təkan verir.
Nəticədə, ürək-damar xəstəliklərinin (infarkt və insult da daxil olmaqla) inkişafına, səhhətin zəifləməsinə, başgicəllənməyə və orqanizmin vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb olan damarlar zədələnir.
Tortlar və muzlu kekslər
Tortlar və çörəklər piylənməyə sürükləyən ən sürətli karbohidratlardır. Mədəaltı vəzdə qeyri-kafi bir insulin reaksiyasına səbəb olur; qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına, sonra dərhal kəskin düşməsinə səbəb olur.
Belə "yelləncəklər" kilo almağa təsir eləməsə də, hiperinsulinemiya və insulinə müqavimət mexanizmlərini işə salır - bu şəkərli diabet, ürək-damar xəstəlikləri və hüceyrələrin və toxumaların sürətli qocalması ilə müşayiət olunur.
Eyni zamanda, şirin tortlarda faydalı maddələr, vitaminlər və minerallar yoxdur.
Milksheyklər
Hələ uşaqlıqdan mədəaltı vəzi üçün ən ağır bir zərbə. Bu qədər miqdarda şəkər və yağ emal etmək üçün orqanizmin çox miqdarda insulin ayırması lazımdır. Bu da xüsusilə uşaq orqanizmi üçün təhlükəlidir.
Pivə
Bir çox insan aşağı dozalı pivənin təhlükəli olmadığını düşünür. Nahaq yerə. Birincisi, pivə qaçılmaz şəkildə bel və qarına yatırılan boş kaloridir. İkincisi, pivə, digər spirtlər kimi, mədə-bağırsaq və selikli qişasına zərərli təsir göstərir. Yəni qastrit, insult və ya infarkt keçirmək riskləri artır.
Üçüncüsü, köpüklü içki tərkibindəki maya bağırsağın bakterial florasını dəyişdirir - bunlar həzm problemidir və orqanizmin vaxtından əvvəl qocalmasıdır.
Pivə kişilər üçün xüsusilə zərərlidir: Zəngin olduğu fitoestrogenlər, endokrin pozğunluqlarına, potensialın və libidonun azalmasına səbəb olan testosteron istehsalını maneə törədir, eyni zamanda qarın böyüyür.
Yarımfabrikatlar
Hazır və yarı hazırlanmış dondurulmuş yemək həyatımızı asanlaşdırmaq üçün hazırlanmışdır. Ancaq hər hansı bir yarımfabrikat, genetik olaraq dəyişdirilmiş soya, duz, həmçinin zərərli kimyəvi tərkibi olan stabilizatorlar və ləzzət artırıcı maddələrdir.
Eyni zamanda yarı bitmiş məhsullarda faydalı maddələr yoxdur (dondrulma səbəbindən).
Absinte
Yovşan, şüyüd və şirin cirədən hazırlanan içki tərkibində thujone adlı zəhərli bir kimyəvi maddə var. İnsan bədəni üçün zəhərlidir və psixotrop təsir göstərir: asılılıq yaradır və halüsinogenə yaxın bir vəziyyətdir. Tədqiqatlara görə, absinte intihar meyllərinin, təcavüzkarlığın və hətta epilepsiyanın inkişafına kömək edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1079   Tarix: 01 may 2020
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu balıq növü xərçəngə səbəb olur

Mütəxəssislər xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli balıq növünü açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, həftədə ən azı iki dəfə pəhrizinizə balıq daxil etmək lazımdır. . Balıq sağlamlığı qorumaq üçü

.

Süni ət orqanizmə necə təsir edir? - Sınaqdan keçirildi: ŞOK NƏTİCƏ

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Mandarinin zərəri faydasından çoxdur – Həkim

Noyabr-dekabrın ən populyar meyvəsi mandarin - narıngi sən demə, qaraciyərə zərərli imiş. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Nataliya Lazurenko danışıb. "Hər gün mandarin yeyənlə

.

Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?

Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur. Bəşəriyyət üçü

.

Kimlərə portağal yemək olmaz?

Portağal son dərəcə sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Uşaqlar niyə valideynlərini eşitmirlər? - 3 əsas səbəb

Bir çox valideynlər uşaqların itaətsizliyi və anlaşılmazlığı problemi ilə üzləşir. Buna məhəl qoyulmasa, hər şey daha da pisləşəcək.   -a istinadən xəbər verir ki, uşağın itaətsizliyinin səbəbini düzgün müəyyən etsəniz, hərəkətləriniz

.

Təzyiq dərmanını səhər, yoxsa axşam içməli?

Hipertoniyaya qarşı təzyiq salıcı dərmanları günün hansı saatında içmək lazımdır ki, xəstələr özlərini qorusun?. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı həkimlər Yelena Malışeva və German Gandelman hipertoniklərə tövsiyələ

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. -a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, xroniki başgicəllənmə hallarının 65-70%-i qulaq xəstəliklər

.

İş yerinizi tez-tez dəyişirsinizsə, bunun 3 SƏBƏBİ var

Çox vaxt insanlar məsuliyyətlə işi seçir və uzun illər orada qalırlar. Amma bir qrup insan var ki, fəaliyyət sahələrini aktiv şəkildə dəyişirlər. Belə qeyri-sabitliyin səbəbi nə ola bilər?.   -a istinadən bunun səbəblərin

turlar.az

sonxeber.az kosmetik vasiteler kosmetika mehsullari geyim seçimi küncüt yağı 1 hefteye 5 kq ariqlamaq cəlil məmmədquluzadə dil haqqinda atalar sozleri kosmetika qızlıq pərdəsi aysel sanama qizliq perdesi novruz bayramina aid hakistalar