ÜST ÖLDÜRƏN QİDALARIN SİYAHISINI AÇIQLANDI
SİYAHI
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, dünyada təxminən 5 milyard insan bu qidaları istehlak etdiyinə görə sağlamlığını təhlükəyə atır.
Bu yedikləriniz ürək xəstəlikləri, diabet və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərə səbəb olur.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) kolbasa, bastırma, sosis və bənzəri işlənmiş ətlərin xərçəngə səbəb olduğunu açıqlayıb.
Qurumun dərc etdiyi hesabatda gündə 50 qram işlənmiş ət yeməyin kolon xərçənginə tutulma riskini 18% artırdığı qeyd edilib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı qırmızı ətin "xərçəngə səbəb ola biləcəyi" barədə xəbərdarlıq edir, lakin bu mövzuda məlumat məhduddur.
TRANS YAĞ VƏ MARQARİN
Xüsusilə iri müəssisələrdə istifadə olunan hidrogenləşdirilmiş yağlar, yəni maye yağın xüsusi üsullarla bərkidildiyi yağlar orqanizmə zərər verə bilər. Sənaye trans yağlarının zərərləri də son illərdə aktual mövzu olub və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı sənaye trans yağlarının tamamilə aradan qaldırılması üzərində işləyir.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) dünyada təqribən 5 milyard insanın ürək xəstəlikləri və ölüm riskinin artmasına səbəb olan zərərli trans yağlarına qarşı müdafiəsiz olduğunu açıqlayıb.
Çoxumuza məlumdur ki, bütün yağlar içərisində marqarin ən zərərlidir tərkibdir.
Marqarin istehsalında istifadə olunan trans yağ, kalium sorbat, trans yağ, soya yağı və qida boyaları bu məhsulu zərərli edir. Marqarin yerinə mümkün qədər təbii bitki yağlarından istifadə etmək daha sağlamdır.
TƏKRAR İSTİFADƏ EDİLƏN QIZARTMA YAĞLARI
Restoranlarda qızartma yağlarının dəyişdirilmədən uzun müddət istifadə edilməsi də onların daha çox zərərli olmasına səbəb olur.
Ən sağlam qızartma az miqdarda zeytun yağı ilə unsuz qısa müddətdə edilən qızartmadır. Bundan başqa qızartma nəinki yeməyin faydalı tərkibini məhv edir, hətta onun zərərli olmasına səbəb olur.
ŞƏKƏR
Şəkər çuğundurundan əldə edilir, fruktoza və qlükozadan ibarətdir. Tərkibində zülal, yağ, vitamin və mineral yoxdur. Əksər dietoloqlar bədənin zərif ağ şəkərə ehtiyac duymadığını iddia edirlər. Yüksək miqdarda ağ şəkər qaraciyərə lazımsız yük verir və bir çox xəstəliklərin riskini artırır. Ağ şəkəri azaltdığınız zaman vücudunuz taxıl və paxlalı bitkilərdən ala biləcəyiniz şəkəri sağlam şəkildə istifadə edə bilər və şəkər ehtiyacınız qarşılanar.
Süni dadlandırıcılar arasında ən zərərli olduğu düşünülən və tədqiq edilən maddələr asesulfam kalium, monosodium glutamat, sukraloza, aspartam və natrium benzonatdır. Süni tatlandırıcıların yerinə kokos şəkəri, ağcaqayın siropu və bal kimi təbii tatlandırıcılardan istifadə etmək olar; Bununla belə, çox istifadə edildikdə zərərli ola biləcəyinə dair ekspert rəyləri də var. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı normal şəkərin gündə 25 qramı keçməməli olduğunu deyir.
KONSERVLƏR
Ümumiyyətlə, qablaşdırılmış qidaların əksəriyyətinin saxlama müddətini uzatmaq üçün onlara əlavə edilən zərərli maddələr bu məhsulları sağlamlığa zərərli edir.
Məsələn, sübut edilib ki, çipslərdə olan monosodium glutamat insan orqanizminə siqaret qədər ziyanlıdır. Hazır çipslər əvəzinə sobada incə doğranmış kartofdan və ya lavaşdan təbii çipslərinizi hazırlaya bilərsiniz.
HAZIR BULYON
Düyü plovuna, şorbaya və bir çox xörəklərə qatılan bulyonun orqanizmə vurduğu ziyan göz ardı edilməyəcək qədər ciddidir.
Bulyonların tərkibində Mono natrium glutamat (MSG) adlı zərərli maddə var. Çin duzu adlanan bu maddə mütəxəssislər tərəfindən təhlükəli hesab edilir. Bir çox xəstəliklərə səbəb olmaqla orqanizmi məhv edən məhsulun zərərləri həqiqətən inanılmazdır.
Bulyonun tərkibindəki kimyəvi maddələrə görə bədən Çin Restoranı Sindromu adlı kütləvi reaksiyaya girir və müntəzəm olaraq yeməklərdə istehlak edildikdə; Anormal ürək döyüntüsü, nəfəs almaqda çətinlik, baş gicəllənməsi və hətta alzaymer kimi xəstəliklərə səbəb olur.
Saglamolun.Az