X və Y nəsilləri diqqətli olsunlar! - Xərçəngə tutulma riskləri daha yüksəkdir

X və Y nəsilləri diqqətli olsunlar! - Xərçəngə tutulma riskləri daha yüksəkdirABŞ-da aparılan araşdırmalara görə, 1965-1980-ci illər arasında doğulmuş "X nəsli" və 1981-1996-cı illərdə doğulan "Y nəsli" əvvəlki nəsillərə nisbətən daha yüksək xərçəng riskinə malikdir.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, "The Lancet Public Health" jurnalında dərc olunan araşdırma çərçivəsində Amerika Xərçəng Cəmiyyətinin alimləri 2000-ci ildən 2019-cu ilə qədər 34 növ xərçəng diaqnozu qoyulmuş, 25-84 yaş arasında olan 23 milyondan çox xəstənin məlumatlarını təhlil ediblər.
Tədqiqatçılar X və Y nəsillərinin əvvəlki nəsillərlə müqayisədə döş, mədəaltı vəzi və mədə xərçəngi də daxil olmaqla, 17 xərçəng növünə tutulma riskinin artdığını müəyyən ediblər.
Bundan əlavə, 1920-ci ildən bəri hər nəsildə 17 xərçəng növündən 8-nin riskinin tədricən artdığı müəyyən edilib.
Tədqiqat çərçivəsində 1990-cı ildə doğulanlarda yumurtalıq xərçəngi riskinin yaşlı insanlara nisbətən 12 faiz, uşaqlıq yolu xərçəngi riskinin isə 169 faiz daha yüksək olduğu diqqət çəkib.
Tədqiqatçılar, həmçinin 1990-cı ildə doğulanlarda mədəaltı vəzi, böyrək və nazik bağırsaq xərçənginə tutulma nisbətinin də 1955-ci ildə doğulanlara nisbətən 2-3 dəfə çox olduğunu bildiriblər.
Araşdırmanın müəlliflərindən olan Əhmədin Cemal bu nəticələrin X və Y nəsillərində artan xərçəng riskinin səbəbləri və həll yollarının tapılmasının vacibliyini vurğuladığını qeyd edib.
"Dövlət səviyyəsində effektiv müdaxilələr edilməzsə və gənc əhalidə xərçəng riski insanlar qocaldıqca gələcəyə daşınarsa, xərçəngə qarşı onilliklər ərzində əldə etdiyimiz irəliləyişləri dayandıracaq və ya geriyə getməyimizə səbəb olacaq bir "xərçəng epidemiyası" ilə üzləşə bilərik", - deyə tədqiqatçı xəbərdarlıq edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 913   Tarix: 07 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Əzələ ağrısının səbəbi belə tərkibli dərmanlar imiş

Kolumbiya Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, xolesterini azaltmaq üçün geniş istifadə olunan statin dərmanları bəzi insanlarda əzələ ağrısına yol aça bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Clinical Investigation"

.

Uzun ömür yaşamaq istəyirsinizsə, yatın

Pis yuxu rejimi beynin "təmizlənməsinə" mane olur və toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə alimlər xəbərdarlıq edir. Beyin toxumalarında yığılan toksinlərin, o cümlədən Alzheimer xəstəliy

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

turlar.az

reseptler qadin sayti geyim seçimi 1 hefteye 5 kq ariqlamaq saç kəsimləri 2025 mesameler ucun maskalar zirinc haqqinda kosmetika mikayıl abdullayev buga burcu hakiwda maskalar aysel