Xərçəngə səbəb olan 10 qida

Xərçəngə səbəb olan 10 qidaQidalanma vərdişləri nəzərə alınmazsa, xərçəng riskinin artması qaçılmaz ola bilər.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, bədənimizdə hər gün əmələ gələn sərbəst radikallar DNT-mizi zədələyə və xərçəng riskini artıra bilər. Antioksidantlarla zəngin meyvə və tərəvəzlər oksidləşdirici stresslə mübarizə apararaq xərçəng riskini azalda bilsə də, kanserogen qidaların istehlakı riski artıra bilər.
Xərçəngə səbəb olan 10 qida:
- Şəkər. Kanserogen qidalar arasında əhəmiyyətli bir yerə sahib olan şəkər qanda şəkərin ani artımının xərçəng riskini artırdığını göstərən araşdırmalarla əlaqələndirilib.
- Taxıl. Səhər yeməyi çox vaxt günün ən vacib yeməyi hesab olunur, lakin səhər yeməyinə dənli bitkilərlə başlamaq orqanizminizə zərər verə bilər. Çünki bu növ qidalar tez-tez yüksək səviyyədə emal edilir və zərif şəkərlərlə yüklənir.
- Hazır qidalar. Xərçəng riskini azaltmağın mühüm yolu hazır qidalardan uzaq durmaqdır. Tədqiqatlar, hazır qidaların artan istehlakı ilə xərçəng riski arasında birbaşa əlaqə olduğunu göstərir.
- Qazlı içkilər. Qazlı içkilərin tərkibinin çoxu yüksək fruktoza qarğıdalı siropundan gəlir. Bu növ şəkər tez metabolizə olunur və bədəndə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.
- Yoqurt. Yoqurt sağlam qida hesab edilir, lakin bəzi yoqurtlarda desertlər kimi yüksək miqdarda şəkər ola bilər. Xüsusən də meyvə ətirli yoqurtlar çox vaxt sağlamlığa zərər verə bilən şəkər və əlavələrlə doludur.
- Hazır çörəklər. Hazır çörəklər tərkibindəki hidrogenləşdirilmiş yağlara və çox vaxt kalium bromat kimi əlavələrə görə ultra işlənmiş qidalar kateqoriyasına daxil edilir.
- Hazır smuzilər: Mağazadan alınan smuzilər çox vaxt gözlənildiyindən daha çox şəkər ehtiva edə bilər, ona görə də sağlam seçim kimi görünsə də, əslində çox şəkər ehtiva edə və sağlamlıq üçün risklər yarada bilər.
- Hazır salat sousları. Salat ümumiyyətlə sağlam bir seçim kimi görünsə də, ona əlavə edilən hazır souslar salatın sağlamlıq dəyərini azalda bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 975   Tarix: 18 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Belə məşq heç bir işə yaramır - Mif imiş

Göz gimnastikasının görmə qabiliyyətini bərpa etməsi ilə bağlı fikirlər elmi baxımdan doğru deyil. xəbər verir ki, bunu rusiyalı oftalmoloq Angelina Kazantseva bildirib. Onun sözlərinə görə göz üçün edilən məşqlər görməni

.

Uzun ömür yaşamaq istəyirsinizsə, yatın

Pis yuxu rejimi beynin "təmizlənməsinə" mane olur və toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə alimlər xəbərdarlıq edir. Beyin toxumalarında yığılan toksinlərin, o cümlədən Alzheimer xəstəliy

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

turlar.az

geyim necə seçməli qadın geyimi donlar 2025 dirnaq ucun maska dirnaq uzatmaq yollari nar bilerziyi salati 2025 payiz qis kolleksiyasi kosmetika banan janrlar usaq geyimleri gozellik prostat