Xərçəngə səbəb olan 10 qida

Xərçəngə səbəb olan 10 qidaQidalanma vərdişləri nəzərə alınmazsa, xərçəng riskinin artması qaçılmaz ola bilər.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, bədənimizdə hər gün əmələ gələn sərbəst radikallar DNT-mizi zədələyə və xərçəng riskini artıra bilər. Antioksidantlarla zəngin meyvə və tərəvəzlər oksidləşdirici stresslə mübarizə apararaq xərçəng riskini azalda bilsə də, kanserogen qidaların istehlakı riski artıra bilər.
Xərçəngə səbəb olan 10 qida:
- Şəkər. Kanserogen qidalar arasında əhəmiyyətli bir yerə sahib olan şəkər qanda şəkərin ani artımının xərçəng riskini artırdığını göstərən araşdırmalarla əlaqələndirilib.
- Taxıl. Səhər yeməyi çox vaxt günün ən vacib yeməyi hesab olunur, lakin səhər yeməyinə dənli bitkilərlə başlamaq orqanizminizə zərər verə bilər. Çünki bu növ qidalar tez-tez yüksək səviyyədə emal edilir və zərif şəkərlərlə yüklənir.
- Hazır qidalar. Xərçəng riskini azaltmağın mühüm yolu hazır qidalardan uzaq durmaqdır. Tədqiqatlar, hazır qidaların artan istehlakı ilə xərçəng riski arasında birbaşa əlaqə olduğunu göstərir.
- Qazlı içkilər. Qazlı içkilərin tərkibinin çoxu yüksək fruktoza qarğıdalı siropundan gəlir. Bu növ şəkər tez metabolizə olunur və bədəndə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.
- Yoqurt. Yoqurt sağlam qida hesab edilir, lakin bəzi yoqurtlarda desertlər kimi yüksək miqdarda şəkər ola bilər. Xüsusən də meyvə ətirli yoqurtlar çox vaxt sağlamlığa zərər verə bilən şəkər və əlavələrlə doludur.
- Hazır çörəklər. Hazır çörəklər tərkibindəki hidrogenləşdirilmiş yağlara və çox vaxt kalium bromat kimi əlavələrə görə ultra işlənmiş qidalar kateqoriyasına daxil edilir.
- Hazır smuzilər: Mağazadan alınan smuzilər çox vaxt gözlənildiyindən daha çox şəkər ehtiva edə bilər, ona görə də sağlam seçim kimi görünsə də, əslində çox şəkər ehtiva edə və sağlamlıq üçün risklər yarada bilər.
- Hazır salat sousları. Salat ümumiyyətlə sağlam bir seçim kimi görünsə də, ona əlavə edilən hazır souslar salatın sağlamlıq dəyərini azalda bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 965   Tarix: 18 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Qarsız qış sağlamlığımıza zərər vurur - Psixiatr

Tutqun hava və qar örtüyünün olmaması insanın psixi sağlamlığı üçün zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı psixiatr Aleksandr Semçenkov deyib. O bildirib ki, bu hallar səbəbindən səhərlər oyanmaq çətinləşir, apatiya v

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?

H3N2 ştammının yaratdığı yeni qrip dalğası artıq onlarla ölkəni bürüyüb. . -ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, yeddi mutasiyaya məruz qalan virus 30-dan çox ölkəyə yayılıb və bu da tibb işçiləri arasında narahatlı

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

turlar.az

toy makiyajlari həkim məsləhəti qadin sayti veten haqqinda atalar sözü sac horukleri qripdən qorunmaq kontrasepsiya və abort kosmetika nizami gencevi vətənə aid sperma vusale elizade xocali