Xolesterini yox edir, şəkəri tənzimləyir
Bədəninizin sağlamlığını qorumaq və xəstəliklərə qarşı müqavimət qazanmaq üçün sağlam və balanslı bir pəhrizə sahib olmalısınız. Bədəninizin həmişə sağlam yağlara ehtiyacı var. Bu sağlam yağları bəzi qoz-fındıqlardan ala bilərsiniz.
Milli.Az axşam.az-a istinadən bildirir ki, günə hər səhər qoz-fındıqla başlamaq və ya axşam onları yemək xolesterin və şəkəri balanslaşdırmağa, ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Digər qoz-fındıqlarla müqayisədə bir porsiya qovrulmuş badam lif, zülal, mono doymamış və çoxlu doymamış yağlar, maqnezium, kalsium, E vitamini, fitosterollar, fenolik turşular və sair kimi ən yüksək miqdarda qida maddələrini təmin edir. Hər səhər 6 ədəd qovrulmuş badam yeməyin bəzi faydaları bunlardır:
Boş bir mədədə qovrulmuş badam yemək, qida maddələrinin bioavailliyini artıra bilən fermentlərin sərbəst buraxılmasına kömək edir və sümükləriniz və əzələləriniz üçün əla olan E vitamini, maqnezium və kalsium kimi vitamin və mineralları bədəninizin mənimsəməsini asanlaşdırır.
Bitki zülalının yüksək mənbəyi olan badam həm də trans yağlardan azaddır və sağlam mono doymamış yağlarla zəngindir.
Onlar aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (LDL), pis xolesterolun səviyyəsini aşağı salmağa və yaxşı növ yüksək sıxlıqlı lipoproteinlərin (HDL) səviyyəsini artırmağa kömək edir. Bu, ürək sağlamlığınızı qorumağa və potensial olaraq ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Bir gecədə qovrulmuş badam beyin funksiyalarını və idrak yaddaşını yaxşılaşdırır, çünki onlar riboflavin və L-karnitinlə zəngindir. Hər səhər cəmi altı ədəd badam yemək beyin gücünüzü artırmağa kömək edə bilər.
Altı qovrulmuş badam yaxşı enerji və antioksidant mənbəyidir, bu da onları səhər yeməyinizə əlavə etmək üçün əla seçimdir. Onlar çəki idarə etməyə kömək edir, çünki onlar dolğunluq hissi verir və kalori qəbulunu azaldır.
Qovrulmuş badam şəkər xəstələri üçün əladır, çünki onlar karbohidratlarda azdır və zülal, lif və xüsusilə maqneziumda yüksəkdir, bu da qan şəkərinin artmasının və insulin müqavimətinin qarşısını alır.
Qovurma badamda olan fitik turşusunu parçalamağa kömək edir ki, bu da əsas mineralların udulmasına mane olur. Bu, badamın həzmini asanlaşdırır və şişkinliyin qarşısını alır.
Buna görə gündə təxminən 6 badam (42 kalori) yemək bir və ya iki deyil, bir çox sağlamlıq faydasına malikdir. Buna görə də super qida hesab olunur. Səhər bir ovuc qovrulmuş badam yemək mütləq tövsiyə olunur.
Milli.Az