Yumurta, yoxsa badam: Hansında daha çox protein var?

Yumurta, yoxsa badam: Hansında daha çox protein var?Yumurtanın yoxsa badamın daha çox protein ehtiva etdiyini bilirsinizmi? Protein, bədənin əsas quruluş daşlarından biri olub, əzələ quruluşu, toxuma bərpası və ümumi sağlamlıq üçün vacibdir. İnsanlar tez-tez protein mənbəyi kimi yumurta və badamı müqayisə edirlər.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, yumurta tam zülal mənbəyidir və yüksək bioloji dəyərə malikdir. Bir yumurta orta hesabla 6 qram protein ehtiva edir. Yumurta ağında təxminən 3,6 qram, sarısında isə 2,7 qram protein mövcuddur. Bundan əlavə, yumurta B12, riboflavin, xolin, selen və D vitamini ilə zəngindir. Həmçinin göz sağlamlığı üçün vacib olan lutein və zeaksantin ehtiva edir.
Digər tərəfdən, badam da yaxşı protein mənbəyidir, 28 qramı (təxminən bir ovuc) 6 qram protein təmin edir. Bununla belə, badam tam protein deyil, çünki bəzi vacib amin turşularından, xüsusilə lizindən məhrumdur. Buna baxmayaraq, badam lif, sağlam yağlar və antioksidanlarla zəngindir, bu da onu qidalandırıcı bir seçimə çevirir. Onları paxlalılar və tam taxıllar kimi digər bitki əsaslı protein mənbələri ilə birləşdirmək amin turşularının balanslı qəbuluna kömək edə bilər.
Tədqiqatlar göstərir ki, yumurtanın tərkibindəki protein daha yüksək bioloji dəyərə malikdir, yəni orqanizm onu daha effektiv şəkildə mənimsəyə bilir. Həmçinin yumurta lösin kimi vacib amin turşuları ilə zəngindir və əzələ qurmağa kömək edir. 
Arıqlamaq istəyənlər üçün isə həm yumurta, həm də badam yaxşı seçimdir. Yumurta aşağı kalorili və yüksək zülallıdır, badam isə sağlam yağlar və liflərlə zəngindir. Xüsusən bitki mənşəli qidalananlar üçün badamı digər bitki əsaslı zülallarla birləşdirmək qida balansını daha da yaxşılaşdıra bilər. Uzunmüddətli sağlamlıq üçün həm yumurta, həm də badam rasionun bir hissəsi ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 912   Tarix: 15 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

.

Ayaqda göbələk xəstəliyinin qarşısının alınması

Ayaqda göbələk xəstəliyinin qarşısının alınması. Ayaq göbələyi adətən ayaq barmaqları arasında, daban və pəncədə patogen göbələklər tərəfindən törədilən və mikoz adlanan xəstəlikdir. Adətən onixomikoz adlanan dırnaq göbələy

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

Gənclərdə ürək xəstəlikləri artmaqdadır - mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illərdə 20-30 yaş arası gənclər arasında ürək-damar xəstəlikləri və qəfil ürək tutmaları hallarında artım müşahidə olunur. "BBC News"un araşdırmasına görə, həm genetik, həm də həyat tərzi ilə bağlı amillər gəncləri

.

Hər il 11 milyon insan bu xəstəlikdən ölür - Kimlər risk altındadır?

Yoluxucu xəstəliklər və klinik mikrobiologiya üzrə mütəxəssis Dr. Müberra Hraloğlu sepsisin ölümcül nəticələri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, orqanizmin bakteriya, virus, göbələk və ya parazitləri

.

Ağciyəri qoruyan qidalar

Sərbəst radikalların ağciyər toxumasına verdiyi zərərin qarşısını ağciyərlərə faydalı qidalarla almaq mümkündür. Sitrus meyvələri, kivi, çiyələk və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər xüsusilə ağciyər üçü

turlar.az

geyim necə seçməli yaz geyimleri 2025 makiyaj etmek qaydalari münasibətlər xamali piroq qanda viruslar qabyuyan masin kosmetika zencefil seksi cinsi tapmacalar birlik