Yunun müalicəvi xüsusiyyətləri

Yunun müalicəvi xüsusiyyətləriYun qədim zamanlardan həm məişətdə, həm də təbabətdə çox geniş istifadə olunur.
Qədimdə ağır xəstələri qoyun və s. heyvanların dərilərinə bürüyüb sağaldırdılar. Yun bədəni isindirir, damarları genişləndirir, qan dövranını yaxşılaşdırır ki, bu da sağalmanı tezləşdirir.
Vaxtından tez doğulmuş, zəif uşaqları da qədimdə heyvanların yununa bürüyüb bəsləyirdilər.
Yunun bir çox faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri var:
- Yun ekoloji təmiz materialdır, insan sağlamlığına yalnız müsbət təsir edir.
- Yun yüksək hiqroskopik xüsusiyyətlərə malikdir. Yun təri asanlıqla hopdurur və bədən quru qalır. Bu səbəbdən yun yorğan-döşəkdə yatan insan tərləmir, onun bədəni "nəfəs alır".
Əksinə isə müasir materiallardan (sintepon və s.) hazırlanmış yorğanlar insanı tərlədir, "parnik effekti" yaradır. Bu xüsusilə uşaqlar üçün ziyanlıdır ki, bu hətta uşaqda qızdırmanın qalxmasına səbəb ola bilər.
Alimlər sübut edib ki, yun orqanizmdən tərlə çıxan toksinləri zərərsizləşdirmək xüsusiyyətə malikdir.
- Yunun öz müsbət energetikası var. Yun bu energetikanı öz yiyəsinə bəxş edir.
- Yun malları müxtəlif xəstəliklər zamanı müalicəvi təsir edir. Haymorit, otit, limfadenit (limfatik düyünlərinin iltihabı) zamanı yün sarıqların istifadəsi çox yaxşı kömək edir. Xəstə nahiyəni yun şərflə sarımaq olar. Belə sarıqları axşam yatmazdan əvvəl edin.
- Təbii yundan hazırlanmış sviterlər, paltarlar və s. insanın sinir sisteminə də müsbət təsir edir, sakitləşdirir.
- Baş ağrıları zamanı başınızı yun şərflə sarıyın. Bu ağrının azalmasına kömək edəcək.
- Revmatizm, radikulit, artrıt, əzələlər, bel və onurğa sütunu ağrıları zamanı yun müalicəvi təsir edir. Yun yerli qan dövranını yaxşılaşdırır ki, bu da ağrısızlaşdıran və iltihabəleyhinə təsir edir. Xəstə oynaqları, bel nahiyəsini yun şərflə sarıyın.
Dəvə yunundan hazırlanmış xüsusi kəmərlər bel ağrısı zamanı çox geniş istifadə olunur.
- Yunun tərkibində olan spesifik maddə lanolin antiseptik və iltihabəleyhinə təsirə malikdir.
- Soyuqdəymə zamanı yatmazdan əvvəl isti ayaq vannasından sonra yun corab geyinin və belə yatın.
- Maraqlıdır ki, it yunu müalicəvi xüsusiyyətlərinə görə çox yüksək qiymətləndirilir. İt yunundan hazırlanmış mallar (sviter, şərf, corablar və s.) müxtəlif xəstəliklər zamanı (oynaqlar, böyrək xəstəlikləri və s.) çox yaxşı müalicəvi kömək edir.

Saglamolun.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 2014   Tarix: 20 yanvar 2017
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

turlar.az

makiyaj instagram kosmetoloq sac duzumleri tutmalar səyahət körpə gəzintidə qadın saytı kosmetika hekaye janri zehmet ve zinet hakışta arxadan olmag yumurta