1975-ci ildən sonra doğulanlarda xərçəng riski artıb - ARAŞDIRMA

1975-ci ildən sonra doğulanlarda xərçəng riski artıb - ARAŞDIRMASon illərdə xərçəng xəstəliyi bütün dünyada durmadan artır. Aparılan araşdırmalara görə, mədə xərçənginin yayılması riski 20 yaşa qədər azalıb. Yəni xəstəliyin arealı gəncləşib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, hazırda dünyada erkən dönəmdə aşkarlanan xərçəngin əməliyyatsız müalicə üsulları gündəmə gəlib. Türkiyəli professor Erdem Akbal məsələ ilə bağlı açıqlama verib.
Onun sözlərinə görə,1975-ci ildən sonra doğulan şəxslərin mədə xərçənginə meyilliliyinin daha da artmasının şahidi oluruq. Xərçəngi erkən mərrhələdə təşhis etmək lazımdır ki, hər hansı bir endoskopik müdaxilə və müayinə keçirə bilək. Bəzən bu müayinənin zərərli olduğu şübhəsi ilə ondan qaçırlar. Lakin hər tibbi müdaxilənin minimal riksləri olur. Ancaq faydası çox yüksəkdirsə riskər barədə xəstələr ilə danışıb müayinəni aparmaq gərəkdir.
Professor bildirib ki, hətta heç bir şikayəti olmayanlar belə müayinə olunmalıdır. Bir neçə il əvvələ qədər yoğun bağırsaq xərçəngi 50 yaşdan etibarən müşahidə edilirdisə, indi bu yaş 45-ə düşüb və sürətlə gəncləşir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1518   Tarix: 13 fevral 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Elektron siqaretlər niyə qadağan olunur? - Deputat açıqladı

"Elektron siqaretlərin Azərbaycanda idxalı, istehsalı, satışı və istifadəsinin qadağan olunması ilə bağlı qanunvericiliyə təklif olunan dəyişikliklər ictimai sağlamlıq baxımından əsaslandırılmış və vaxtında atılan addımdır"

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

turlar.az

qaşların formalari həkim məsləhəti geyim və ayaqqabılar aparici serxan keremoglu körpə və ona qulluq cinsi münasibət yemək reseptləri kosmetika oyunlar aslan qiz evi ucun tut ağacı tutdudu xanım az