2050-ci ilə qədər milyonlarla insan xərçəng riski ilə üz-üzə qalacaq - Düyüyə görə

2050-ci ilə qədər milyonlarla insan xərçəng riski ilə üz-üzə qalacaq - Düyüyə görəABŞ-da aparılan bir araşdırma iqlim böhranı səbəbiylə düyüdə arsen miqdarının artdığını və Asiyada milyonlarla insanın xərçəng riski altında olduğunu ortaya qoyub.
Milli.Az xəbər verir ki, Lancet Planetary Health jurnalında dərc edilən yeni araşdırmaya görə, düyüdə arsen miqdarı iqlim dəyişikliyi səbəbindən artır. Bu, xüsusilə Asiya ölkələrində 2050-ci ilə qədər milyonlarla insanı xərçəng riski ilə üz-üzə qoya bilər.
ABŞ-ın Kolumbiya Universitetinin alimləri bildirirlər ki, temperaturun 2 dərəcədən yuxarı qalxması və atmosferdəki karbon dioksid səviyyəsi arsen kimi zərərli maddələrin düyü dənələrinə daha asan keçməsinə şərait yaradır.
Araşdırmalar göstərir ki, çəltik əkilən torpaq və suvarma suyu arsenlə çirklənərsə, çəltikdə qeyri-üzvi arsenin səviyyəsi təhlükəli şəkildə artır. Düyü də bişirilərkən istifadə olunan sudan arsenik ala bilir.
Arsenin məruz qalması ağciyər, sidik kisəsi və dəri xərçəngi, həmçinin ürək xəstəlikləri, şəkərli diabet, hamiləlik problemləri, neyroinkişaf pozğunluqları və immun sistemi problemləri də daxil olmaqla bir çox xərçəng növləri ilə əlaqələndirilir.
Proqnozlara görə, 2050-ci ilə qədər təkcə Çində düyüdə olan arsen səbəbiylə 13,4 milyon xərçəng hadisəsi ola bilər. Bölgədə on milyonlarla yeni xərçəng hadisəsinin ortaya çıxacağı gözlənilir.
Tədqiqatçılar arsenin təsirini azaltmaq üçün aşağıdakı tədbirləri tövsiyə edirlər:
- Arsenin udulmasını azaldan düyü sortlarının inkişafı,
- çəltik sahələrində torpaq və su idarəçiliyinin təkmilləşdirilməsi,
- İctimai səhiyyə məlumatlandırma kampaniyaları vasitəsilə ictimai məlumatlılığın artırılması. sağlamlıq riskləri deməkdir.
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 992   Tarix: 01 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

turlar.az

reseptler həkim məsləhəti geymler 2025 2025 qis modasi displaziya baliq qulagi el isleri doğuş sonrası seks kosmetika qoğalın nağlı nizami gencevi suni mayalanma baliq burcu intim