Albalının daha bir SİRRİ AÇILDI: Hər yarpağında həyat var
İdman həkimi, dietoloq-dietoloq Anton Brykin ən faydalı meyvə və giləmeyvələrin adlarını açıqlayıb.
Milli.Az xəbər verir ki, o, Gazeta.ru-ya müsahibəsində həmin meyvələrin xüsusiyyətlərindən danışıb.
O bildirib ki, təbii şəraitdə yetişdirilən, dondurulmayan, konservləşdirilmədiyi üçün mövsümi meyvə və giləmeyvələri seçmək daha yaxşıdır.
Brykin deyib ki, yazın ən faydalı meyvələrindən biri almadır. O qeyd edib ki, bu meyvə qiymətli askorbin turşusu, kalium, silisium, kobalt, molibden, mis və xrom mənbəyidir. Alma beyin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, immuniteti dəstəkləyir. Bundan əlavə, bişdikdə, öd daşı əmələ gəlməsinin qarşısını alırlar.
Portağal çox faydalıdır, tərkibində çoxlu miqdarda C, B vitaminləri və bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdıran lif var. Meyvə əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıracaq və immunitet sistemini gücləndirəcək, o cümlədən xəstəlikdən sonra. Və təzə sıxılmış portağal suyu iştahı stimullaşdıracaq, toksinləri çıxaracaq və aterosklerozla mübarizə aparmağa kömək edəcək.
Digər sağlam meyvə avokadodur. Ekspertin sözlərinə görə, onun tərkibində çoxlu doymamış yağ turşuları, K, E və B9 vitaminləri, həmçinin kalium, fol və askorbin turşusu var. Avokado ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldacaq, həzmi yaxşılaşdıracaq, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıracaq, osteoporozun qarşısını almağa kömək edəcək, oynaqları və sümükləri gücləndirəcək.
O həmçinin yazda mövcud olan giləmeyvələrdən albalı, yabanı çiyələk və çiyələkləri seçib. 100 qram albalıda gündəlik C vitamini ehtiyacının 20%-i, yarpaqlarında isə daha çox olur. Soyuqdəymə zamanı çaya əlavə etmək yaxşıdır.
Bu giləmeyvə tərkibində kobalt, silikon, kalium və melatoninə bənzər bir maddə var. Yüngül sakitləşdirici təsir göstərir, normal həzmi təşviq edir, qəbizliyə kömək edir, ürək dərəcəsini normallaşdırır, tromboz riskini azaldır və qanın laxtalanmasını yaxşılaşdırır.
Çiyələk kalium, maqnezium, C vitamini, meyvə turşuları və liflə zəngindir. Ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qan təzyiqini normallaşdırır, ödemi aradan qaldırır və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Tərkibində sümükləri gücləndirən kalsium və ftor da var.
Və nəhayət, çiyələk. Tərkibində askorbin turşusu, molibden, manqan və mis var. Təzə giləmeyvə və onların həlimi həzmi yaxşılaşdırır. Çiyələyin iltihab əleyhinə təsiri qastrit, kolit, dizenteriya üçün faydalıdır. Bu, aterosklerozdan əziyyət çəkən insanlar, böyrək, sidik kisəsi və dalaq xəstəlikləri olanlar üçün yaxşı məhsuldur. (publika.az)
Milli.Az / news.milli.az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Şəbnəm Tovuzlunun oğlu ÇEMPİON OLDU
Nə qədər olmaz desək də, dolanışığa görə o mahnılar olacaq' - Əməkdar artist
Almaxanımın konsertinə biletlər tam satıldı
Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu
Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?
Gangam style'ın ulduzuna polis basqını - Psixotrop dərmanlar müsadirə olundu
Qoncanın yeni layihəsi bəlli oldu
Həyat yoldaşımın ilk evlilikdən olan oğulları ilə dostam
Kamilə Nəbiyeva oğul anası oldu