AQTA-dan dondurmalarla bağlı vətəndaşlara müraciət

AQTA-dan dondurmalarla bağlı vətəndaşlara müraciətAzərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) dondurmalarla bağlı vətəndaşlara müraciət edib.
Agentlikdən bildirilib ki, AQTA tərəfindən ölkədə istehsal olunan və ölkəyə idxal edilən qida məhsulları üzərində risk əsaslı nəzarət tədbirləri həyata keçirilir:
"Bütün qida məhsulları kimi dondurmalar da risk əsaslı nəzarətə cəlb edilir. Məhsullardan nümunələr götürülərək Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun müvafiq laboratoriyalarında müayinələrdən keçirilir. Müayinələr nəticəsində təhlükəsizlik göstəriciləri uyğun olduqda dondurmalar yerli bazarda sərbəst ticarət dövriyyəsinə daxil edilir. Eyni zamanda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi əhalinin sağlamlığının qorunması istiqamətində mütəmadi olaraq monitorinqlər həyata keçirir. Bakı şəhəri də daxil olmaqla, respublikanın bütün regionlarında konkret faktlara əsaslanan müraciətlər daxil olduqda dərhal araşdırma aparılır və qanunvericiliyə uyğun tədbirlər görülür. Əgər vətəndaşların dondurmalar ilə bağlı hər hansı narahatlığı olarsa, bu barədə konkret faktlarla Agentliyin "1003-Çağrı Mərkəzi"nə zəng edib məlumat verə bilərlər".
Agentlik insanları dondurma alarkən diqqətli olmağa çağırır:
"Kənar təsirlərə - istiyə, soyuğa, qoxuya daha tez məruz qadığı üçün dondurma alarkən məhsulun qabının əzilmiş olmadığı və hermetikliyinin pozulmadığına diqqət etmək lazımdır. Məhsulda kəsmiyəbənzər, qumabənzər köpüklü əlamətlər olmamalıdır. Dondurma satılan yerlər sanitar-gigiyenik tələblərə cavab verməli və satıcı gigiyena qaydalarına riayət etməli, təmiz iş geyimində olmalıdır. Dondurmanın üzərinə birbaşa günəş şüaları düşməməlidir. Əgər dondurma açıq havada satılırsa, soyuducular kölgə düşən yerlərdə saxlanmalıdır.
Dondurma alarkən məhsulun etiketində qeyd edilmiş temperaturda saxlanmasına diqqət edilməlidir. Eyni zamanda, məhsulun etiketində istehsal və son istifadə tarixi düzgün qeyd edilməlidir. Dondurmaların saxlanma şəraitinə də mütləq əməl edilməlidir. Belə ki, dondurmanı digər qida məhsulları ilə bir yerdə saxlamaq olmaz. Bu məhsullar mütləq etiketində qeyd edilmiş və sabit temperaturda saxlanmalıdır. Dondurmanın saxlanma temperaturu onun növündən və tərkibindəki əlavələrdən də asılıdır. Növündən asılı olaraq topdan satış məntəqələrində xüsusi soyuducu kameralarda -18°C-də saxlanılmalıdır. Dondurmaların saxlanılması qüvvədə olan texniki-normativ sənədlərin tələblərinə uyğun həyata keçirilməlidir.
Agentlik tərəfindən bu məhsulların saxlanılmasının qaydalara uyğun həyata keçirilməsi ilə bağlı mütəmadi olaraq monitorinqlər aparılır və qanunvericiliyin tələblərinə uyğun tədbirlər görülür".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1420   Tarix: 06 iyun 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İmsakın ən məsləhətli yeməyi... - 40 dəqiqə sonra da yatın

Müsəlman aləmi üçün müqəddəs sayılan Ramazan ayının artıq 15-ci günüdür. Builki Ramazan təqviminə nəzər saldıqda görə bilərik ki, imsak-iftar arası zaman ölkəmiz üçün təxminən 14 saatdır. Bundan başqa, havaların yaz ayın

.

Arıqlamağın ən sağlam yolu

Pukyonq Milli Universitetinin alimləri su aerobikasının artıq çəkiyə və bel ölçüsünə qarşı mübarizədə effektiv və sağlam bir üsul olduğunu aşkar ediblər. xəbər verir ki, bu təlim xüsusilə 45 yaş və daha yuxarı olan insanla

.

Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verin

Dişlərin sağlamlığını qorumaq yalnız düzgün diş fırçalama və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri ilə deyil, həm də düzgün qidalanma ilə mümkündür. Dişləri güclü və sağlam saxlamaq üçün bəzi qidaların istehlakı çox vacibdir. 

.

Quş qripi bu qidada sağ qalırmış - FOTO

HPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir hazırlanması prosesini "sağ" keçirə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "bioRxiv" platformasında dərc olunub. Alimlər izah ediblər ki

.

Təhlükəli anlarda beyin niyə yavaşlayır?

Tədqiqatçılar orqanizm kritik şəraitdə olduqda xüsusilə təhlükə ilə qarşılaşdıqda vaxtın niyə "yavaşladığını" izah ediblər. Yeni araşdırmalara görə, bunun əsas səbəbi beynimizin təhlükəyə qarşı hiperfokus rejimin

.

Bu göyərti əsəbləri sakitləşdirir - Hər gün yeyin

Rusiyalı həkimlər stresslə mübarizədə kömək edən məhsulun adını açıqlayıblar. Məlum olub ki, söhbət ədviyyat və ya salatın tərkib hissələrindən biri kimi istifadə edilən reyhandan gedir. Rusiyalı dietoloq, tibb elmləri doktor

.

Hamilə qadınların nəzərinə

Hamiləlik dövründə ana kifayət qədər qidalanmadıqda və ya yemək yeyə bilmədikdə, döl yenə də ananın bədənindəki ehtiyatlardan qidalanmağa davam edir. Bədənin saxladığı qida maddələri - vitaminlər, minerallar və enerji ehtiyatlar

.

Noxudu necə tez bişirmək olar?

Təcrübəli ev xanımları adətən noxudu bişirməzdən əvvəl 8-10 saat ərzində isladır, lakin bu proses çox vaxt aparır. Bəs gecədən islatmadan noxudu tez bişirmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, əgər noxudu gecədən islatmadan te

.

Narahat olanda sakitləşmək üçün bu qidaları YEYİN

Bitməz son tarixlər və informasiya yüklənməsi dövründə narahatlıq həyatın tez-tez müşayiəti halına çevrilib.  narahatlığa qarşı olan qidaları təqdim edir:. Xroniki gərginlik yalnız məhsuldarlığı azaldır deyil, həm də fizik

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az maskalar geyim necə seçməli yemek reseptleri ayaqda qabar asan ariqlamagin yollari heyatda oz yerini tapan insan xosbextdir konservləşdirilmiş məhsullar vətənə aid bayatı bürcler damla salam veten haqqinda bayatilar