Aralıq orucu kimlərə məsləhət deyil?

Aralıq orucu kimlərə məsləhət deyil?Aralıq orucu (intermittent fasting) bir çox insan üçün faydalı ola da, hər kəs üçün uyğun olmaya bilər və bəzi potensial zərərləri və yan təsirləri ola bilər.
Milli.Az foodinfo.az-a istinadən xəbər verir ki, Aralıq orucu bəzən enerji səviyyəsinin düşməsinə və yorğunluğa səbəb olur.
Yeməksiz uzun müddət qalmaq bədənin enerji ehtiyaclarını qarşılamaya bilər və diqqət toplama, zehni iş qabiliyyəti zəifləyə bilər.
Bu, şəkərli diabet xəstələri və ya insulin müqaviməti olan şəxslərdə qan şəkəri səviyyəsinin qeyri-sabitliyinə səbəb ola bilər. Bu da halsızlıq, başgicəllənmə və hətta hipoglisemiya (aşağı qan şəkəri) ilə nəticələnə bilər.Aralıq orucu bəzi insanlarda qeyri-sabit yemək davranışlarını təşviq edə bilər. Uzun müddət ac qaldıqdan sonra həddindən artıq yemək yeyilməsinə və ya yeməkdən sonra özünü pis hiss etməyə səbəb ola bilər.Uzunmüddətli oruc qadınlarda hormonal balanssızlıqlara səbəb olur. Xüsusilə, menstrual dövrün pozulması və reproduktiv sağlamlıqla bağlı digər çətinliklər yaranır. Hamilə qadınlarda isə aralıq oruc təhlükəli ola bilər.
Əgər kifayət qədər protein və kalori alınmazsa, bədən enerji üçün əzələ kütləsini parçalaya bilər. Bu da arıqlama prosesində bədənin yağ yerinə əzələ itirməsinə səbəb olur.Yemək yemək vaxtlarının məhdudlaşdırılması bəzi insanlarda psixoloji stresə səbəb olur. Daim nə vaxt yemək yeyəcəyini düşünmək və müəyyən qidaları məhdudlaşdırmaq zehni yüklənməyə səbəb olur.Aralıq orucu zamanı əgər qida seçimi balanslı deyilsə, bədənə vacib vitamin və mineralların kifayət qədər alınmaması riski var.
Aralıq Orucu Kimlər Üçün Uyğun Deyil?
- Hamilə və ya uşaq əmizdirən qadınlar
- Şəkərli diabet xəstələri
- Qidalanma çatışmazlığı olan insanlar
- Xroniki xəstəlikləri və ya dərman qəbul edən insanlar
Bu prosesə başlamazdan əvvəl həkimlə və ya diyetoloqla məsləhətləşmək faydalıdır. Hər bir bədən fərqli olduğundan, orucun zərərləri şəxsin sağlamlıq vəziyyətindən və həyat tərzindən asılı olaraq dəyişə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 890   Tarix: 11 sentyabr 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

turlar.az

sade makiyaj sekilleri kosmetika mehsullari yay geyimləri 2025 seksual hereketler vətən haqqında inşa toyuq buglamasi elm haqqinda atalar sozleri kosmetika novruz bayramı haxışta lakonizim novruza aid hakışda sağlamlıq bayatı