Aralıq orucu kimlərə məsləhət deyil?

Aralıq orucu kimlərə məsləhət deyil?Aralıq orucu (intermittent fasting) bir çox insan üçün faydalı ola da, hər kəs üçün uyğun olmaya bilər və bəzi potensial zərərləri və yan təsirləri ola bilər.
Milli.Az foodinfo.az-a istinadən xəbər verir ki, Aralıq orucu bəzən enerji səviyyəsinin düşməsinə və yorğunluğa səbəb olur.
Yeməksiz uzun müddət qalmaq bədənin enerji ehtiyaclarını qarşılamaya bilər və diqqət toplama, zehni iş qabiliyyəti zəifləyə bilər.
Bu, şəkərli diabet xəstələri və ya insulin müqaviməti olan şəxslərdə qan şəkəri səviyyəsinin qeyri-sabitliyinə səbəb ola bilər. Bu da halsızlıq, başgicəllənmə və hətta hipoglisemiya (aşağı qan şəkəri) ilə nəticələnə bilər.Aralıq orucu bəzi insanlarda qeyri-sabit yemək davranışlarını təşviq edə bilər. Uzun müddət ac qaldıqdan sonra həddindən artıq yemək yeyilməsinə və ya yeməkdən sonra özünü pis hiss etməyə səbəb ola bilər.Uzunmüddətli oruc qadınlarda hormonal balanssızlıqlara səbəb olur. Xüsusilə, menstrual dövrün pozulması və reproduktiv sağlamlıqla bağlı digər çətinliklər yaranır. Hamilə qadınlarda isə aralıq oruc təhlükəli ola bilər.
Əgər kifayət qədər protein və kalori alınmazsa, bədən enerji üçün əzələ kütləsini parçalaya bilər. Bu da arıqlama prosesində bədənin yağ yerinə əzələ itirməsinə səbəb olur.Yemək yemək vaxtlarının məhdudlaşdırılması bəzi insanlarda psixoloji stresə səbəb olur. Daim nə vaxt yemək yeyəcəyini düşünmək və müəyyən qidaları məhdudlaşdırmaq zehni yüklənməyə səbəb olur.Aralıq orucu zamanı əgər qida seçimi balanslı deyilsə, bədənə vacib vitamin və mineralların kifayət qədər alınmaması riski var.
Aralıq Orucu Kimlər Üçün Uyğun Deyil?
- Hamilə və ya uşaq əmizdirən qadınlar
- Şəkərli diabet xəstələri
- Qidalanma çatışmazlığı olan insanlar
- Xroniki xəstəlikləri və ya dərman qəbul edən insanlar
Bu prosesə başlamazdan əvvəl həkimlə və ya diyetoloqla məsləhətləşmək faydalıdır. Hər bir bədən fərqli olduğundan, orucun zərərləri şəxsin sağlamlıq vəziyyətindən və həyat tərzindən asılı olaraq dəyişə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 892   Tarix: 11 sentyabr 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

adlarin menasi geyim şəkilləri gözəllik məhsulları dieta moruğun faydasi yuxuyozmalar müxtəlif kosmetika vətən haqqında bayatılar kokelmek vetene aid bayatilar xanim.az faydalı bilgilər