Araşdırma: Kartof qızartması tip 2 diabet riskini artırır

Araşdırma: Kartof qızartması tip 2 diabet riskini artırırYeni bir araşdırmaya görə, həftədə üç və ya daha çox porsiya kartof qızartması yemək tip 2 diabetə tutulma riskini artıra bilər.
Milli.Az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu, o cümlədən Kembric Universitetindən bir qrup mütəxəssis, kartof istehlakı ilə tip 2 diabet riski arasındakı əlaqəni araşdırıblar.
Ümumilikdə, tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, həftədə ən azı üç dəfə kartof qızartması yeyənlərdə bu xəstəliyə tutulma riski 20% artır. Lakin bu artım bişmiş, qaynadılmış və ya püre halında olan kartoflara şamil olunmur.
Diabetes UK təşkilatından doktor Faye Riley bildirib:
"Bu araşdırma göstərir ki, kartof və tip 2 diabet arasındakı əlaqə göründüyü qədər aydın deyil".
Tədqiqatçılar ABŞ-də 205,000-dən çox tibb işçisinin sağlamlığını izləyən tədqiqatların məlumatlarını təhlil ediblər.
İnsanların qidalanma vərdişləri haqqında dəfələrlə sorğular aparılıb və təxminən 40 illik müşahidə dövründə 22,000 tip 2 diabet halı qeydə alınıb.
Mürəkkəb xəstəlik
Tədqiqatçılar British Medical Journal (BMJ) jurnalında yazıblar:
"Kartof istehlakının artması ilə tip 2 diabet riskinin yüksəlməsi əsasən kartof qızartmalarının istehlakı ilə bağlıdır".
"Qızardılmış kartof istehlakının artması, lakin bişmiş, qaynadılmış və ya püre kartofların birlikdə istehlakı bu cür risklə əlaqələndirilməyib."
Tədqiqatçılar həmçinin həftədə üç porsiya kartofun bütöv (emal olunmamış) taxıllarla əvəz olunmasının tip 2 diabet riskini 8% azaltdığını aşkar ediblər.
Lakin kartofun ağ düyü ilə əvəz olunması isə əksinə, daha yüksək risklə əlaqələndirilib.
Dr Riley əlavə edib:
"Tip 2 diabet mürəkkəb bir vəziyyətdir. Onun inkişafına genetika, yaş və etnik mənsubiyyət də daxil olmaqla bir çox faktor təsir göstərir".
Qidalanma yalnız bu mənzərənin bir hissəsidir, lakin bu araşdırma göstərir ki, yeməyin necə hazırlanması da böyük əhəmiyyət kəsb edir. O, həmçinin bütöv taxıllara üstünlük verilməsi və qızardılmış, emal olunmuş məhsullardan uzaq durmağın vacibliyini bir daha xatırladır.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 531   Tarix: 08 avqust 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsanlarda kəskin baş ağrılarının artmasının SƏBƏBLƏRİ

Son illərdə dünyada, o cümlədən ölkəmizdə, kəskin baş ağrılarının tezliyində nəzərəçarpan artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər bu tendensiyanın bir neçə əsas səbəbini açıqlayıb. COVID-19 və sonras

.

Ölümcül beyin xəstəliklərinə qarşı yeni ümid! - Bu kəşf körpələrin həyatını qurtara bilər

Genetik cəhətdən sağlam donor hüceyrələrdən istifadə edilən üsul, siçanlarda ömrü və funksiyanı uzadıb. Tay-Saks və Sandhoff xəstəlikləri beyinə təsir edən genetik pozulmalar hazırda təsirli müalicəsi olmayan və adətən həyatı

.

Sızanağın yaranmasının əsas səbəbi

Rus dermatoveneroloq Elvira Hüseyinova sızanağın yaranmasının əsas səbəbinin genetik meyilliklə əlaqədar olaraq dərinin cinsi hormonlara qarşı artmış həssaslıq olduğunu bildirib. xəbər verir ki, bu barədə o -ya danışıb. Hüseyinovay

.

Kondisioner filtrləri təhlükə saçır – Ölümcül bakteriya yayılıb

ABŞ-ın Nyu-York şəhərində "Legioner xəstəliyi" kimi tanınan legionellozdan üçüncü ölüm halı qeydə alınıb. xəbər verir ki, bu barədə şəhərin Səhiyyə Departamenti məlumat yayıb. Bildirilib ki, infeksiya ilk dəfə iyulu

.

Yatmaqla uğur arasındakı əlaqə

Uğurlu insanların günə enerjili başlamasının sirri erkən oyanmasındadır. Bəs, sağlam həyat və diqqət üçün günə erkən başlamağın əhəmiyyəti nədir?. axşam.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər günə çay və qəhvə əvəzin

.

Ağıllı saatların insan sağlamlığına təhlükəsi

Son illərdə texnologiya dünyasında böyük populyarlıq qazanan ağıllı saatlar həyatı asanlaşdıran bir çox yeniliklər təqdim edir. Bununla belə, məlum olub ki, ağıllı saatlarda istifadə edilən flüorlu sintetik kauçukun tərkibind

.

Bu qidalar iştahsızlıq yaradır

İştahsızlıq orqanizmin müəyyən qida maddələrinə və ya ümumilikdə qidalanma prosesinə qarşı marağının azalması ilə xarakterizə olunur. Bu hal müxtəlif tibbi və psixoloji amillərlə yanaşı, bəzi qida məhsullarının istifadəs

.

Araşdırma: Kartof qızartması tip 2 diabet riskini artırır

Yeni bir araşdırmaya görə, həftədə üç və ya daha çox porsiya kartof qızartması yemək tip 2 diabetə tutulma riskini artıra bilər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu, o cümlədən Kembri

.

7 yaşdan kiçik uşaqları bu içkilərdən uzaq tutun - Valideynlərə xəbərdarlıq

Yay aylarında temperaturun yüksəlməsi ilə soyuq və dondurulmuş içkilərə maraq artıb. Lakin Böyük Britaniyanın Qida Standartları Agentliyi (FSA) xüsusilə tərkibində qliserol olan ətirli buzlu içkilərin 7 yaşdan kiçik uşaqla

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gelinlikler toy gecesi qaşların formalari şəbəkə sənəti yumurta ile uz maskalari yarpizin faydalari qadin sayti novruz bayramina aid hakistalar haxisda baldıza aid hakışta səməd vurğun heyati