Avitaminozun əmələ gətirdiyi xəstəliklər və ondan xilas olmağın yolları

Avitaminozun əmələ gətirdiyi xəstəliklər və ondan xilas olmağın yollarıYaz aylarında insanların ən çox rastlaşdıqları patologiyalardan biri də avitaminozdur.
Avitaminoz ən çox mart aylarında meydana çıxır. Avitaminoz insanda yorğunluq, halsızlıq hissi yaradır, əhval-ruhiyyənin pozulmasına səbəb olur və tez-tez respirator xəstəliklərə yaxalanma riskini artırır. Mütəxəssislər bu əlamətlərin olmaması üçün avitaminozun təbii yollarla aradan qaldırılmasını məsləhət görürlər. Avitaminoz orqanizmdə aşağıdakı patologiyaların əmələ gəlməsinə səbəb olur:
* xroniki yorğunluq
* əsəbilik, qəzəblənmə, baş ağrıları
* ürəkbulanma
* diqqətsizlik, yaddaşın azalması, fikri bir yerə toplaya bilməmək
* saçların və dırnaqlarn qopması, dərinin səpgilərə meyilli olması
* diş əti qanaxmaları
* iltihabi xəstəliklərin baş verməsi
* yuxarı və aşağı ətraflarda ağrı
* maddələr mübadiləsinin pozulmaları
* depressiya
Həkimlər aşağıdakı qidalardan istifadə etməklə orqanizmdəki avitaminozun aradan qalxmasını məsləhət bilirlər.
* qırmızı və sarı rəngli meyvə-tərəvəz
* qaraciyər
* balıq və dəniz məhsulları
* mal əti
* göyərti
* toyuq əti və soyutma yumurta
* qarabaşaq
* yulaf
* quru meyvələr
* qoz
* taxıl məhsulları.
Mütəxəssislər qəbul edilən hər bir qidanın balanslaşdırılmasını məsləhət bilir. Təmiz havada gəzinti də avitaminoz zamanı orqanizm üçün çox faydalıdır. Avitaminoz zamanı orqanizmin halsız olmasına baxmayaraq mütəxəssislər gün ərzində yüngül idman etmək üçün ən azı yarım saat vaxt ayırmağı məsləhət bilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 885   Tarix: 15 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Arıqlamaq istəyənlərin nəzərinə

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immunitet

.

Sağlamlığa faydalıdır, amma dişlərə ziyan vurur

Bəzi "faydalı" hesab edilən içkilər dişlər üçün müəyyən mənfi təsirlər göstərə bilər. Bu təsirlər adətən həmin içkilərin tərkibindəki turşuluq, şəkər və ya rəngləyici maddələrdən qaynaqlanır. xəbər verir ki, dişlər

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

İnsanların ən böyük peşmanlıqları - Altı ay ömrünüz qalsaydı

Ömrünün sonuna çatan insanlara səkkiz ildən çox vaxt sərf edən tibb bacısı Culi Makfedin xəstələrindən eşitdiyi ən böyük üç peşmanlıqları bölüşüb. -a istinadən xəbər verir ki, onun təcrübəsi həyatda xoşbəxtlik və məna axtaranla

.

Dondurulmuş qidaların gizli təhlükəsi

Dondurulmuş qidalar düzgün istehsal, saxlanma və istifadə qaydalarına əməl edildikdə təhlükəsizdir. bildirir ki, bununla belə, onların təhlükəsizliyi və qidalanma dəyəri bir neçə faktordan asılıdır:. Dondurulmuş Qidaları

.

Bu meyvədə gizli spirt var: 5-ni yesəniz elə bil ki, kiçik qab pivə içmisiniz

Banan gündəlik həyatda tez-tez istifadə etdiyimiz sağlam bir meyvə olsa da, tərkibində spirt olmağı ilə təəccübləndirib. -a istinadən xəbər verir ki, qidada spirtin olmasının müxtəlif səbəbləri var. Bunlardan biri təbii fermentasiy

.

Xurma barədə bilmədiklərimiz - Sirləri AÇIQLANDI

İstənilən növ xurma alarkən hamar, parlaq narıncı qabığı olan və kəsikləri və yumşaq ləkələri olmayan meyvələri seçin. -a istinadən bildirir ki, xurma ən məşhur payız meyvələrindən biridir. Bununla belə, çox uzun müddət qalmı

.

Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI

Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər. xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:. Antioksidantlarl

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler geyim seçimi toy makiyaji sekilleri toxunma geyimlər xolesterini azaldan qidalar kostyum modelleri 2024 agil haqqinda atalar sözləri orqazm qardasa aid haxistalar xanım az gəncə zencefil