Avokado yağının faydaları

Avokado yağının faydalarıAvokado yağı sarının yaşıla çaları rəngdə, yüngül və xoş dada malik mayedir. Onun ətri qoz yağının ətrinə bənzəyir. Avokado yağı avokado meyvəsinin lətli hissəsi sıxmaqla əldə edilir. Yüksək texnoloji alətlərin hesabına avokado yağı əldə edilən zaman onun təırkibində olan vitaminlər, minerallar, yağ turşuları və bioloji aktiv maddələr öz tərkibini dəyişmir. Avokado ilk dəfə yeddi min il qabaq Mərkəzi Amerika ölkələrində yetişdirilməyə başlamışdır. İndi kasıb Meksika ailələrinin hər gün süfrələrində avokado meyvəsini görmək olur. Avokado yağının ixracına görə İspaniya dünyada birinci yerdə durur. İngiltərə kosmetologiya sahəsində avokado yağından ən çox istifadə edən ölkədir.
Necə seçməli?
Sıxılma nəticəsində əldə olunan avokado yağının tərkibində kimyəvi zərərli maddələr olmur. Təbii yağdan daima xoş qoxu gəlir və o öz təbii rəngini dəyişmir. Avokado yağı dərinin sağlamlığı üçün çox faydalıdır və onun rafinəedilmişi rafinə ediulməmişindən daha çox müsbət təsirə malikdir.
Necə saxlamalı?
Avokado yağını soyuducunun alt hissəsində 6-9 ay saxlamaq mümkündür. Yağ saxlanılan bölmənin tempraturu isə 5*-dən az olmamalıdır. 100 qram avokado yağının yağlılığı 100 qram, kaloriliyi isə 885,7 kKaloridir.
Avokado yağının tərkibi A, C, E, B, D vitaminləri ilə zəngindir. Onun tərkibindəki vitaminlərin qarışımı antioksidant və güclü immun möhkəmləndirici tərkibə malikdir. Avokado yağının tərkibində olan A və E vitaminlərinin miqdarı zeytun yağının tərkibindəkindən 5 dəfə artıqdır. Avokado yağının qiymətli xüsusiyyətlərindən biri onun dəridəki piy və yağ mübadiləsini normallaşdıra bilmək qabiliyyətinin olmasıdır. Avokado yağının tərkibində qisidin, fitosterol, fosfor turşu duzu, doşmuş və doymamış yağ turşuları (stearin, olein, palmitin, linolen), efir yağları, makro və mikro elementlər (kalium, fosfor, maqnium, dəmir, natrium, sink, marqanes, yod, kolbat və s.) var.
Faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri
Avokado yağının yarasağaldıcı, göbələk əleyhinə, virus əleyhinə, bakteriasid təsirləri var. O müxtəlif dəri xəstəliklərinin sağalmasına səbəb olur. Tərkibində kaliumun və maqniumun çox olması onun ürək və damar xəstəlikləri zamanı faydalı olmasına səbəb olur. Tərkibində olan E vitamnini arterial təzyiqin aşağı düşməsinə, trombların əriməsinə səbəb olur, C vitamini isə immuniteti artırır. Avokado yağından istifadə eləmək qanda olan pis xolesterinin azalmasına, damar divarlarının möhkəmlənməsinə səbəb olur. Mütəmadi olaraq avokado yağlından istifadə eləmək isə atereskleroz və infarkt əlamətlərinin azalmasına, əmələ gəlmə riskinin isə aradan qalxmasına səbəb olur.
Mütəxəssislər anemiyadan əziyyət çəkənlərə avokado yağından istifadə eləməyi məsləhət bilirlər.
Avokado yağı ödün axınını sürətləndirir. Bu səbəbdən də pankretit, öd kisəsi və qaraciyər xəstəlikləri zamanı avokado yağından istifadə etmək məsləhət görülür.
Avokado yağı orqanizmdən toksinlərin, ağır metal zəhərlənmələrinin və zərərli şlakların xaric olunmasını sürətləndirir, sərbəst radikallara qarşı mübarizə aparır.
Avokado yağı həzm sisteminin işini yüngülləşdirir, həzmi sürətləndirir və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Qastrit, mədə və bağırsaq yaraları zamanı avokado yağından istifadə etməyin faydası çox böyükdür.
Avokado yağından istifadə etmək şəkərli diabet xəstələri üçün çox faydalıdır. Onun tərkibində olan yağ turşuları qanda şəkərin miqdarını nəzarət altına alır və aşağı düşməsinə yardım edir.
Avokado yağı sinir sisteminin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Ondan baş ağrıları, nevrozlar, yuxusuzluq zamanı istifadə etməkdə fayda var. Hər günlük qida rasionuna avokado yağı əlavə etmək əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə, əqli fəaliyyətin artmasına səbəb olur.
İngilis pediatrları uzun illərdir ki, uşaq qidalarına abvokado yağı əlavə etməyi məsləhət görürlər. Bir çox hazır uşaq qidalarına isə avokado yağı qatılır.
Osteoparozun, damar xəstəliklərinin və ağız boşluğu xəstəliklərinin profilaktikası məqsədilə avokado yağından istifadə etməkdə fayda var.
Kosmetologiyada tətbiqi
Müasir kosmetologiyada avokado yağından geniş istifadə edilir. O dərinin yumşalmasına və qidalanmasına səbəb olur. Avokado yağını müxtəlif kremlərə əlavə edərək və ya tək halda krem kimi üz dərisinə sürtmək mümkündür. O dərini yumşaltmaqla yanaşı, onun vitaminə olan tələbatının da ödənməsinə səbəb olur. Avokado yağı dərinin ən alt təbəqələrinə qədər qidalanmasına və xəstəliklərdən sağalmasına səbəb olur.
Tərkibində olan kallogen maddələr dərinin möhkəmliyinin və elastikliyinin artmasına səbəb olur.
Mütəxəsssislər dərinin kosmetik və sağlam gözəlliyə malik olması üçün vaxtaşırı 10 gün dərini gündə 2 dəfə avokado yağı ilə silinməsini məsləhət görürlər. Avokado yağını düzənli olaraq dəriyə sürtmək dəridəki kiçik qırışların açılmasına səbəb olur. Avokado yağından müxtəlif kosmetoloji məhsulların hazırlanmasında istifadə edilir.
Avokado yağının zərərli xüsusiyyətləri
Xroniki və ağır qaraciyər xəstəlikləri zamanı avokado yağından istifadə etmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1001   Tarix: 20 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

.

Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?

Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur. Bəşəriyyət üçü

.

Piylənmənin uşaqlar üçün yaratdığı yeni təhlükələr açıqlanıb

"Lids" Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri müəyyən ediblər ki, artıq çəkidən və ya piylənmədən əziyyət çəkən uşaq və gənclərdə dəmir çatışmazlığı riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Bu vəziyyət diqqət

.

Həddindən artıq duz olan QİDALAR

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatına görə, gündə orta hesabla duz qəbulu 5 qramdır. Bu miqdarın müntəzəm olaraq aşılması sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, orta dərəcədə duz istehlakı isə əksinə

.

Kimlərə portağal yemək olmaz?

Portağal son dərəcə sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Bu asılılıq uşaqlarda ruhi xəstəliklərə səbəb olur

Aparılan araşdırmalar göstərib ki, smartfon, sosial media və video oyunlarına aludə olan uşaqlar həyatlarının daha sonrakı dövrlərində psixoloji problemlərlə üzləşirlər. -a istinadən xəbər verir ki, kanadalı alimlər uşaqlı

.

Soğan doğrayanda gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün 3 SADƏ ÜSUL

Soğan doğramaq əksər hallarda göz yaşı ilə nəticələnir.   -a istinadən xəbər verir ki, soğan doğrayarkən gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün onu dondurucuda 30 dəqiqə saxlamaq lazımdır. Soyuq temperatur fermentləri

.

Gecələr kivi yesək, orqanizmdə nə baş verər?

Kivinin faydaları haqqında hər kəs eşidib, lakin az adam bunun yatmazdan əvvəl qəlyanaltı üçün əla seçim olduğunu bilir.   -a istinadən bildirir ki, yatmamışdan əvvəl kivi yemək yuxusuzluğu aradan qaldırmağa kömək edir. Səhərlə

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri yemek reseptleri yaz geyimleri 2024 pul kisəsi aksesuarlar imam sadiq milli yemek kosmetika saglam qidalanma lakonizm kahfe falı novruz bayramina aid hakisdalar damla