Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏT

Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏTXolestrol bir sıra xəstəliklərin səbəbidir. Yüksək xolesterol infarkt və insult riskini artırır. İnsanlar tez-tez müayinə olunmadıqları üçün xolesterolunun yüksək olduğunu bilmir.
Bəs xolestrolun yüksək olduğunu adi şəraitdə necə bilmək olar?
Milli.Az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, gündəlik həyatda izlənə biləcək əlamətlər xüsusilə ayaqlarda özünü göstərir. Ən çox rast gəlinən simptom hərəkət zamanı hiss edilən ayaq ağrısıdır.
Ayaqların soyuq olması, barmaqların keyiməsi və ayaqlara qan dövranının zəifləməsi də bu əlamətlərdəndir.
Xolesterol bədənimizin fəaliyyət göstərməsi üçün lazım olan yağlı maddədir. Ancaq səviyyəsi yüksək olduqda, bu yapışqan maddə qan damarlarında yığıla bilər və qan dövranını məhdudlaşdırır.
Yüksək xolesterolu olan insanlarda bəzən periferik arterial xəstəlik (PAD) adlanan bir vəziyyət inkişaf edir, burada ayaq və ya qol damarları tutulur. PAD diaqnozundan beş il sonra xəstələrin 20 faizində infarkt və ya insult baş verir.
Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏTPeriferik arterial xəstəliyin əlamətləri ilk olara ayaqlarda görünə bilər. PAD olan insanların 60 faizində ən çox rast gəlinən simptom hərəkət edərkən və ya idman edərkən hiss edilən ağrılı, sıxıcı və ya sancı verən hissdir, bu isə istirahət etdikdə keçir. Gəzən zamanı ağrı ilə yanaşı, PAD-ın digər əlamətləri arasında əzələ zəifliyi, tüklərin tökülməsi, dəri parlaq və soyuq olması, ayaqlarda nəbz zəifləməsi və ya olmaması, sağalmayan yaralar, soyuq və keyimiş barmaqlar yer alır.
Kardioloq Dr. Amy Pollak bildirib ki, gündəlik həyatda belə simptomlar ilə rastlaşdıqda bunun səbəbi araşdırmalı, bu xəstələri ciddi tibbi terapiya ilə müalicə etməli və onları daha yaxından izləmək lazımdır.
Yüksək xolesterol geniş yayılıb və genetik səbəblərdən, həmçinin qeyri-sağlam qidalanma tərzindən qaynaqlana bilər. Məsələn, qırmızı ət, süd məhsulları və qızardılmış yeməklər kimi heyvan yağları ilə zəngin qidalar xolesterol səviyyəsini artırır.
Xolesterolu öz-özünə hiss etmək mümkün deyil, buna görə də insanlar tez-tez bu problemi gözardı edirlər. Ancaq zaman keçdikcə bu yağlı maddənin yüksək səviyyələri bədəndə təsirlərini göstərməyə başlaya bilər.
Siqaret çəkənlər, yüksək qan təzyiqi, diabet və ya piylənmə problemi olanlar PAD inkişafı üçün daha yüksək risk altındadırlar. 60 yaşdan sonra isə PAD riski artır.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1046   Tarix: 01 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ

Pediatr Vaqif Qarayev bildirib ki, bəzi şəxslər guya iddia edir ki, uşaqlar arasında qəsdən xəstəlik yayırlar. xəbər verir ki, mütəxəssis virusların qəsdən yayılması ilə bağlı səsləndirilən fikirləri əsassız və  elmi əsasda

.

Çay deyil, meyvədir

Berqamot çay kimi tanınsa da, əslində, onun sitrus bitkisi olduğundan çoxları xəbərsizdir. Bir versiyaya görə, onu seleksiya nəticəsində əldə ediblər. Başqa bir versiyaya görə, berqamot hibrid deyil, portağalın mutasiyas

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?

Qış aylarında paltarları radiatorların üstündə qurutmaq sağlamlıq baxımından məsləhət görülmür. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Muhammet Sinan Dağdeviren deyib. O bildirib ki, evdə paltarların evin içində paltar ipind

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

turlar.az

qadin dunyasi makiyaj instagram makiyaj etmek qaydalari qirmizi mercinin hazirlanmasi qısa saç düzümləri qış geyimi həyat stili kosmetika ana haqqinda bayati dostluq atalar sözü burcler şəkərbura