Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏT

Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏTXolestrol bir sıra xəstəliklərin səbəbidir. Yüksək xolesterol infarkt və insult riskini artırır. İnsanlar tez-tez müayinə olunmadıqları üçün xolesterolunun yüksək olduğunu bilmir.
Bəs xolestrolun yüksək olduğunu adi şəraitdə necə bilmək olar?
Milli.Az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, gündəlik həyatda izlənə biləcək əlamətlər xüsusilə ayaqlarda özünü göstərir. Ən çox rast gəlinən simptom hərəkət zamanı hiss edilən ayaq ağrısıdır.
Ayaqların soyuq olması, barmaqların keyiməsi və ayaqlara qan dövranının zəifləməsi də bu əlamətlərdəndir.
Xolesterol bədənimizin fəaliyyət göstərməsi üçün lazım olan yağlı maddədir. Ancaq səviyyəsi yüksək olduqda, bu yapışqan maddə qan damarlarında yığıla bilər və qan dövranını məhdudlaşdırır.
Yüksək xolesterolu olan insanlarda bəzən periferik arterial xəstəlik (PAD) adlanan bir vəziyyət inkişaf edir, burada ayaq və ya qol damarları tutulur. PAD diaqnozundan beş il sonra xəstələrin 20 faizində infarkt və ya insult baş verir.
Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏTPeriferik arterial xəstəliyin əlamətləri ilk olara ayaqlarda görünə bilər. PAD olan insanların 60 faizində ən çox rast gəlinən simptom hərəkət edərkən və ya idman edərkən hiss edilən ağrılı, sıxıcı və ya sancı verən hissdir, bu isə istirahət etdikdə keçir. Gəzən zamanı ağrı ilə yanaşı, PAD-ın digər əlamətləri arasında əzələ zəifliyi, tüklərin tökülməsi, dəri parlaq və soyuq olması, ayaqlarda nəbz zəifləməsi və ya olmaması, sağalmayan yaralar, soyuq və keyimiş barmaqlar yer alır.
Kardioloq Dr. Amy Pollak bildirib ki, gündəlik həyatda belə simptomlar ilə rastlaşdıqda bunun səbəbi araşdırmalı, bu xəstələri ciddi tibbi terapiya ilə müalicə etməli və onları daha yaxından izləmək lazımdır.
Yüksək xolesterol geniş yayılıb və genetik səbəblərdən, həmçinin qeyri-sağlam qidalanma tərzindən qaynaqlana bilər. Məsələn, qırmızı ət, süd məhsulları və qızardılmış yeməklər kimi heyvan yağları ilə zəngin qidalar xolesterol səviyyəsini artırır.
Xolesterolu öz-özünə hiss etmək mümkün deyil, buna görə də insanlar tez-tez bu problemi gözardı edirlər. Ancaq zaman keçdikcə bu yağlı maddənin yüksək səviyyələri bədəndə təsirlərini göstərməyə başlaya bilər.
Siqaret çəkənlər, yüksək qan təzyiqi, diabet və ya piylənmə problemi olanlar PAD inkişafı üçün daha yüksək risk altındadırlar. 60 yaşdan sonra isə PAD riski artır.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1021   Tarix: 01 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

turlar.az

qaşların formalari kosmetoloq gözəllik məhsulları üz maskaları kabab reseptləri bürc xəbərləri gavalinin xeyri kosmetika maraqli hakistalar novruz bayramına aid hakıştalar maska hakışdalar toy gecesı