Bağırsaq xərçəngi yaradan qidalar məlum oldu - Şoka düşəcəksiniz
Harvard Sağlamlıq məktəbinin yeni araşdırmasına görə - kolorektal ( yoğun bağırsaq) xərçənginə səbəb olan qidalar məlum olub.
Bu araşdırma üçün 121.000 nəfərin məlumat bazasından istifadə olunub. Onların hər birindən 4 ildən bir qidalanmada ən çox istifadə etdikləri ərzaqların sorğusu alınıb. Bunlardan 2399 nəfərində bağırsaq xərçəngi diaqnozu təyin olunur. Onların illərlə yedikləri qida menyusunda qırmızı ət, ağ çörək, şirin içkilər çoxluq təşkil edirdi.
Məlum olub ki, 10-15 ildən artıq bu ərzaqları çox istifadə edən insanların 30%-ш yoğun bağırsaq xərçənginə tutulur. Onkogen ərzaqlar: qızardılmış ət, qırmızı ət, ekstra növ un və şirin içkilərdir. Onlar bağırsaqlarda iltihabi proses yaradır.
Alimlər meyvə şirələrini şəkər qatılmadan içməyi tövsiyyə edir.
Bundan öncə də Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən ət məhsulları ilə bağırsaq xərçənginin bağlılığı araşdırılmışdı və aydın olmuşdu ki, gündə 100 qram və artıq ət qəbul edən insanların bağırsaq xərçənginə tutulma riski artır.
Milli.Az / news.milli.az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
İradədən boşanması haqda çıxan xəbərlərə CAVAB
Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş
Dilarədən sürpriz tərz: "Mamma mafia" - FOTOLAR
Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir
"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"
Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Abacının vəsiyyəti açıqlandı
Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil
Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin
Həkim 3-3 üsulu ilə 1 həftəyə arıqlamağın sirrini açdı
Bu xəstəliklər kişiləri gücdən salır