Balina əti haqqında

Balina əti haqqındaBalina ətindən ən çox bizim eramızdan 800 il əvvəllərdə istifadə olunub. O zamanlar kütləvi balina ovu ilə məşğul olunub. Ovda əsəs məqsəd isə balinanı ovlamaq və onun yağından istifadə eləmək olub. Balinaların ətindən istifadə edilməyə başlandıqdan sonra isə onların ovlanması sürətlə çoxalıb. Bu balinaların sayının azalmasına səbəb olduğundan balina ovuna qadağa qoyulub. İndi bəzi balina növlərinin sayı tamamilə azalıb. Balinaların sayının azalması ekoloji problemlərin də meydana gəlməsinə səbəb olduğundan okean sahillərində yerləşən dövlətlər onların qorunması istiqamətində ciddi tədbirlər aparır. Balina ətinin tərkibində çoxlu miqdarda civə var. Bu normadan 900 dəfə çoxdur. 60 yaşlı adamın 15 qram balina ciyəri yeməsi Ümumdünya Səhiyyə Təşlkilatının təsdiqlədiyi civə normasının həddini aşmış olur. Az miqdarda balina ciyəri yemək orqanizmin zəhərlənməsinə səbəb ola bilir. Balinanın ağciyərlərində və böyrəklərində də civənin miqdarı normadan çox artıqdır. Buna görə də balinanın daxili orqanlardan qidalanma vasitəsi kimi istifadə olunmasına qadağa qoyulub. Balina ətindən əsasən şimal bölgəsində yaşayan insanlar istifadə edirlər.
Necə seçməli?
Balina əti alarkən onun rənginə və üzərində ləkələrin olub olmamasına diqqət yetirmək lazımdır. Ətin rəngi parlaq, tünd çəhrayı və ya qırmızı, həm də ləkəsiz olmalıdır.
Necə saxlamalı?
Balina ətini digər ətlər kimi soyuducuda bir neçə gün saxlamaq mümkündür.Uzun müddət balina ətini saxlamaq üçün onu dondurucuya qoymaq lazımdır. Dondurucuda balina ətini 6 ay saxlamaq mümkündür.
Qida sənayesində
Balinanın çəkisi 160 tona qədər ola bilir. Onun ətindən, yağından və bulyon hazırlamaq üçün sümüklərindən istifadə olunur. Balina ətindən qızartma, soyutma, ətlərin, paştetlərin, soyuq qəlyanaltıların və ət souslarının hazırlanması zamanı istifadə olunur. Balina ətinin xüsusi qoxusu olduğuna görə onu bişirməzdən əvvəl texniki işlətmədən keçirmək lazımdır. Bunun üçün əti bişirməzdən əvvəl ən azı 20 dəqiqə qaynadıb suyunu atmaq lazımdır. 100 qram balina ətinin qida dəyəri:
- Zülallar - 22,5 qr
- Yağlar - 3,2 qr
- Su - 73,1 qr
- Kalori - 119 kKal.
Balina ətinin qidalılıq dərəcəsi mal ətininkinə daha çox oxşayır. Onun 18-20%-ni zülallar və 2%-ni yağlar təşkil edir. Ətin tərkibi PP, B2 vitaminləri, kalsium, xrom, natrium, kalium, fosfor, dəmir və maqniumla zəngindir. Balina ətinin tərkibi faydalı elementlər və orqanizm üçün vacib sayılan bioloji aktiv maddələrlə zəngindir. Ondan mütəmadi olaraq istifadə etmək qanda xolesterinin miqdarının azalmasına, mədə-bağırsaq, ürək və damar fəaliyyətinin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Balina ətinin tərkibində olan E vitamini orqanizmin qocalmasının qarşısını alır, dəri xəstəliklərini müalicə edir və damar divarlarını möhkəmləndirir.
Balina ətinin tərkibində olan vitaminlər yaddaşın və beyin qan dövranının yaxşılaşmasına, depressiyanın aradan qalxmasına səbəb olur.
Balina ətində olan mikroelementlər ürəyin və sümüklərin möhkəmlənməsinə səbəb olur, qalxanabənzər vəzin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Balina ətinin zərərli xüsusiyyətləri
Balina ətinin zərərli olması onun düzgün saxlanılmadığı zamanlarda meydana çıxır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1595   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar kişilər üçündür

Bəzi qidalar var ki, onlar sırf kişi orqanizminə müsbət təsir edir. həmin qidaları təqdim edir:. Yoqurt - Tərkibində B12 vitamini var. O, kişilərdə immuniteti artırır. Manqo - Kalorisi azdır. Amma kişilərdə infarkt riskin

.

Quru əncirin möcüzəvi faydaları

Quru əncir həm dadlı, həm də sağlamlıq baxımından çox faydalı meyvədir. Təbii şəkərləri, lif və vitaminlərlə zəngin olan quru əncir bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı təsir göstərir. xəbər verir ki, əsas faydalar bunlardır:

.

Dünyanın ən sağlam qidası elan edildi

Mütəxəssislərin apardığı genişmiqyaslı araşdırmalar nəticəsində dünyanın ən sağlam qidası açıqlanıb. Minlərlə məhsul arasından zirvəyə yüksələn qida isə razyana olub. Vitamin və mineral baxımından olduqca zəngin olan razyana müntəzə

.

Bu məlhəmlə yaralarınız sağalacaq

Bəzən bilinən, bəzən isə bilinməyən səbəbdən bədəndə yaralar əmələ gəlir. Və ya yıxılırıq, əlimizi bıçaq kəsir. Bəzi hallarda isə yaralar gec sağalır, xoşagəlməz görüntü yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yaranı sağaltma

.

Dişlərdəki sarı ləkələr bu xəstəliklərin əlamətidir - Diqqət

Dişlərdəki sarı ləkələr müxtəlif səbəblərdən ortaya çıxa bilər və bəzi hallarda müəyyən xəstəliklərin və ya sağlamlıq problemlərinin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, ən yaygın səbəblər bunlardır:. Pis ağız gigiyenası

.

Almanı bu vaxt yesəniz, faydadan çox zərəri olacaq

Mütəxəssislər bildirirlər ki, hər bir qidanın orqanizmə təsiri onun yeyilmə vaxtından asılıdır. Sağlam qida hesab edilən almanın da düzgün zamanda yeyilməsi vacibdir. xəbər verir ki, səhərlər və günorta saatlarında alma bədəndək

.

Duzlu yeməklər beyinə ciddi zərər vurur

Terapevt və dietoloq Elvira Fasenko gündəlik duzun həddindən artıq qəbulunun beyin sağlamlığı üçün təhlükəli olduğunu bildirib. Onun sözlərinə görə, artıq duz beyində qan dövranını pozur, arterial təzyiqi yüksəldir və dama

.

Uşaqlarda diqqət əskikliyi və hiperaktiv pozğunluğu necə düzəltmək olar?

"Tədqiqatlar göstərir ki, Diqqət əskikliyi və hiperaktiv pozğunluğu (DEHB) olan uşaqlarda bəzi beyin bölgələri digər uşaqlara nisbətən ya daha kiçik, ya da fərqli işləyir". Bu barədə uşaq nevroloqu, həkim Vüsal

.

Əməliyyat etdirən qızlar niyə bir-birinə oxşayır? - Adil Qeybulla plastik cərrahiyyənin qorxunc tərəflərini açdı - FOTO

Saxta həkimlər, diplomsuz cərrahlar, əməliyyat qurbanı olan qadınlar son illərin ən böyük sosial problemlərindən birinə çevirilib. Ayda azı 1 dəfə "həkim"lər hansısa neqativ əməlləri ilə gündəmə gəlirlər. Həkim-cərrah

turlar.az

hamiləlik həkim məsləhəti toy gecesi sepkilere qarsi mualice hicab boğaz ağrısı yalan danismaq haqqinda atalar sözləri kosmetika kəlamlar vətən haqqında bayatı sac duzumleri novruz bayramına aid hakışta