Bananı sevmək üçün 25 səbəb

Bananı sevmək üçün 25 səbəbBananın tərkibində təbii turşular, müxtəlif fermentlər, A, B1, B2, B3, B6, PP, C, E vitaminləri və çoxlu mikroelementlər var. Banan insan sağlamlığı üçün çox faydalı olan bir meyvədir. Onun bilmədiyiniz 25 faydasını sizlərə bildirmək istəyirəm.
1. Banan depressiyaya qarşı mübarizə aparan bir meyvədir. Onun tərkibində triptofan var. Triptofan serotonin hormonu ifraz edir ki, bu hormon insana xoşbəxtlik hissi yaşadan bir hormondur. Bu səbəbdən də banan insanın əhval-ruhiyyəsini qaldırır.
2. Banan yeganə meyvədir ki, o allergiya törətmir.
3. Bananın tərkibində olan kalsium orqanizmdən sorulduğu zaman sidiklə xaric olmur.
4. Banan bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır. Onun tərkibində olan fermentlər qidanın orqanizmdən yaxşı sorulmasına şərait yaradır.
5. Banan qəbizlikdən əziyyət çəkən adamlar üçün ən yaxşı dərman vasitəsidir.
6. Banan mədə qıcqırmasını aradan qaldırır.
7. Banan mədə divarını sağlamlaşdırmaqla mədə yarasının üstünü örtür və turş qidaların yaranı qıcıqlandırmasına yol vermir.
8. Banan diareyadan əziyyət çəkənlər üçün bərpaedici xüsusiyyətə malikdir.
9. Tərkibində olan  katexolaminlər bananın dietik meyvə olduğunu bildirir, amma banan ağız boşluğu xəstəlikləri zamanı, mədə və onikibarmaq yaralarında  müalicəsində yardımçı olur.
10. Tərkibində olan karotin sayəsində banan ürək-damar xəstəliklərinin və qocalmanın qarşısını alır.
11. Tərkibində olan kalium sayəsində banan əzələlərdə olan qıcolmaların qarşısını alır, əzələlərin tonusunu normallaşdırır.
12. Banan sidikqovucu təsirə malikdir, orqanizmdən artıq suları çıxarır.
13. İdman məşqlərindən və fiziki işdən əvvəl bir banan yesəniz qanda şəkərinizin miqdarı azalmaz.
14. Tərkibində olan petkin və xelat sayəsində banan orqanizmdən toksinləri çıxarır.
15. Serotonin və digər fermentlər sayəsində ən gərgin zamanlarda belə banan insanın əhval-ruhiyyəsini qaldırır, gərginliyini yox edir.
16. Tərkibində olan dəmir qanazlığının aradan qalxmasına yardım edir.
17. Banan yemək infarkt, insult riskini azaldır.
18. Bananın tərkibində aminturşular və antioksidant maddələr var.
19. Banan böyrəklərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, daş və qumların tökülməsinə yardımçı olur.
20. Banan hamilə qadınları ürəkbulanmadan xilas etmək üçün ən gözəl vasitədir.
21. Banan orqanizmdən yaxşı sorulduğu üçün əməliyyatlardan sonra həkimlərin xəstələrə məsləhət gördükləri qidalar siyahısında olur.
22. Ağcaqanad dişləyən yeri banan qabığının içəri üzü ilə silsəniz qaşınmaz.
23. Banan orqanizmin temperaturunu aşağı salmaq qabiliyyətinə malik bir meyvədir.
24. Siqaretdən asılı olan adamların orqanizmlərini təmizləmələri üçün gündə ən azı 1 ədəd banan yemələri gərəkdir.
25. Banan zehni yorğunluğu aradan qaldırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1000   Tarix: 16 avqust 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

turlar.az

hamilelikde qidalanma toy makiyajlari geymler 2025 qadın sinəsi dəri xərçənginin əlamətləri daban agrisi hamiləlik həftələri kosmetika bürclər bedii edebiyyat novruza aid hakışda dostluq ziyafet geyimleri