Bayat yeməklər insan orqanizmində hansı fəsadlar yaradır?

Bayat yeməklər insan orqanizmində hansı fəsadlar yaradır?Bayram süfrəsini zəngin və təmtəraqlı etmək üçün çeşid-çeşid yeməklər, növbənöv salatlar və şirniyyat hazırlanır. Bayram vaxtı istehlak edilməyən yeməklər isə bəzən israf olunmaması üçün sonrakı günlərə saxlanılır. Lakin mütəxəssislər hesab edirlər ki, dəfələrlə qızdırılıb bayat şəkildə istehlak olunan yeməklərin orqanizmə bir sıra mənfi təsirləri ola bilər. Ona görə də belə qidaların istehlakı zamanı daha diqqətli olmaq lazımdır.
Bununla bağlı Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) əhaliyə xəbərdarlıq edib.
AQTA-nın məlumatında vurğulanıb ki, xüsusilə yumurta, balıq, ət, göbələk kimi məhsullardan hazırlanmış yeməklər iki saatdan artıq açıq şəraitdə qalmamalı, daha sonra soyuducuda saxlanılmalıdır. İsti yeməklər soyuducuya yerləşdirilməmişdən əvvəl otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Bəzi qidaların isidilərək yenidən istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir. Belə ki, toyuq əti ya təzə bişmiş, ya da soyuq halda istehlak olunmalıdır. Kartof, çuğundur, ispanaq kimi tərəvəzlər, ən əsas da göbələklər bişirildikdən sonra yenidən qızdırıldıqda qida dəyərini itirdiyi üçün bu məhsulların təzə-təzə bişirilib istehlak edilməsi daha məqsədəuyğundur.
Yeri gəlmişkən, yeməklərin xarab olub-olmadığını dad və ya qoxu vasitəsilə müəyyən etmək hər zaman mümkün olmur. Qida zəhərlənməsinə səbəb olan bəzi bakteriyalar var ki, onlar qidanın qoxusunu və dadını korlamadan belə çoxala bilir, hətta bəziləri toksin ifraz edir. Belə bakteriyalar dəniz məhsulları, süd və süd məhsulları, tortlar və digər kremli şirniyyatlarda daha tez çoxala bildiyi üçün ən çox qida zəhərlənmələri də məhz bu qidalar düzgün saxlanılmadıqda və təkrar isidilərək istehlak edildikdə baş verir.
Bayat yeməklər kimi, bayat çayın da orqanizmə ziyanı var. Çünki dəmlənmiş köhnə çay bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, insan orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir.
Mütəxəssislər deyirlər ki, qeyd olunan mənfi halların baş verməməsi və bayat qida qəbul etməmək üçün yeməkləri mütləq qədərində hazırlamaq lazımdır. Həm də bişirilmə tarixi bilinməyən yeməklər yeyilməməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 933   Tarix: 03 yanvar 2024
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Xorultu nədən yaranır?

Sağlam nəfəs almağa maneə törədən burun tutulması bir çox insanın həyat keyfiyyətini pozaraq müxtəlif sağlamlıq problemlərinə yol açır. Həkimlər bu problemin ciddiyə alınmasını və vaxtında müalicə edilməsini tövsiyə edir

.

Kimlərə araq, çaxır və pivə olmaz?

Buğda əsaslı alkoqollu içki anadangəlmə və ya qazanılma bağırsaq disbiozu olan kişilərə olmaz.  xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Marqarita Koroleva pivə və araqdan sonra bu insanlarda problem yarandığını bildirib. "B

.

Bu materialdan olan geyimləri almayın! - Sağlamlığınıza zərər vurur

Geyimlərimiz sağlamlığımıza təsir edir. xəbər verir ki, geyimlər həyatımıza həm mənfi, həm də müsbət təsir edə bilər. Məsələn, yun "şəfa verən parça" və ya "sağlam həyat tərzi üçün ən çox arzu olunan parça"

.

Bu 5 qidanı pəhrizinizə daxil edin - Yaddaşı gücləndirir

Yaddaşın gücləndirilməsi və beyin funksiyalarının yaxşılaşdırılması üçün sağlam qidalanma çox önəmlidir. xəbər verir ki, aşağıda sadalanan 5 qida beyninizi gücləndirə və yaddaşınızı inkişaf etdirə bilər:. Qoz: Omega-3 ya

.

Öz-özünə danışmağın faydaları – Psixoloq AÇIQLADI

ABŞ-ın Viskonsin-Madison Universitetinin psixologiya professoru Qari Lupyan deyir ki, özünüzlə yüksək səslə danışmaq normaldır və hətta bəzən faydalıdır. Ekspertin fikrincə, belə vərdiş problemlərin və mürəkkəb tapşırıqları

.

Bu şəxslərə şaurma yemək olmaz

Şaurma fəst-fud qidalar siyahısına daxildir, amma bəzi insanlar özləri də bilmədən onu yeməklə xəstəliklərini artırır. xəbər verir ki, həkim Nataliya Lazurenko kimlərə şaurmanın zərərli ola biləcəyini açıqlayıb. "Şaurmanı

.

Bu kərə yağları marketlərdən yığışdırılır - Zərərli bakteriya aşkarlanıb

Məşhur "Croc du Merle" marka kərə yağı məhsullarında listeriya bakteriyasının aşkarlanması səbəbindən geri çağırılma qərarı verilib. xəbər verir ki, Fransada satışa çıxarılan kərə yağlarını alan şəxslərə məhsul

.

Pomidor şirəsi için, görün nələr olur

Pomidor şirəsi ən faydalı içkilərdən biridir. bildirir ki, bir çox xəstəliklərin profilaktikası məqsədi ilə təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə olunan bu şirə A, C, B qrupu, PP kimi vitaminlər və bir çox əvəzolunmaz minerallarl

.

Saqqız çeynəməyin müsbət və mənfi tərəfləri

Bir qisim insanlar saqqız çeynəməyi sevir. . Bu gün satışda müxtəlif saqqız növləri var. . Hər biri fərqli dada və qiymətə malikdir. . Həkim dietoloq Leyla Sarıyeva deyib ki, saqqız çeynəməyin bir sıra  faydası və ziyan

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek adlarin menasi geymler 2025 hüquq və qadın haqları gəncə xəbərləri geyim kombinasiyalari paxlava reseptləri cinsi əlaqə gozde olar sperma rus dilin nece orenek novruz bayramı haxışta