Bayat yeməklər insan orqanizmində hansı fəsadlar yaradır?

Bayat yeməklər insan orqanizmində hansı fəsadlar yaradır?Bayram süfrəsini zəngin və təmtəraqlı etmək üçün çeşid-çeşid yeməklər, növbənöv salatlar və şirniyyat hazırlanır. Bayram vaxtı istehlak edilməyən yeməklər isə bəzən israf olunmaması üçün sonrakı günlərə saxlanılır. Lakin mütəxəssislər hesab edirlər ki, dəfələrlə qızdırılıb bayat şəkildə istehlak olunan yeməklərin orqanizmə bir sıra mənfi təsirləri ola bilər. Ona görə də belə qidaların istehlakı zamanı daha diqqətli olmaq lazımdır.
Bununla bağlı Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) əhaliyə xəbərdarlıq edib.
AQTA-nın məlumatında vurğulanıb ki, xüsusilə yumurta, balıq, ət, göbələk kimi məhsullardan hazırlanmış yeməklər iki saatdan artıq açıq şəraitdə qalmamalı, daha sonra soyuducuda saxlanılmalıdır. İsti yeməklər soyuducuya yerləşdirilməmişdən əvvəl otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Bəzi qidaların isidilərək yenidən istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir. Belə ki, toyuq əti ya təzə bişmiş, ya da soyuq halda istehlak olunmalıdır. Kartof, çuğundur, ispanaq kimi tərəvəzlər, ən əsas da göbələklər bişirildikdən sonra yenidən qızdırıldıqda qida dəyərini itirdiyi üçün bu məhsulların təzə-təzə bişirilib istehlak edilməsi daha məqsədəuyğundur.
Yeri gəlmişkən, yeməklərin xarab olub-olmadığını dad və ya qoxu vasitəsilə müəyyən etmək hər zaman mümkün olmur. Qida zəhərlənməsinə səbəb olan bəzi bakteriyalar var ki, onlar qidanın qoxusunu və dadını korlamadan belə çoxala bilir, hətta bəziləri toksin ifraz edir. Belə bakteriyalar dəniz məhsulları, süd və süd məhsulları, tortlar və digər kremli şirniyyatlarda daha tez çoxala bildiyi üçün ən çox qida zəhərlənmələri də məhz bu qidalar düzgün saxlanılmadıqda və təkrar isidilərək istehlak edildikdə baş verir.
Bayat yeməklər kimi, bayat çayın da orqanizmə ziyanı var. Çünki dəmlənmiş köhnə çay bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, insan orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir.
Mütəxəssislər deyirlər ki, qeyd olunan mənfi halların baş verməməsi və bayat qida qəbul etməmək üçün yeməkləri mütləq qədərində hazırlamaq lazımdır. Həm də bişirilmə tarixi bilinməyən yeməklər yeyilməməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1021   Tarix: 03 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vərdişlər səssizcə beyninizə zərər verir

Zaman-zaman nəyisə unutmaq adi hal sayıla bilər. Lakin unutqanlıq gündəlik həyatınıza mənfi təsir göstərməyə başlayarsa və ətrafınızdakılar da bu vəziyyəti hiss edirsə, mütləq mütəxəssisə müraciət edilməlidir. xəbər veri

.

Krem, gel və şampunlardakı bu maddələr xərçəng yaradır - SİYAHI

Süd vəzi xərçəngi ilə bağlı dünyanın məşhur xeyriyyə təşkilatı krem və şampunlardakı bu xəstəliyi yaradan zərərli maddələri açıqlayıb. xəbər verir ki, xeyriyyə təşkilatının açıqlamasında şampun və kremlərin tərkibindəki maddələri

.

Dubay şokoladının tərkibində elə gizli maddə var ki

Son dövrlərdə sosial şəbəkələrdə populyarlıq qazanan Dubay şokoladı yalnız dadı ilə deyil, təhlükəli tərkibi ilə də gündəmə gəlib. Parıltılı qablaşdırması və dəbdəbəli təqdimatı ilə diqqət çəkən bu məhsulun arxasında sağlamlığ

.

Uşağınızda qaşınma, qızartı, səpki varsa, bu qidaları verməyin

Son vaxtlar uşaqlar arasında allergik reaksiyalar artıb. xəbər verir ki, dəri səpgiləri, qaşınma, qızarıqlıq, burun axması kimi əlamətlər bir çox valideynləri narahat edir. Bu simptomlarla ev şəraitində mübarizə aparmaq bəzə

.

Piknikə gedəndə bu rəng paltarlar geyinməyin - Gənə yapışacaq

Piknik edərkən bəzi rəngli paltarları geyinməmək tövsiyyə olunur. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, buna səbəb bəzi rəngli paltarların gənələri özünə çəkməsidir. Meşə gəzintiləri, pikniklər və açıq hava tədbirlər

.

Nə edək ki, çiyələklər tez xarab olmasın?

Çiyələklərin çürüməsinin qarşısını almaq üçün onları düzgün şəkildə yumaq, saxlamaq və istifadə etməklə ömrünü xeyli uzatmaq mümkündür. bildirir ki, bunun üçün aşağıdakı üsulu tətbiq edə bilərsiniz:. Çiyələkləri alandan sonr

.

Körpəniz tez-tez qusursa, səbəb düşündüyünüzdən fərqli ola bilər

Körpəniz daim qusursa, səbəb sizin düşündüyünüz kimi olmaya bilər. xəbər verir ki, Uşaq Sağlamlığı və Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Kadir Ömər Çətin körpələrdə reflü ilə bağlı vacib açıqlamalar verib. O, bu vəziyyətin ço

.

Sirkə bu xəstəliklərin düşmənidir

Sirkə ənənəvi tibbdə uzun müddət istifadə edilən və sağlamlıq üçün bir çox faydaları olan təbii məhsuldur. xəbər verir ki, təbii üsullarla sağlam qalmaq istəyənlərin tez-tez istifadə etdiyi alternativlərdən biri olan sirk

.

Faydalı kimi təqdim edilən 4 zərərli MƏHSUL

Ultra emal olunmuş qidalar haqqında düşünəndə ağlımıza ilk olaraq çips, qazlı içkilər, şirniyyatlar və ya sosislər gəlir. Lakin əslində bu siyahı daha genişdir və bəzən "sağlam" hesab etdiyimiz məhsullar belə b

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az adlarin menasi yaz geyimleri 2025 toy makiyajlari yemək resepti saç düzümləri xiyarın faydaları yuxu yozmalar novruz hakısdası kurtlar vadisi tərəzi xərçəng bürcü irem derici